Чи розподіляти вхідний ПДВ при експорті

Підприємство на загальній системі оподаткування займається міжнародними перевезеннями вантажів, які оподатковуються ПДВ за нульовою ставкою. Водночас для своєї діяльності підприємство закуповує дизельне паливо, вантажівки та відносить вхідний ПДВ за отриманими податковими накладними до податкового кредиту. Чи потрібно в кінці року коригувати (зменшувати) ПДВ в декларації з ПДВ, заповнюючи додаток 7?

На сьогодні вхідний ПДВ включається до складу податкового кредиту звітного періоду одразу і в повному обсязі на підставі податкової накладної, зареєстрованої в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН). Причому нарахування податкового кредиту здійснюється незалежно від того, чи придбані з ПДВ товари, послуги та основні засоби почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника ПДВ протягом звітного податкового періоду.

Якщо придбані з ПДВ товари, послуги, необоротні активи використовуються одночасно в оподатковуваних та не оподатковуваних ПДВ операціях, вхідний ПДВ потрібно розподіляти за правилами, встановленими статтею 199 Податкового кодексу України (ПК).

У такому разі платник ПДВ зобов’язаний сам собі нарахувати податкові зобов’язання шляхом складання та реєстрації в ЄРПН зведеної податкової накладної на загальну суму частки вхідного ПДВ, яка відповідає частці використання таких товарів, послуг, необоротних активів в неоподатковуваних операціях.

Та перш ніж застосовувати норми статті 199 ПК, потрібно визначитись, чи насправді здійснювані платником ПДВ операції є неоподатковуваними.

Згідно з вимогами ПК до не оподатковуваних ПДВ операцій відносять:

  • операції, що не є об’єктом оподаткування (ст. 196 ПК);
  • операції з постачання послуг за межами митної території України та послуг, місце постачання яких відповідно до пунктів 186.2, 186.3 ПК за межами митної території України;
  • операції, звільнені від оподаткування ПДВ (ст. 197 ПКпідрозд. 2 розд. ХХ ПК, міжнародні договори або угоди).

Постачання послуг з міжнародних перевезень пасажирів і багажу та вантажів залізничним, автомобільним, морським і річковим та авіаційним транспортом (за умови, що таке перевезення здійснюється за єдиним міжнародним перевізним документом) належить до операцій, що підлягають оподаткуванню ПДВ за нульовою ставкою (пп. «а» пп. 195.1.3 ПК).

Попри те що до таких операцій застосовують ставку ПДВ 0%, самі операції є оподатковуваними.

Враховуючи зазначене, норми статті 199 ПК у цьому випадку не застосовують. Підприємство не донараховує податкові зобов’язання на суму частки вхідного ПДВ, яка відповідає частці використання таких товарів, послуг, необоротних активів в неоподатковуваних операціях, оскільки здійснювані ним операції вважаються оподатковуваними ПДВ. Отже, робити річний перерахунок з ПДВ та заповнювати додаток 7 до декларації з ПДВ не доведеться за умови, якщо підприємство не здійснює інших операцій, які насправді не є об’єктом оподаткування ПДВ або звільнені від ПДВ.
 


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді