Розрахунки в іноземній валюті за зовнішньоекономічними договорами під час закордонного відрядження

Для розрахунків між резидентами та нерезидентами може використовуватись як іноземна валюта, так і гривні. Однак що ж використовувати - готівку чи безготівкові розрахунки?

Як засіб платежу, іноземна валюта та грошова одиниця України - гривня використовуються в межах торгівельного обороту у розрахунках між резидентами і нерезидентами. Розрахунки між резидентами та нерезижентами здійснюються у порядку встановленому Нацбанком тільки через уповноважені банки.

Здійснення розрахунків між резидентами та нерезидентами за межами України

Під час здійснення торгівлі та надання послуг за межами України, а саме:

  • на транспортних засобах, що належать резидентам (орендовані, зафрахтовані або ті, що сформовані в Україні);
  • у разі здійснення міжнародних пасажирських перевезень;
  • на міжнародних виставках  (ярмарках), що проходять за кордоном, суб'єкти підприємницької діяльності можуть використовувати готівкову іноземну валюту, як засіб платежу. в разі реалізації товарів.

Розрахунки в іноземній валюті за зовнішньоекономічними договорами під час закордонного відрядження В межах торгівельного обороту розрахунки між резидентами і нерезидентами проводяться виключно через уповноважені банки.

За допомогою електронного платіжного засобу кошти з поточного рахунку юридичної особи та фізичної особи — підприємця не можуть бути використані, зокрема, для для здійснення розрахунків за зовнішньоторгівкльними логоворами (контрактами).

За допомогою електронного платіжного засобу кошти з поточного рахунку юридичної особи та фізичної особи - підприємця можуть бути використані виключно для;

  • одержання готівки для оплати витрат на відрядження за межами України:
  • здійснення розрахунків у безготівковій формі за межами України, що пов'язані з витратами представницького характеру та витратами на відрядження, на оплату експлуатаційних витрат, пов'язаних з утриманням та перебуванням повітряних, морських, автотранспортних засобів за межами України, ідповідно до умов Кодексу торгівельного мореплавства України, Повітряного кодексу України, Конвенції про міжнародну цивільну авіацію, Міжнародної конвкнції про дорожній рух.

Тож за кордоном  розрахунки іноземною валютою можуть здійснюватися тільки стосовно витрат безпосередньо пов'язаних з відрядженням (проїзд, оплату вартості проживання, придбання пального для службового автомобіля тощо).

Під час відрядження за кордон працівник підприємства не має права здійснювати готівкові розрахунки у іноземній валюті за придбані ТМЦ для господарських потреб підприємства. Виключно через уповноважені банки проводяться розрахунки між резидентами і нерезидентами в межах торгівельного обороту.

За порушення резидентами зазначеного порядку розрахунків застосовується штраф. Розмір штрафу еквівалентний сумі використаних валютних цінностей при використаних розрахунках, перерахованій у валюту України за обмінним курсом НБУ на день здійснення таких розрахунків.

Визначена норма передбачена статтею 7 та абзацом 6 пункту 2 статті 16 Декрету КМУ від 19. 02. 1993 року № 15 - 93 «Про систему валютного регулювання і валютного конртолю»; підпунктом 7.1 пункту 7 Правил використання готівкової іноземної валюти на території України, затверджених постановою Правління НБУ від 30.05.2007 року № 200; пунктом 8.3 «Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній  та іноземних валютах», затвердженої Постановою НБУ від 12.11 2003 року № 492.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді