Як нараховується оплата за додаткову соціальну відпустку одинокій матері, яка є внутрішнім сумісником

Жінка працює неповний робочий тиждень і не відпрацювала повний календарний місяць на підприємстві. Як нараховується оплата за додаткову соціальну відпустку?

Додаткова відпустка на дітей надається за основним місцем роботи. Тривалість такої відпустки за кожною з підстав - 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96; Закон № 504). За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

Законодавцем не заборонено надавати додаткову соціальну відпустку сумісникам, які мають дітей. Але обов’язковість такої відпустки Законом № 504 не встановлено.

При роботі на умовах неповного робочого дня чи неповного робочого тижня обчислення середньої заробітної плати для оплати часу додаткової відпустки працівниці, яка має дітей, проводиться відповідно до норм Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.1995 № 100 (далі — Порядок № 100). У випадку коли режим неповного робочого тижня встановлено наказом по підприємству, середньоденна заробітна плата для оплати часу відпусток обчислюється шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців або за менший фактично відпрацьований період на відповідну кількість календарних днів року чи меншого фактично відпрацьованого періоду, зменшену на кількість святкових і неробочих днів, встановлених законодавством. а також на кількість робочих днів, протягом яких працівник не працював, при скороченому або неповному робочому тижні. Вихідні дні із розрахунку вилучати не потрібно, оскільки відпустки надаються в календарних днях і оплачуються календарні дні відпустки. Коли ж працівник працює на умовах неповного робочого тижня з власного бажання чи за угодою сторін, то кількість робочих днів, протягом яких працівник не працював, при неповному робочому тижні, не виключаються з розрахункового періоду.

Беручи до уваги, що працівниця є внутрішнім сумісником, то умови неповного робочого тижня, скоріш за все, було встановлено трудовою угодою за бажанням працівниці. Якщо працівник не відпрацював 12 місяців на підприємстві, розрахунки середньої заробітної плати проводяться виходячи зі встановлених йому в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу (п. 4 Порядку № 100).

Припустимо, місячний оклад працівниці за сумісництвом встановлено на рівні 2000 грн.

  1. Визначаємо розмір зарплати за 12 місяців: 2000 грн. × 12 = 24 000 грн.
  2. Середньоденна заробітна плата становитиме: 24 000 грн. ÷ (365 дн. – 11 дн.) = 67,80 грн./дн., де 11 — кількість святкових та неробочих днів у розрахунковому періоді.
  3. Сума відпускних становитиме: 10 дн. × 67,80 грн. = 678 грн.

Підготовлено членами Експертної ради системи «Експертус Головбух»

Із консультації «Особливості трудових відносин й оплати праці сумісників»


 


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді