Податкові зобов’язання — на дату складення податкової накладної

Податкова накладна складена в кінці минулого року, зареєстрована — на початку поточного року. Які дії продавця?

Податкова накладна складена в кінці минулого року, зареєстрована — на початку поточного року. Які дії продавця?

РІШЕННЯ

Податковий кодекс України (ПК) встановлює різні умови щодо включення ПДВ до складу податкового кредиту та податкових зобов’язань.

Податкові зобов’язання та податковий кредит – умови формування

Так, згідно з пунктом 198.6 ПК не відносяться до податкового кредиту суми ПДВ, сплаченого (нарахованого) у зв’язку з придбанням товарів або послуг, не підтверджені, зокрема, податковими накладними, зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН).

Отже, лише зареєстровані в ЄРПН податкові накладні є для отримувача товарів (послуг) підставою для нарахування сум ПДВ, що відносяться до податкового кредиту.

У разі якщо платник ПДВ не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму ПДВ на підставі зареєстрованої податкової накладної, таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів з дати складення податкової накладної. Якщо податкову накладну зареєстровано з порушенням терміну реєстрації, сума ПДВ, зазначена у такій податковій накладній, відноситься до податкового кредиту за звітний податковий період, в якому зареєстровано податкову накладну, але не пізніше ніж через 365 календарних днів з дати складення податкової накладної.

У доповнення наведемо також вимоги пункту 201.10 ПК, згідно з яким відсутність факту реєстрації платником ПДВ — продавцем товарів (послуг) податкової накладної в ЄРПН не дає права покупцю на включення суми ПДВ до податкового кредиту та не звільняє продавця від обов’язку включення суми ПДВ, вказаної в податковій накладній, до суми податкових зобов’язань за відповідний звітний період.

Податкові зобов’язання — на дату складення податкової накладної Увага: відсутність факту реєстрації продавцем податкової накладної в ЄРПН не звільняє його від обов’язку включення суми ПДВ по цій податковій накладній до суми податкових зобов’язань за відповідний звітний період.

Ураховуючи зазначене, у разі порушення граничного терміну реєстрації податкової накладної покупець має право на податковий кредит тільки після реєстрації податкової накладної з ЄРПН. У декларації з ПДВ він відображає суму ПДВ у тому звітному періоді, в якому зареєстровано податкову накладну, але не пізніше ніж через 365 календарних днів з дати складення податкової накладної.

На продавця такі обмеження не поширюються. Він не має чекати реєстрації, а включає суму ПДВ, вказану в податковій накладній, до податкових зобов’язань за відповідний звітний період.

Виправлення помилок у звітності

У разі якщо продавець не включив на дату складення податкової накладної суму ПДВ до податкових зобов’язань, він може це зробити у наступних звітних періодах протягом 1095 днів з дати допущення помилки.

Для виправлення самостійно виявлених помилок дозволяється використовувати форму звітності, чинну на дату подання уточнення. Отже, починаючи з 01.02.2016 помилки з ПДВ виправляють виключно шляхом подання уточнюючого розрахунку за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 28.01.2016 № 21.

У такому разі платник ПДВ, який самостійно виявив факт заниження податкового зобов'язання минулих податкових періодів, має сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3% від такої суми до подання уточнюючого розрахунку.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Вебінар для бухгалтера

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді