Оподаткування виплати дивідендів засновникам підприємства — фізособам у 2017 році

Основною метою участі засновників у підприємстві є отримання доходу — дивідендів. Нараховують їх лише за умови отримання чистого прибутку. Підприємства, які виплачують дивіденди фізособам, зобов’язані як податкові агенти сплачувати з них податки до бюджету. Які саме, за якими ставками та коли — з’ясуємо разом.

Упродовж останніх кількох років вимоги до оподаткування виплати дивідендів засновникам підприємства — фізособам зазнали суттєвих змін — і в частині бази оподаткування, і щодо ставок податків.

Виплата дивідендів засновникам і ПДВ

Залишилася незмінною вимога щодо неоподаткування ПДВ суми дивідендів, яку емітент виплатив у грошовій формі або у вигляді цінних паперів (пп. 196.1.6 Податкового кодексу України; ПК).

Отже, виплата дивідендів у грошовій формі не є об’єктом оподаткування ПДВ. А в разі проведення виплати у товарній формі (продукцією, товарами) таку операцію оподатковують ПДВ на загальних підставах за ставкою 20% як звичайне постачання товарів.

Виплата дивідендів і податок на прибуток

Нараховуючи та виплачуючи дивіденди на користь фізичних осіб (резидентам або нерезидентам), підприємства не мусять платити авансові внески з податку на прибуток.

Усе податкове навантаження лягає на фізичних осіб — отримувачів доходів у вигляді дивідендів.

Підприємства у такому разі виконують роль податкових агентів і несуть відповідальність за нарахування та сплату до бюджету ПДФО і військового збору.

Оподаткування виплат дивідендів

Згідно з підпунктом 164.2.8 ПК дохід у вигляді дивідендів включається до загального оподатковуваного доходу фізичної особи й оподатковується ПДФО. Обов’язок утримання ПДФО покладено на податкового агента, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, тобто на підприємство (пп. 168.1.1170.5.1 ПК).

Звертаємо увагу, що дивіденди остаточно оподатковуються під час їх нарахування, а не виплати (пп. 170.5.4 ПК). Тому, оподатковуючи дивіденди ПДФО, зважають на момент нарахування, а не на період, за який їх нараховують.

Тобто до дивідендів, нарахованих у 2016 році, а виплачених у 2017-му, слід застосовувати ставки ПДФО, що були чинними у 2016 році. Відповідно, до дивідендів, нарахованих у поточному році, застосовують ставки ПДФО цього року.

Підприємства (крім акціонерних товариств) можуть виплачувати дивіденди фізичним особам як коштами, так і в натуральній формі. Акціонерні товариства виплачують дивіденди винятково грошима (ч. 1 ст. 30 Закону України «Про акціонерні товариства» від 17.09.2008 № 514-VIдалі — Закон № 514).

Якщо дивіденди виплачують фізичній особі у негрошовій формі, згідно з пунктом 164.5 ПК базою оподаткування ПДФО є вартість такого доходу, визначена за звичайними цінами з урахуванням натурального коефіцієнта.

Визначаємо дату оприбуткування товарів Читайте у продовженні статті про

  • ставки ПДФО під час оподаткування дивідендів

  • строки сплати ПДФО під час виплати дивідендів

  • розрахунок суми дивідендів, яку отримає фізособа

Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді