Податкові зобов'язання з ПДВ при втраті сільгосппродукції

Сільське господарство – ризикований вид підприємницької діяльності, адже важко передбачити всі ризики, що можуть загрожувати врожаю. Тому постає питання, чи потрібно сільгоспвиробникам сплачувати ПДВ за втрачений врожай

Погода – досить мінлива і більше всього її мінливість відчувають виробники сільськогосподарської продукції. Саме сільське господарство в своїй більшості залежить від примх погоди, саме тому, кожна посівна для аграріїв – певний ризик. Несподівані морози, посуха, град, затяжні дощі, тощо – всі ці несприятливі погодні умови можуть призвести до втрати певної частини врожаю, чи навіть всього врожаю повністю.

І не слід забувати про попит на певні товари. Ніхто не може дати гарантію того, що покупці одразу ж розкуплять всю сільгосппродукцію до того, як вона почне псуватися. Саме тому, у цьому матеріалі ми хочемо підняти важливе питання, щодо нарахування податкового зобов'язання з ПДВ при втраті сільгосппродукції.

Страхування сільгосппродукції з державною підтримкою ⏩

Чи сплачувати ПДВ за втрачену сільгосппродукцію?

Такі питання неодноразово ставились сільгоспвиробниками самим податківцям, тому вони підготували свої відповіді у листах ДФС від 06.02.2017 р. № 2103/6/99-99-15-03-02-15 та № 2105/6/99-99-15-03-02-15. Проаналізуємо ці документи.

Перш за все, при списанні втрат сільгосппродукції в межах норм природного убутку, якщо для виробництва такої продукції було придбано товари з сумами ПДВ що було включено до податкового кредиту, податкові зобов'язання з ПДВ не нараховуються. Однак, лише за умови, що вартість таких товарів буде включено до вартості іншої готової продукції. Якщо останнього не зробити – податкові зобов'язання необхідно буде визначати відповідно до пункту 198.5 Податкового кодексу України (далі – ПК).

Вищезазначені листи від ДФС нажаль не дають однозначної відповіді на це питання, адже у них, податківці використовують застарілі норми ПК. Так, податківці розділяють втрати сільгосппродукції на такі:

  • втрати в межах природного убутку;
  • втрати понад норм природного убутку.

Стосовно наднормативних витрат – тут все зрозуміло і питань не виникає. Така продукція може бути використана у межах господарської діяльності підприємства. Також, податківці вказують і на нарахування компенсаційного податкового зобов'язання. Також, вони вказали, що ПЗ нараховуються перший раз – під час придбання товарів та сировини для виробництва сільгосппродукції, і другий раз – виходячи із вартості придбання таких товарів чи сировини.

Згідно із пунктом 189.1 ПК при нарахуванні «компенсуючи» податкових зобов'язань за пунктом 198,5 ПК, база оподаткування товарів та послуг прописана неоднозначно. Вартість придбаної чи вирощеної сільгосппродукції є узагальненою вартістю понесених витрат як з ПДВ, так і без нього.

Податкові зобов'язання з ПДВ при втраті сільгосппродукції Якщо сільгосппродукція оцінювалась за справедливою ціною, в ній можуть бути враховані і доходи від первісного визнання.

Втім, податківці говорять про нарахування компенсуючи податкових зобов'язань не на всю вартість готової сільгосппродукції, а лише на вартість використаних при її виробництві товарно-матеріальних цінностей, із вхідним ПДВ придбаним на стороні.

Податкові зобов'язання з ПДВ при втраті сільгосппродукції Однак, розраховувати компенсаційні податкові зобов'язання на всю вартість сільгосппродукції не слід ні в якому разі, адже такий підхід гарантовано призведе до негативних наслідків


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді