Чи потрібно проставляти позначку «ознака імпортованих товарів» ПН, якщо з таких товарів були вироблені інші види продукції?

Якщо з імпортованого товару виробити інший вид продукції, то потрібно у податковій накладній зазначати, що це саме імпортований товар? Пропонуємо розібратися

У осіб які безпосередньо мають відношення до імпортованих товарів виникає доречне запитання. Якщо з імпортованих товарів були вироблені інші види продукції або такі товари були піддані додатковій обробці (переробці) на митній території України, чи доцільно проставляти позначку в графі 3.2 «ознака імпортованих товарів» податкової накладної.

Що робити з позначкою «ознака імпортованого товару»?

У встановлений термін, керуючись пунктом 201.1. Податкового кодексу України (далі - ПК), платник податку зобов'язаний скласти податкову накладну. Податкова накладна складається на дату виникнення податкових зобов’язань в електронній формі. Дотримуються умови реєстрації у порядку визначеному законодавством. Має бути електронний підпис уповноваженої платником особи. Накладна реєструється у Єдиному реєстрі податкових накладних.

В окремих рядках податкової накладної зазначаються обов’язкові реквізити, зокрема, код УКТ ЗЕД для послуг, код послуги відповідно до Державного класифікатора продукції та послуг. Платники податків мають право зазначати код товару відповідно до УКТ ЗЕД або код послуги, відповідно до Державного класифікатора продукції та послуг не повністю, але не менш ніж чотири перші цифри відповідного коду. Виключенням є випадки постачання підакцизних товарів та товарів ввезених на митну територію України.

Код товару, при складанні податкової накладної, згідно з УКТ ЗЕД потрібно зазначати в графі товару 3.1 табличної частини податкової накладної. На всіх етапах постачання товарів від виробника чи імпортера до кінцевого споживача, та незалежно від виготовлення або придбання такого товару зазначається код товару відповідно до УКТ ЗЕД:

  • для підакцизних і імпортованих товарів — 10 знаків;
  • для інших товарів не менш 4 знаків.

Чи потрібно проставляти позначку «ознака імпортованих товарів» ПН, якщо з таких товарів були вироблені інші види продукції? Позначка «Х» проставляється у графі 3.2 податкової накладної у разі постачання товару, ввезеного на митну територію України.

Країною походження товару, згідно статті 36.6 Митного кодексу України (далі - МК), вважається та країна, в якій товар був повністю вироблений або підданий достатній переробці відповідно до критеріїв, встановлених МКУ.

Іноді виникають ситуації, коли у виробництві товару беруть участь дві або більше країн. У такому випадку, згідно статті 40.6 МК, країною походження товару є та країна,де були здійснені останні операції з переробки, які достатні для того, щоб товар отримав риси повністю виготовленого товару, який згідно з положеннями статті відповідає критеріям достатньої переробки. Існують певні критерії достатньої переробки.

  • Виконання виробничих або технічних операцій, завдяки яким змінюється класифікаційний код товару на рівні будь якого з перших чотирьох знаків відповідно до УКТ ЗЕД.
  • В результаті переробки змінюється вартість товару. Відсоткова частка вартості використаних матеріалів або доданої вартості у ціні кінцевого товару досягає фіксованої частки (правило адвалорної частки).
  • Для визнання країни походження товару достатньо, коли виконання виробничих та/або технологічних операцій, в результаті переробки не ведуть до зміни класифікаційного коду згідно з УКТ ЗЕД, або вартості згідно з правилом адвалорної частки та з дотриманням певних умов.

Для конкретних товарів критерії достатньої переробки встановлюються та застосовуються у порядку визначеному КМ. Якщо такі критерії достатньої переробки, як адвалорна частка та виконання виробничих і технологічних операцій для конкретного товару не встановлено, то застосовують правило. Згідно з умовами правила товар вважається підданим достатній переробці, коли за результатами переробки змінено класифікаційний код товару, керуючись УКТ ЗЕД на рівні будь - якого з перших чотирьох знаків.

У підсумку можемо відповісти на поставлене на початку запитання. Графа 3.2 податкової не заповнюється, коли з імпортованих товарів були вироблені інші види продукції або товари були піддані достатній обробці (переробці) на митній території України. Вироблені, оброблені (перероблені ) товари вважаються товарами українського походження. При їх постачанні код УКТ ЗЕД в податковій накладній зазначається на рівні будь - якого з чотирьох перших знаків.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді