Зміна головбуха: як передати справи

Автор
провідний експерт з податкового обліку Експертус Головбух, канд. екон. наук, Київ
Головбух, на відміну від пересічного офісного працівника, відповідає за ведення бухобліку, своєчасне подання звітів, а зазвичай ще й має право підписувати банківські документи. Тому, коли вас чекає зміна головного бухгалтера на підприємстві, зважте на поради експерта і скористайтеся зразками документів, щоб передати справи

Національна сертифікація бухгалтерів — 2024

Головний бухгалтер, як і будь-який працівник, має право звільнитися за власним бажанням. Для цього має попередити роботодавця про розірвання трудового договору за два тижні (ч. 1 ст. 38 Кодексу законів про працю України).

Роботодавець не може в односторонньому порядку подовжити строк відпрацювання головбуха. Тобто не можна примусити його передавати справи іншій особі вже після звільнення. Тому бажано, щоб новий головбух прийняв справи, перш ніж відбудеться зміна головного бухгалтера.

Якщо зміна головбуха відбудеться не швидко, за таких обставин керівник компанії може:

  • власноруч прийняти справи; призначити іншого працівника тимчасово виконувати обов’язки головбуха (поки не знайде відповідного фахівця);
  • наказати передати справи спеціалізованій організації, з якою укласти договір на ведення бухобліку.

Головбух частково відповідає і за матеріальний стан підприємства. Тому слід визначити порядок передачі справ. Це допоможе убезпечити компанію від шкоди. У такий спосіб також розмежовують відповідальність попереднього і нового головбухів за порушення, що їх можуть виявити згодом.

Справи передають на підставі наказу керівника підприємства. Нормативні акти такого порядку не визначають. Тому роботодавець має розробити його самотужки й затвердити наказом або іншим локальним актом. Із цим документом потрібно ознайомити головбуха під підпис. Інакше буде незаконно вимагати його вико­нувати.

Роботодавець має право ухвалювати локальні нормативні акти, обов’язкові для працівників підприємства. Але вони не мають суперечити законодавству.

Пропонуємо порядок, за яким слід передати справи.

Зміна головного бухгалтера: послідовність дій

Видайте наказ про передачу справ

У наказі зазначте:

  • осіб, які відповідають за передачу і приймання справ;
  • строки і порядок проведення та оформлення цієї про­цедури.

Підписати наказ має керівник компанії.

Зразок наказу про передачу справ

Зміна головбуха: як передати справи
СКАЧАТИ

Попередній головбух має підготувати всі документи до передачі. Тобто перевірити й привести їх до ладу — простежити, щоб документи роздрукували, підшили тощо.

Складіть акт приймання-передачі та передайте справи

Акт приймання-передачі справ складіть у довільній формі. Зазначте найменування, дати й інші реквізити переданих документів. Зазначте дату передачі паперів.

Зміна головбуха: як передати справи

СКАЧАТИ

Читайте докладно, як скласти акт приймання-передачі.

Повідомте податкову і банк

Яку інформацію про головного бухгалтера слід оновити — дізнайтеся зі свіжого експертного роз’яснення. Адже, якщо не повідомите ДПІ про зміну бухгалтера, доведеться сплатити штраф.

Як повідомити ДПІ про зміну головного бухагалтера



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді