Відмова від виплати зарплати за першу половину місяця: чи можливо це

Підприємство нараховує зарплату працівникам двічі на місяць. Чи може працівник відмовитись від нарахування авансу, або підприємство відмовити працівникам у нарахуванні авансу?

Виплата заробітної плати двічі на місяць – звичайна практика для більшості підприємств, що працюють на території України. Однак, інколи як у роботодавців так і у працівників виникає питання, щодо відмови від нарахування авансу. Працівник може бажати відмовитись від виплати авансу через значні утримання із його заробітної плати. Підприємець – через зайві клопоти із проведенням зайвих фінансових операцій чи інших складнощів.

Причини відмови від авансу можуть бути різними, а нас цікавить саме можливість відмови від виплати заробітної плати двічі на місяць.

Відмова від зарплати за першу половину місяця

Саме так правильно називати аванс – зарплата за першу половину місяця. Вона гарантована всім працівникам підприємств незалежно від їх форми власності чи організаційно-правової форми, відповідно до статті 115 КЗпП та статті 24 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР.

Розмір заробітної плати за перший місяць має визначатися колективним договором, чи іншими нормативними актами роботодавця. Всі ці документи мають бути погодженими з виборним органом профспілки або іншого представника працівників. Розмір оплати за першу половину місяця має бути не меншою за фактично відпрацьований час з розрахунку тарифної сітки ставки працівника, згідно із частиною 3 статті 115 КЗпП.

Перша половина місяця – проміжок часу 1-15 числа місяця включно. Працівникам, що не мають відпрацьованого часу за цей період аванс можна не виплачувати. Це не стосується підприємств, в колективному договорі яких визначено фіксований розмір авансу (навіть незалежно від відпрацьованого часу). Однак, у такому випадку потрібно прослідкувати, щоб розмір авансу не був менший за оплату фактично відпрацьованого часу.

Також, роботодавець має повне право розраховувати аванс виходячи лише з розміру окладу чи з обсягу виробленої продукції за першу половину місяця, відповідно до відрядних розцінок. Тобто, виплати проводяться без нарахування надбавок, доплат до мінімальної заробітної плати, тощо. Це робиться з простої причини – на момент розрахунку авансу просто невідомий загальний рівень доходу та повний відпрацьований час працівника за поточний місяць.

Відповідно до КЗпП – виплата зарплати за першу половину місяця не є правом роботодавця, це його обов'язок. Також, роботодавець має чітко дотримуватись встановлених строків виплати авансу, які встановлено у частині 1 статті 115 КЗпП.

Виплата авансу проводиться у робочі дні у строки, встановлені за колективним договором, але не пізніше ніж за 16 календарних днів після виплати заробітної плати за попередній місяць. Тобто – не пізніше 22-го числа поточного місяця. Якщо день виплати заробітної плати збігається із неробочим днем – аванс чи зарплату виплачують напередодні.

Необхідно пам’ятати і про те, що в день виплати авансу необхідно перерахувати до бюджету ЄСВ, ПДФО та ВЗ. Податкова соціальна пільга не враховується, адже невідомий загальний дохід працівника на завершення місяця.

Відмова від виплати зарплати за першу половину місяця: чи можливо це Ні підприємство, ні працівник в односторонньому порядку не можуть за власним бажанням відмовитись від виплати авансу.

Якщо ж таке трапиться, роботодавця буде притягнено до відповідальності за порушення норм чинного трудового законодавства.
За невиплату авансу на роботодавця накладається штраф у розмірі 1 мінімальної заробітної плати – 3200 грн, у 2017 році. На посадових осіб підприємства також чекає штраф у розмірі:

  • 30-100 НМДГ – від 510 до 1700 грн;
  • 100-300 НМДГ – від 17—до 5100 грн.

Останній штраф застосовується при повторному порушенні трудового законодавства, або при порушенні прав неповнолітнього, вагітної жінки, батька-одинака, чи особи що виховує дітей віком до 14-років.
 


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді