«Купуємо» пенсійний стаж

Відпустку для догляду за дитиною до шести років не зараховують до страхового стажу для пенсії, позаяк за цей період не сплачують страхових внесків. Але ж не хочеться втрачати три роки стажу… Чи може працівник сплатити їх самостійно?

Перебуваючи у відпустці без збереження зарплати для догляду за дитиною до шести років, працівниця не має права укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, бо перебуває у трудових відносинах із підприємством. А от після звільнення вона матиме право «докупити» необхідний пенсійний стаж за попередні роки.

Загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню підлягають:

  • громадяни України;
  • іноземці — якщо інше не встановлено міжнародними договорами, обов’язковість яких визнала ВРУ;
  • особи без громадянства, —

які працюють на підприємствах, в установах, організаціях, створених відповідно до законодавства України.

До них належать, зокрема, особи (п. 1 ст. 11 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-IV; далі — Закон № 1058), які:

  • отримують допомогу з тимчасової непрацездатності;
  • перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами й отримують відповідну допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами;
  • отримують допомогу для догляду за дитиною до трьох років.

Норми Закону № 1058 слід застосовувати у частині, що не суперечить Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI (далі — Закон № 2464).

Добровільно сплачувати єдиний внесок мають право:

  • особи, які досягли 16 років і не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями та не належать до платників єдиного внеску, у т. ч. іноземці й особи без громадянства, які постійно проживають або працюють в Україні, громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згоду на обов’язковість яких надала ВРУ, — на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування;
  • члени фермерського господарства, особистого селянського господарства.

Працівниця, яка перебуває у відпустці без збереження зарплати для догляду за дитиною до шести років, не має права укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (далі — договір), позаяк перебуває у трудових відносинах із підприємством. Хоча і не є застрахованою особою.

Особа, яка має право добровільно сплатити єдиний внесок, може укласти договір у ДФС. Для цього треба подати паспорт, реєстраційний номер облікової картки платника податків, трудову книжку і довідку з ПФУ за формою ОК-5. Такий договір може стати у пригоді для:

  • студентів навчальних закладів;
  • громадян, які працюють за кордоном;
  • самозайнятого населення;
  • «неофіційних» працівників.

«Купуємо» пенсійний стаж Мінімальний строк договору — рік.

Якщо згодом працівниця звільниться, вона зможе укласти договір про разову сплату єдиного внеску за попередні періоди, протягом яких не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (у т. ч. за період із 01.01.2004 по 31.12.2010). При цьому сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок і більшою за суму єдиного внеску, обчислену на основі максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої на дату укладення договору (абз. 1 ч. 5 ст. 10 Закону № 2464).

«Купуємо» пенсійний стаж Розмір єдиного внеску — 22% бази нарахування єдиного внеску.

«Купити» пенсійний стаж — задоволення недешеве й по кишені далеко не кожному. Приміром, у 2017 році мінімальний страховий внесок дорівнює 704 грн (3200 грн × 22%). Один рік стажу «коштуватиме» щонайменше 8448 грн. Чи варта шкурка вичинки? Кожен вирішує на свій розсуд.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді