Форма № 1-ОПП: зразок заповнення

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Облік платника податку в ДПС вимагає від нього подачу про себе актуальної інформації, наприклад, про зміну головного бухгалтера. У такому разі знадобиться форма 1-ОПП. Коли подавати таку форму, алгоритм її заповнення та зразок форми 1-ОПП при зміні бухгалтера — у консультації

 

Форма № 1-ОПП бланк

Форма заяви № 1 ОПП розміщена у Додатку 5 до Порядку обліку платників податків і зборів, який затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 № 1588 (далі – Порядок № 1588).

Форма № 1-ОПП бланк

СКАЧАТИ БЛАНК ⏩

Форма № 1-ОПП: хто подає

Її подають винятково юридичні особи та їхні відокремлені підрозділи. Фізосіб зазначена форма не стосується.

Подавайте заяву до контролюючого органу за основним місцем обліку, зокрема, у випадку:

  • реєстрації юрособи з метою повідомлення про головного бухгалтера. Сама форма 1-ОПП відсутня у переліку обов’язкових документів, які подають під час реєстрації юрособи (ч. 1 ст. 17  Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 № № 755-IV). Тобто з реєстраційними документами її не подавайте. Однак після реєстрації маєте повідомити ДПС про особу, яка вестиме бухгалтерський облік на підприємстві (п. 66.4 Податкового кодексу України, даліПК);
  • зміни головного бухгалтера. Якщо особа, яка відповідає за здійснення бухобліку змінюється, то про нового відповідального маєте проінформувати ДПС (п. 66.4 ПК);
  • взяття на облік платника податку, якого обслуговує централізована бухгалтерія та який починає самостійно сплачувати податки і збори (п. 4.1 Порядку № 1588);
  • взяття на облік договору про спільну діяльність без створення юрособи (п. 4.6 Порядку № 1588);
  • зміни місцезнаходження з переходом до іншого адміністративного району і, відповідно, до іншої податкової (п. 10.4 Порядку № 1588);
  • включення підприємства до великих платників податку (ВПП) або виключення з нього (п. 10.4, 10.22 Порядку № 1588).

Увага: до 15 листопада поточного року подайте форму № 1-ОПП. Для постановки підприємства на облік великих платників податку, якщо його внесли до Реєстру ВПП на наступний рік.

Платники податків, відомості про яких фігурують у в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі — ЄДР) подають заяву за формою № 1-ОПП тільки в разі призначення або зміни головного бухгалтера (з позначкою «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку»). Позаяк зміни до облікових даних юросіб та їхні відокремлені підрозділи, відомості щодо яких містить ЄДР, податківці вносять на підставі відомостей з ЄДР, отриманих в порядку інформаційної взаємодії між ЄДР та інформаційними системами ДПС.

Тому у разі зміни найменування заяву за формою № 1-ОПП з позначкою «Зміни» до контролюючих органів (як за основним місцем обліку, так і за неосновним) не подавайте. Контролюючі органи самостійно вносять відповідні зміни до облікових даних платника податків на підставі відомостей, отриманих з ЄДР (лист ДФС від 21.03.2016 № 60926/99-99-19-03-02-15).

Форма № 1-ОПП: коли подавати

Форма 1-ОПП подається у 10-денний строк (10 КАЛЕНДАРНИХ ДНІВ) після дня реєстрації юрособи (п. 66.4 ПК).

При зміні головного бухгалтера – також у 10-денний строк (10 КАЛЕНДАРНИХ ДНІВ).

В інших випадках, наприклад при реєстрації спільної діяльності без створення юридичної особи, форма 1-ОПП подається у складі інших документів.

Форму 1-ОПП можна подавати як у письмовій, так і в електронній формі через електронний кабінет платника податків. До форми 1-ОПП рекомендуємо додати копії пов’язаних з подачею форми 1-ОПП наказів, наприклад про звільнення головного бухгалтера та прийняття нового.

Форма № 1-ОПП: як заповнювати

Порядок заповнення заяви за формою № 1-ОПП для зручності наведемо в табличній формі.

АЛГОРИТМ ЗАПОВНЕННЯ ФОРМИ 1-ОПП

Назва графи

Як заповнити

Праве верхнє поле

Якщо форма 1-ОПП подається при зміні головного бухгалтера, то ставиться відмітка у полі «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку»

1

Податковий номер

Проставляється податковий номер (код за ЄДРПОУ). Якщо форма № 1-ОПП подається за першої реєстрації, коли номера ще немає, то це поле не заповнюється.

Відокремлений підрозділ зазначає податковий номер головного підприємства

2

Повне найменування українською мовою

Вказується назва юрособи так, як вона зазначена в ЄДР

3

Скорочене найменування українською мовою

Зазначається абревіатура організаційно-правової форми та назву юрособи або інше власне скорочення найменування (за наявності)

4

Найменування контролюючого органу

Зазначається назва контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків, до якого подається заява.

«Найменування контролюючого органу, з якого вибув платник» заповнюється у разі зміни свого місцезнаходження як платника податків, внаслідок якої змінюється адміністративно-територіальна одиниця та контролюючий орган, на обліку в якому перебуває платник податків

5

Найменування органу держреєстрації

Вказується орган, який здійснив реєстрацію  юрособи, дата та номер реєстрації, код та назва організаційно-правової форми.

Заповнюється відповідно до документа, що підтверджує державну реєстрацію

6

Основний вид діяльності

Наводиться код за КВЕД основного виду діяльності та другорядних видів діяльності з ЄДР

7

Розмір статутного капіталу в національній валюті

Вказується загальний розмір статутного капіталу юрособи в гривнях (для відокремлених підрозділів дане поле не заповнюється)

8

Місцезнаходження

Записується юридична адреса юрособи за ЄДР

9

Керівник

Вказується керівник юрособи, який зазначений у ЄДР, його телефони, номер паспорту

10

Головний бухгалтер

Вносяться дані про головного бухгалтера, його телефони, номер паспорту

Інформація про засновників (для юридичних осіб)

Наводиться інформація щодо юросіб, які є засновниками. Вказуються їхній внесок у статутний капітал, а також дані з ЄДР, місцезнаходження, телефони. Якщо засновників юросіб більше 2-х, то докладаються додаткові аркуші. Відокремлений підрозділ заповнює тут тільки інформацію щодо підприємства, відокремленим підрозділом якого він є

Інформація про засновників (для фізичних осіб)

Наводиться інформація щодо фізосіб, які є засновниками. Вказуються їхній внесок до статутного капіталу, а також дані з ЄДР, місцезнаходження, телефони. Виняток – засновники, що є членами трудового колективу. За ними інформація цього розділу не подається. Якщо засновників фізосіб більше 3-х, то докладаються додаткові аркуші

Якщо директор веде бухгалтерський облік

У такому випадку поля 9 та 10 форми 1-ОПП будуть співпадати. Однак, рекомендуємо до форми 1-ОПП при подачі її до ДПС подати також копію наказу про покладання на директора таких обов’язків, щоб зняти всі питання. 

Форма № 1-ОПП при зміні бухгалтера

Якщо форма 1-ОПП подається вперше як інформація про головного бухгалтера після реєстрації підприємства або в ситуації зміни головного бухгалтера, то заповнюються тільки графи 1, 2, 4 та 10. Інформацію про засновників подавати не треба. У правому верхньому кутку ставиться – позначка «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку».

Не повідомляйте податківців про зміну головбуха за формою № 1-ОПП лише у разі подання реєстраційної заяви платника ПДВ за формою № 1-ПДВ про реєстрацію, перереєстрацію або внесення змін. ДПС у такому випадку дані про зміну головного бухгалтера бере з цієї заяви.

Форма 1-ОПП в інших випадках подання

Якщо форма 1-ОПП подається за відсутності даних про платника податку у ЄДР, наприклад, на відокремлений підрозділ, то форму 1-ОПП подають одночасно з двома позначками:

  • «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку»;
  • «Зміни».

Якщо форма 1-ОПП подається за новим місцезнаходженням, то робиться позначка «Зміна місцезнаходження, пов’язана зі зміною адміністративного району, або включення/не включення до Реєстру ВПП».

В обох випадках заповнюються усі розділи.

Форма № 1 ОПП: зразок заповнення

Додаємо файл 1-опп – приклад заповнення на зміну особи, яка веде бухгалтерський облік.

Форма 1-ОПП зміна головного бухгалтера СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Форма № 1-ОПП: зразок заповнення

Як виправити помилки у раніше поданій формі № 1-ОПП

У разі виявлення помилки у заяві за формою № 1-ОПП, подайте до контролюючого органу за основним місцем обліку оновлену (виправлену) заяву.

У разі виявлення помилки у раніше поданій заяві за формою № 1-ОПП щодо відомостей про особу, відповідальну за ведення бухобліку, подавайте форму № 1-ОПП з оновленою (виправленою) інформацією щодо такої особи та проставте позначку «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку».

При цьому, заповнюйте розділи 1, 2, 4 та 10 заяви. Інформацію про засновників не подавайте (примітка до заяви за ф. № 1-ОПП).

Інша ситуація, коли ви є платником податків, для якого закон установлює особливості держреєстрації та відомості про вас не включають до ЄДР. У такому разі подайте до контролюючого органу за основним місцем обліку оновлену (виправлену) заяву за формою № 1-ОПП із позначкою «Зміни» та уточнені документи в такому самому порядку, як і під час взяття на облік. При цьому, заповнюйте всі розділи заяви за формою № 1-ОПП.

Оновлену (виправлену) заяву можете подати як у паперовій, так і в електронній формі.

Яка відповідальність за неподання форми № 1-ОПП

Заява за формою № 1-ОПП не є декларацією, а тому не впливає на податкові зобов’язання платника податку. Однак, неподання форми № 1-ОПП у передбачених законом випадках податківці розцінюють як порушення обов’язку платника податків щодо подання заяв або документів для взяття на облік у відповідному органі ДПС, подання інформації про реєстрацію змін місцезнаходження, внесення змін до облікових даних (п. 117.1 ПК).

Розмір штрафу за неподання заяв та документів для взяття на облік у контролюючих органах, до яких належить і форма № 1-ОПП, становить:

  • 1020 грн;
  • 2040 грн, якщо порушення вчинили повторно або не усунули протягом року (п. 117.1 ПК).



зміст


Безплатний вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді