Підвищили зарплату у розрахунковому періоді: чи коригувати середній заробіток

Чи обов’язково застосовувати коефіцієнт підвищення окладів у розрахунку відпускних працівникам, посадові оклади яких підвищили в розрахунковому періоді
Зміст статті:

На підприємстві приватної форми власності не уклали колективного договору, розмір посадових окладів визначають за штатним розписом, затвердженим керівником підприємства. 

Посадові оклади працівників не прив’язані до законодавчого мінімуму та здебільшого в декілька (і навіть десятки) разів перевищують законодавчо встановлений мінімальний розмір заробітної плати й середній рівень оплати праці в регіоні та галузі.

Підвищують посадові оклади працівників за рішенням керівника підприємства на підставі прогнозованих фінансових можливостей підприємства на майбутні періоди, з урахуванням досвіду, професійних якостей, досягнень конкретного працівника або певної категорії працівників, які займають однакові штатні посади.

Чи обов’язково за таких обставин застосовувати коефіцієнт підвищення окладів у розрахунку відпускних працівникам, посадові оклади яких підвищили в розрахунковому періоді (як правило, протягом попередніх 12 місяців)?

РІШЕННЯ

Пункт 10 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.1995 № 100, вимагає коригувати середній заробіток на коефіцієнт коригування, якщо у розрахунковому періоді підвищували оклади (тарифні ставки).

При цьому середній заробіток коригують на коефіцієнт підвищення посадових окладів, якщо оклади (ставки) підвищили:

  • усім працівникам підприємства;
  • у розрахунковому періоді або в період, коли за працівником зберігався середній заробіток;
  • відповідно до положень колдоговору чи угоди (лист Мінпраці від 04.04.2006 № 260/13/84-06) або за спільним рішенням виконавчого органу підприємства та профспілок (постанова ВСУ від 07.10.2015 № 6-573цс15).

Якщо оклади зросли в окремих працівників, зарплати не коригують (лист Мінпраці від 05.12.2005 № 06-4/165).

Отже, якщо заробітну плату в розрахунковому періоді підвищили всім працівникам (не лише конкретній особі), слід коригувати середній заробіток. Незважаючи на те, що на підприємстві немає колективного договору, а посадові оклади працівників не прив’язані до рівня мінзарплати.

Див. також


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді