Особливості оприбуткування готівки від відокремлених підрозділів

В який день відбувається оприбуткування готівки від відокремлених підрозділів і чи потрібно робити це за прибутковим касовим ордером? Про все це читайте далі

В який день оприбутковувати готівкову виручку від відокремлених підрозділів та чи треба таку виручку приймати за прибутковими касовими ордерами

Оприбуткування готівки до каси за прибутковими касовими ордерами

Свого часу Національний банк України у листі від 16.04.2010 № 11-110/2010-6116 роз’яснив, що всю готівку, що надходить до кас, потрібно своєчасно та у повній сумі оприбутковувати і оформляти прибутковим касовим ордером відповідно до пункту 2.6 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 15.12.2004 № 637 (далі — Положення № 637). Далі у тому ж пункті 2.6 Положення № 637 зазначено, що при застосуванні РРО або розрахункових квитанцій оприбуткуванням вважається облік одержаної готівки у КОРО на підставі фіскальних звітних чеків РРО або даних розрахункових квитанцій.

Здавалося б, здаючи готівкову виручку до каси, підприємству не потрібно оформлювати прибутковий касовий ордер. Проте це не так. Згідно з підпунктом 3.3 і підпунктом 4.2 Положення № 637 готівку до каси приймають за прибутковими касовими ордерами і відображають у касовій книзі. Інших варіантів немає. Тому далі у листі від 16.04.2010 № 11-110/2010-6116 Нацбанк пояснив, що він вважає несвоєчасним оприбуткуванням готівки, якщо її проведено через РРО і у КОРО на підставі фіскальних звітних чеків, однак у день одержання готівкових коштів не оформлено прибуткового касового ордера і цю операцію не проведено по касовій книзі.

Це означає, що підприємство повинне оприбуткувати до каси наприкінці робочого дня усю готівкову виручку, одержану протягом робочого дня за продані товари (роботи, послуги) і проведену через РРО і КОРО. Відповідно, потрібно обов’язково оформити прибутковий касовий ордер і відобразити цю операцію у касовій книзі.

Такі ж роз’яснення надано і ДПАУ в листі від 05.05.2010 № 8795/7/23-7017/538. При цьому ДПАУ зазначила, що за порушення правил оприбуткування готівки до каси застосовуються фінансові санкції.

Як оприбуткувани готівку у відокремлених підрозділах

Листи НБУ та ДПАУ збентежили ті підприємства, у яких є відокремлені підрозділи без своєї окремої каси. Адже вони не завжди можуть здавати одержану виручку до каси підприємства наприкінці того ж робочого дня, оскільки, по-перше, їх графіки роботи можуть відрізнятися від графіка роботи каси підприємства, а по-друге, вони можуть бути досить віддалені один від одного територіально.

У результаті до Нацбанку почали надходити запити від підприємств з проханням роз’яснити, як діяти у такому випадку. Нацбанк у листах від 09.08.2010 № 11-110/4073-13707 та від 07.10.2010 № 11-113/4995-17406роз’яснив, що попередні листи Нацбанку і ДПАУ торкалися виключно підприємств, а оприбуткування готівки від відокремлених підрозділів у них не розглядалося.

Ці питання регулює Положення № 637. Згідно з підпунктом «б» пункту 5.1 цього Положення відокремлений підрозділ може здавати готівкову виручку до каси підприємства наступного дня після її надходження. Це дозволено робити, якщо час закінчення робочого дня або зміни відокремленого підрозділу не дозволяє здавати готівкову виручку до каси підприємства в день її надходження. У той же час, якщо відокремлений підрозділ застосовує РРО або розрахункові квитанції, він повинен щодня вести облік одержаної готівки у КОРО на підставі фіскальних звітних чеків РРО або даних розрахункових квитанцій (п. 2.6 Положення № 637). Такий підрозділ не оформлює касові ордери і не веде касову книгу.

Проте це не єдиний варіант вирішення проблеми. Згідно з пунктом 2.8 Положення № 637 відокремлені підрозділи можуть здавати готівку до банку для подальшого зарахування її на банківський рахунок підприємства. Про це також нагадав Нацбанк у листі від 09.08.2010 № 11-110/4073-13707. У такому разі такий підрозділ оформлює касові ордери і веде касову книгу.

Із вищезазначеного можна зробити висновок, що якщо підприємство не має відокремлених підрозділів, то воно повинне кожного вечора оприбутковувати денну виручку до каси підприємства і оформлювати цю операцію прибутковим касовим ордером. Якщо ж на підприємстві є відокремлені підрозділи, то виручку від таких підрозділів до каси підприємства можна оприбутковувати і наступного робочого дня.

Ще більше корисного матеріалу шукайте у консультації:
Застосування РРО та касова дисципліна


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Вебінар для бухгалтера

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді