Перебування у відпустці для догляду за дитиною: кому зараховують до страхового стажу

Чи зарахують жінці до страхового стажу період перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, якщо державну допомогу на дитину отримувала не вона, а її чоловік?

Період пребування у відпустці для догляду за дитиною можуть зараховувати до страхового стажу як матері дитини, так і батьку. Все залежатиме від того, кому з батьків призначали державну допомогу при народженні дитини.

Адже нині скористатися відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку може не лише матір, а й батько дитини, бабуся, дідусь чи інші родичі, що фактично доглядають за дитиною (ст. 179 Кодексу законів про працю України).

 

Як враховують перебування у відпустці для догляду за дитиною до страхового стажу

 

Період перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку зараховують до страхового стажу лише за умови сплати страхових внесків.

Страховий стаж — це період (строк), протягом якого особа підлягала страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та за який вона і роботодавець або вона особисто щомісяця сплатила страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок (ст. 21 Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV).

Період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, отримання виплат за окремими видами соціального страхування, крім пенсій усiх видiв (за винятком пенсiї по iнвалiдностi), включають до страхового стажу як перiод, за який сплачено мінімальний розмір страхових внесків.

На суми допомоги при народженні дитини (крiм суми, яку виплачують одноразово) та/або суми допомоги для догляду за дитиною до досягнення нею трирiчного вiку, ЄСВ нараховує соцзабез (пп. 2 п. 2 Порядку нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соцiальне страхування за деякi категорiї застрахованих осiб, затвердженого постановою КМУ вiд 02.03.2011 № 178).

Отже, якщо допомогу при народженні або для догляду призначили матері, то, відповідно, ЄСВ за неї сплачує соцзабез, і вона отримає страховий стаж на три роки (на час виплати допомоги у разі народження або для догляду) незалежно від того, чи працюватиме.

А от якщо допомогу при народженні або для догляду призначать батькові (матір не звернулася до соцзабезу особисто), відповідно, страховий стаж враховуватимуть йому — особі, якій призначили виплати. Коли матір звернеться по довідку ОК-7 або ОК-5, то за час її відпустки для догляду за дитиною страхового стажу не матиме (звісно, якщо матір вийшла на роботу, то страховий стаж зарахують від сплати ЄСВ із зарплати).

 

Як враховують перебування у відпустці для догляду за дитиною до пенсійного стажу

 

Порядок зарахування періоду перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку до пенсійного стажу є аналогічним.

Так, до страхового стажу для пенсійного забезпечення зараховують період, протягом якого особа підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачувала страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок (ст. 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-ІV; далі — Закон № 1058). При цьому під страховими внесками законодавець розуміє, зокрема, надходження від сплати ЄСВ (ст. 1 Закону № 1058). Тобто пенсійний стаж також залежить від сплати ЄСВ.

Зауважимо, що свого часу Управління Держпраці у Хмельницькій області зазначало, що немає підстав зараховувати до страхового стажу для пенсійного страхування період перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, впродовж якого щомісячно не виплачували допомогу у разі народження дитини.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді