Чи застосовувати РРО у разі часткової оплати продукції через POS-термінал

Підприємство на загальній системі оподаткування (не торгівля і не громадське харчування) виробляє і реалізує продукцію. Часто виникає потреба прийняти від покупців часткову оплату. Як це зробити?

Підприємство на загальній системі оподаткування (не торгівля і не громадське харчування) виробляє і реалізує продукцію. Часто виникає потреба прийняти від покупців часткову оплату. Для цього планують встановити POS-термінал. Розглянемо, чи можна проводити такі розрахунки без РРО? Якщо так, то чи потрібно заповнювати касову книгу?

За загальним правилом суб’єкти господарювання, які проводять розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток тощо) під час продажу товарів (надання послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, мають застосовувати РРО(ч. 1 ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР; далі — Закон про РРО).

Втрата первинних документів через руйнування офісу

Торгівля власною продукцією: коли потрібен РРО

Якщо підприємства торгують продукцією власного виробництва, застосовувати РРО не потрібно за умов (ч. 1 ст. 9 Закону про РРО):

Як виняток, від застосування РРО під час продажу продукції власного виробництва не звільнені підприємства торгівлі і громадського харчування.

Застосовувати РРО потрібно також у разі продажу технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту. Незалежно від того, чи є вони для продавця продукцією власного виробництва. Це, зокрема, непродовольчі товари широкого вжитку (прилади, машини, устаткування тощо), які:

Застосовувати РРО під час продажу перелічених товарів мають, у т. ч., виробники незалежно від форми розрахунку з покупцями — готівкової чи безготівкової (платіжними картками).

Чи застосовувати РРО у разі часткової оплати продукції через POS-термінал Увага: перелік технічно складних побутових товарів затверджено постановою КМУ від 16.03.2017 № 231

Ні дня без ТМЦ: як оприбутковувати

Чи застосовувати РРО у разі часткової оплати продукції через POS-термінал
Віктор Онищенкоексперт з обліку та оподаткування, м. Чернігів
Оприбуткування товарно-матеріальних цінностей — справа буденна для бухгалтера. Але й під час цієї звичайної господарської операції можуть виникати нестандартні ситуації, що потребують відповідей на різні облікові запитання. Як розподілити транспортно-заготівельні витрати? Чи включати ту чи ту витрату до первісної вартості запасів? Чи відносити нестачу до первісної вартості ТМЦ? У статті "Оприбуткування ТМЦ на підприємстві." Ми розглянули надходження ТМЦ з усіх, навіть не надто зручних облікових ракурсів. І тоді усі ТМЦ-спірності не створюватимуть «дірок» у бухгалтерії, а вам дискомфорту.

Розрахунки за допомогою платіжних карток через термінал вважають безготівковими (ч. 1 ст. 3 Закону про РРО). Це означає, що під час їх проведення не виконуються умови частини першої статті 9 Закону про РРО:

  • розрахунки з покупцями не обов’язково проводитимуть у касі підприємства. Адже терміналом можна скористатися де завгодно;
  • підприємство не оформлятиме ПКО (ВКО). Бо касовий ордер — це первинний документ, яким користуються для оформлення надходжень (видачі) готівки до каси (п. 1.2 Положення № 637). А в зазначеній ситуації термінал надрукує сліп (квитанцію платіжного термінала);
  • покупцям не видадуть підписаних і засвідчених печаткою квитанцій до ПКО.

Тому розрахунки з покупцями за продукцію власного виробництва за допомогою платіжних карток потребують застосування РРО.

Чи застосовувати РРО у разі часткової оплати продукції через POS-термінал Увага: приймання від покупців часткових оплат за допомогою платіжних карток (у т. ч. отримання часткового авансу) відповідає визначенню розрахункової операції (ст. 2 Закону про РРО)

Касову книгу (її форму наведено у додатку 5 до Положення № 637) також застосовують для первинного обліку готівки у касі. Тому безготівкові розрахунки (у нашому випадку — платіжними картками) у касовій книзі не відображають. Такі розрахунки фіксують, заповнюючи розділ 2 Книги обліку розрахункових операцій на РРО. Форму цієї книги наведено у додатку 1 до Порядку реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затвердженого наказом Мінфіну від 14.06.2016 № 547.

Інструкція для касира, або Квест «Продай товар через РРО»

Чи застосовувати РРО у разі часткової оплати продукції через POS-термінал
Тетяна Нижникексперт Експертус Головбух
Касиру не буває сумно: пробивай товар, контролюй стрічку в РРО, роздруковуй чеки, підклеюй звіти... Голова йде обертом. А раптом вимкнули світло чи зламався касовий апарат — куди бігти? Спокійно! Усе під контролем. «Головбух» розробив для вас пам’ятку

Приймання часткової оплати через POS­термінал

Часто-густо сторони договору купівлі-продажу доходять згоди, що товар оплачуватимуть частинами. Це можливо у разі реалізації товару із розстроченням платежу, його продажу на умовах часткової попередньої оплати або в кредит (ч. 2 ст. 692, ч. 1 ст. 693, ст. 694 Цивільного кодексу України; ЦК).

На підприємства, що реалізують продукцію власного виробництва і не зобов’язані застосовувати РРО, не поширюються вимоги про обов’язкове встановлення платіжного термінала (постанова КМУ від 29.09.2010 № 878). Тобто вони добровільно приймають рішення встановити платіжний термінал.

Часткова оплата товару та РРО

Немає прямих нормативів, які б регулювали проведення часткових оплат через РРО. Тому під час їх проведення потрібно виконувати загальні вимоги до розрахункових операцій, встановлені статтею 3 Закону про РРО. Озвучимо деякі з них.

  1. Проводити розрахункові операції на повну суму покупки із роздрукуванням фіскального чека РРО.
  2. Видавати покупцеві чек РРО на повну суму проведеної операції.
  3. Проводити через РРО розрахункові операції з використанням режиму попереднього програмування найменування (для пального — також із зазначенням код УКТ ЗЕД (584-18)), цін товарів (послуг) та обліку їх кількості.
  4. Обліковувати товарні запаси на складах та/або за місцем їх реалізації. Продавати лише ті товари (послуги), які відображені в обліку.
  5. Забезпечувати відповідність сум готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, яку зазначено у денному звіті РРО.
  6. Надавати покупцям на їх вимогу чеки, накладні (інші письмові документи), які свідчать про передання права власності на товари від продавця покупцеві, з метою виконання вимог Закону № 1023.

Розглянемо нюанси проведення через РРО операцій, пов’язаних із частковою оплатою товарів через термінал.

Новий закон про валюту: до чого готуватися бухгалтеру

Чи застосовувати РРО у разі часткової оплати продукції через POS-термінал
ГАВРИЛОВА Олена адвокат, партнер Адвокатського об’єднання «Едвайзер», Київ
Покроково і з прикладами про те: • Закон України «Про валюту і валютні операції»: головні положення (що залишилось, що скасовано, а що нового); • коли зміни починають діяти; • нормативно-правові акти, які втрачають силу; • валютні операції: інвестування без обмежень, кредити без реєстрації — заміна слів чи процедури; • ЗЕД: чи стане простіше працювати; • розрахунки в інвалюті в Україні та переказ коштів за кордон, купівля/продаж валюти: чи спростять відносини між українськими та іноземними підприємствами; • валютний контроль: які операції звільнені від контролю, а які підпадають під нього; • який порядок, хто і як здійснюватиме контроль; • відповідальність і санкції: які штрафи скасують, посилять чи доповнять


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді