Облік ліквідації МНМА

Підприємство хоче ліквідувати малоцінні необоротні матеріальні активи, для яких 100% амортвідрахувань було нараховано при їх введенні в експлуатацію. Як списати МНМА з балансу?

Підприємство хоче ліквідувати малоцінні необоротні матеріальні активи (МНМА), для яких 100% амортвідрахувань було нараховано при їх введенні в експлуатацію. Як списати МНМА з балансу? Чи виникають податкові зобов’язання з ПДВ при списанні таких активів?

Почнемо з того, що підприємство може самостійно встановлювати вартісний критерій основних засобів для віднесення предметів до складу МНМА (пп. 5.2 П(С)БО 7 «Основні засоби»). Щоб уникнути виникнення розбіжностей в обліку основних засобів і МНМА відповідно до бухгалтерських та податкових норм, вартісний критерій часто визначають у межах податкового законодавства ― 6000 грн. (пп. 14.1.138 Податкового кодексу України; ПК). Таку інформацію зазначають в обліковій політиці підприємства.

Амортизація та списання МНМА з балансу

Правила нарахування амортизації МНМА, наведені в пункті 27 П(С)БО 7. Відповідно до них амортизацію МНМА можна нараховувати за двома методами:

  • у першому місяці використання об’єкта ― 50% його вартості, яка амортизується, та решта 50% ― у місяці його вилучення з активів (списання з балансу) внаслідок невідповідності критеріям визнання активом;
  • у першому місяці використання об’єкта ― 100% його вартості.

Якщо підприємство обрало другий метод нарахування амортизації МНМА, то у першому місяці їх використання одразу на всю суму амортвідрахувань відображають проведення: дебет рахунків 23 «Виробництво», 91 «Загальновиробничі витрати», 92 «Адміністративні витрати», 93 «Витрати на збут», кредит субрахунку 132 «Знос інших необоротних матеріальних активів».

Списання МНМА з балансу відображають проведенням: дебет субрахунку 132, кредит субрахунку 112 «Малоцінні необоротні матеріальні активи».

Якщо при ліквідації МНМА підприємство отримає додаткові запаси, то для їх оприбуткування відображають проведення: дебет субрахунків 209 «Інші матеріали», 207 «Запасні частини» кредит субрахунку 746 «Інші доходи».

Податкові зобов’язання з ПДВ при ліквідації МНМА

Як відомо, до операцій з постачання товарів відносять, зокрема, ліквідацію необоротних активів за рішенням платника податків (пп. «д» пп. 14.1.191 ПК). А МНМА за своїм визначенням належать до необоротних активів. Тому, на перший погляд, тут мали б виникати податкові зобов’язання з ПДВ. Однак, не будемо поспішати з таким твердженням, а розглянемо ситуацію більш прискіпливо згідно з нормами розділу V ПК.

По-перше, у пункті 189.9 ПК йдеться про виникнення податкових зобов’язань з ПДВ у разі ліквідації основних засобів, а не інших необоротних активів. Як бачимо, про МНМА тут не йдеться.

По-друге, ліквідацію основного засобу мають проводити за самостійним рішенням платника податку.

Обережні платники податків, які амортизують МНМА за методом 50/50%, ще можуть «з натяжкою» віднести ліквідацію МНМА за самостійним рішенням підприємства до операцій, які оподатковують ПДВ. У такому разі вони нарахують податкові зобов’язання з ПДВ при ліквідації МНМА. Однак в інших підприємств, які нараховують амортизацію МНМА за методом 100% у першому місяці їх використання, балансова вартість у податковому обліку буде рівна нулю. А тому й про податкові зобов’язання з ПДВ не може й бути мови ― їх не буде на що нараховувати.

При цьому якщо внаслідок ліквідації МНМА підприємство отримає комплектувальні вироби, складові частини, компоненти або інші відходи, які оприбутковують для їх використання в господарській діяльності підприємства, то податкові зобов’язання з ПДВ також не виникатимуть (п. 189.10 ПК).


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді