Невикористані відпустки за попередні роки можна надавати до повного списання

Працівник протягом декількох років не брав щорічну оплачувану відпустку (такий роботящий!) і потім вирішив взяти відпустку до повного списання невикористаних днів. Чи можлива така відпустка?

Невикористані відпустки за попередні роки не обмежуються 59 - денними обмеженнями на рік!

Надання відпустки до повного її списання

У повсякденному житті досить часто виникають обставини, коли надана щорічна відпустка використовується не в повному обсязі чи взагалі не надається та не використовується декілька років. Тому логічним є питання : якщо працівник не скористався правом на щорічну відпустку за кілька попередніх років чи має він право використати її одночасно і в повному обсязі?

Відповідно до частини 5 статті 11 Закону України «Про відпустки» (далі - Закон) протягом двох років поспіль ненадання щорічних відпусток повної тривалості забороняється. Частину невикористаної щорічної відпустки, керуючись частиною 2 статті 12 Закону, працівникові має бути надано до кінця робочого року, але не пізніше від 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка.

Не пізніше, як упродовж одного року надається і використовується безперервна частина щорічної оплачуваної відпустки, що передбачено статтею 9 Конвенції Міжнародної організації праці № 132 (переглянутої) 1970 року про оплачувані відпустки (ратифікована Україною у травні 2001 року та відповідно до статті 9 Конституції України - є часткою національного законодавства України). Залишок щорічної оплачуваної відпустки, згідно цих документів надається не пізніше, як упродовж 18 місяців, рахуючи з кінця того року, за який надавалася відпустка.

Невикористані відпустки за попередні роки можна надавати до повного списання Грубим порушенням законодавства про працю є ненадання працівникові щорічних відпусток у терміни, визначені законодавством. Роботодавця за такі дії може бути притягнуто до відповідальності в установленому законодавством порядку.

Встановлено обмеження, відповідно до частини 3 статті 10 Закону, з приводу загальної тривалості щорічних основної та додаткових відпусток (не може перевищувати 59 календарних днів, а для працівників, зайнятих на підземних гірничих роботах, - 69 календарних днів), на які має право працівник у відповідний робочий рік,тобто за один робочий рік.

Назване обмеження не поширюється на працівників у нашому випадку, якщо працівникові після використання у відповідному робочому році щорічних відпусток надаються невикористані щорічні відпустки за минулі роки.

Терміну давності, після якого втрачається працівником право на щорічні відпустки законодавством не передбачено. Заборони надавати щорічні відпустки у разі їхнього невикористання законодавство не містить.У разі, коли з якихось причин, працівник не скористався своїм правом на щорічну відпустку або її частину за попередній рік чи за кілька попередніх років, він має право їх використати. Відповідно до статті 24 Закону, у разі звільнення працівника, йому повинна бути виплачена компенсація за всі невикористані дні щорічних відпусток.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді