Що робити, коли податкова встановила факт ухиляння від сплати податків

Більше всіх під час податкових перевірок, хвилювання охоплює директора підприємства та головного бухгалтера. Іноді може здаватися, що ситуаціія безвихідна

Перевірка Державної фіскальної служби може призвести до сплати податків та штрафних санкцій до держбюджету. А при зовсім несприятливих умовах можлива навіть кримінальна відповідальність з виплатою багатотисячних штрафів та конфіскацією майна засудженого. Проте існує цілком законний механізм звільнення від кримінальної відповідальності за ухиляння від сплати податків. У статті піде мова, як правильно скористатися таким механізмом.

Чим загрожує ухиляння від сплати податків

У разі умисного ухиляння від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) службовою особою чи будь - якою іншою особою, яка зобов'язана їх оплачувати, що призвело до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів у значних розмірах настає кримінальна відповідальність відповідно до частини 1 статті 22 Кримінального Кодексу (далі - КК).

В залежності від розміру збитків, які завдано державі та способу його вчинення змінюється покарання, що передбачено за таке правопорушення. Відповідно до статті 221 КК визначається розмір завданих збитків, а саме:

  • значний - збитки в 1000 і більше разів перевищують установлений неоподатковуваний мінімум доходів громадян (тобто понад 800 тисяч гривен);
  • великий - збитки в 3000 і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян (тобто понад 2,4 мільйони гривень);
  • особливо великий - збитки в 5000і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян (тобто понад 4 мільйони гривень).

Сума неоподатковуваного мінімуму доходів громадян встановлюється на рівні податкової соціальної пільги, що визначена підпунктом 169.1.1 Податкового Кодексу (далі - ПК) для відповідного року (у 2017 році - 800 гривень) для кваліфікації кримінальних порушень.

Втрата первинних документів через руйнування офісу

Безумовною обставиною на притягнення до кримінальної відповідальності за ухилення від оподаткування не є виявлення невиконаних податкових зобов'язань на суму понад 800 тисяч гривень. Навмисне бажання особи штучно занизити свої податкові зобов'язання та ухилитися від їх сплати до державного бюджету вважається такою обставиною.

Не слід сподіватися, що слідчий повірить у прикру “помилку”та випадковість недонарахування. Такі наміри доводяться легко, наприклад, у справах про укладення фіктивних “безтоварних” операцій. Коли службові особи свідомо укладають “безтоварні “ угоди, мета яких зменшення бази оподаткування подтком на прибуток та штучного створення права на податковий кредит по ПДВ, їх умисел очевидний. Потрібно тільки належним чином довести факт “безтоварності” відповідних угод.

Проте, у разі, коли до бюджету не надійшли кошти у особо великому розмірі внаслідок зробленої бухгалтером помилки, притягнути його до відповідальності за ухилення від оподаткування буде дуже важко. Бухгалтер, у такому випадку, може бути притягнутий до відповідальності відповідно до статті 367 КК - службова недбалість.

За що покарають головбуха

Головбух — особа відповідальна. Це той, хто поряд з керівником у «разі чого» відповідає перед законом. Щоб у вас не було огріхів, за які доведеться розплачуватися, вчіться на чужих помилках

Безпосередні керівники або власники підприємства досить часто вважають, що можна буде уникнути відповідальності у разі виявлення правопорушення. Насамперед тому, що лише бухгалтер чи директор можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності. Проте інша точка зору міститься у постанові Пленуму Верховного Суду України “Про деякі питання застосування законодавства про відповідальність за ухиляння від сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів”, яка в нашому випадку буде вірною.

Відповідно до статті 212 КК можливість залучення до відповідальності законодавець пов'язує лише з виконанням функції, яка пов'язана з розрахунком, сплатою і подачею звітності по податках, а не із заняттям певної посади. До відповідальності буде притягатися особа, на яку офіійно покладені обов'язки з ведення бухгалтерського обліку, подання податкових декларацій, бухгалтерських звітів, балансів, розрахунків та інших документів, які пов'язані з обчисленням і сплатою обов'язкових платежів до бюджетів і державних цільових фондів. Це можуть бути керівники, в.о. директора, інші посадові особи, яким надано право підпису фінансових документів в установленому законом порядку.

Укорінилася думка, що документи на підприємстві підписують саме директор і бухгалтер. Проте, коли право підписаня договорів на підприємстві було передано виконавчому директору, а останній провів низку фіктивних “безтоварних” операцій, з метою зменшення бази оподаткування на прибуток, відповідно до статті 212 КК, саме виконавчий директор буде суб'єктом кримінального злочину у даному випадку.

За кваліфікайією судів, дії керівників підприємств, шо віддали підлеглим службовим особам наказ чи вказівку підписати або подати до податкових органів недостовірні звіти, баланси, декларації, розрахунки або не сплачувати податки, збори, інші обов'язкові платежі взагалі, а також дії службових осіб, які виконали такий наказ чи вказівку, є вчиненням даного злочину за попередньою змовою групою осіб.Таким чином, до відповідальності також буде притягнутий виконавчий дтректор, який дав вказівку головному бухгалтеру навмисно спотворити податкову звітність, маючи на меті мінімізацію податкових зобов'язань. Не складно довести факт участі головного бухгалтера в ухиленні від оподаткування, який, як правило, завжди знаходиться на поверхні. На разі зв'язок директора чи інших осіб, що виконують роль “сірих кардиналів” з ухилянням від оподаткування підлягає доведенню. Та у слідчих, як свідчить практика, не завжди виходить справитись з цим завданням.

Не варто панікувати та сушити сухарі, коли ведеться досудове розслідування по факту ухилення від сплати податків. Від притягнення до кримінальної відповідальності існує цілком законний механізм звільнення.

Нова податкова накладна: що чекає на бухгалтера з 1 грудня

Що робити, коли податкова встановила факт ухиляння від сплати податків
Нижник Тетяна експерт Експертус Головбух
Не встигли бухгалтери познайомитись із податковою накладною, як Кабмін змінив ознаки, за якими ДФС моніторить і блокує податкові накладні та розрахунки коригування до них. Покроково і з прикладами про те: • які нові реквізити у податковій накладній; • як змінилася таблична частина податкової накладної; • яких новацій зазнав розрахунок коригування; • як тепер оформити зведену податкову накладну або за щоденними підсумками; • як філії складають чи отримують податкові накладні; • які особливості складання податкових накладних неплатнику ПДВ; • як виправляти помилки у податкових накладних

Які потрібно умови, щоб такий механізм став можлипим?

Відповідно до положення частини 4 статті 212 КК, звільнення особи від кримінальної відповідальності можливе, коли особа, що вчинила правопорушення, до притягнення її до кримінальної відповідальності сплатила податки та відшкодувала збитки завдані державі їх несвоєчасною сплатою (фінансові санкції, пеня). Виходить, що уникнути кримінальної відповідальності можна просто заплативши відповідні податки та відшкодувавши завдані збитки державі.

Хто повинен здійснювати сплату податків та штрафів?

Відповідно до частини 4 статті 212 КК, та виходячи з букви закону для звільнення від кримінальної відповідальності необхідна сплата податків та завданої школи від імені особи, що вчинила діяння. За класичним сценарієм кримінального провадження стосовно ухиляння від сплати податків проти директора та/або бухгалтера, платника податків - юридичної особи, за буквального тлумачення , сплата повинна здійснюватись директором або бухгалтером платника податків.

Те, що податки і штрафи можуть сплачуватися як фізичними так і юридичними особами -платниками податків підтвердив Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальниї справ. Сприяти погашенню заборгованості повинні відповідні особи, які вчинили дічння, у разі, якщо сплата здійснюється з рахунків такої юридичної особи (рішення від 14 лютого 2013 року у справі № 5 - 233 км13).

Маємо надію, що економічна та фіскальна політика держави незабаром буде спрямована на стимулювання розвитку бізнесу та передбачатиме захист його інтересів. Але зараз потрібно розуміти, що на державу надійся, але захищай інтереси свого бізнесу сам.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Вебінар для бухгалтера

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді