Звільнення з роботи: як не втратити рівновагу

Відчувати у стресових ситуаціях тривогу, страх, невпевненість — це природно. А звільнення з роботи є саме такою стресовою ситуацією. Однак є в ній і позитивне — відчуття небезпеки мобілізує людину, додає їй снаги впоратися з непростим періодом у житті.

Коли після звільнення з роботи емоції вщухнуть, ви зрозумієте, що жити можна і без звичної роботи. А допоможуть легше пережити звільнення — наші поради.

Переживіть звільнення з роботи подумки

Що робити, коли вас звільнили з роботи? Дослухайтеся своїх почуттів.

Коли вщухнуть перші емоції і переживання, розпочнеться стадія спокою чи навіть байдужості. А потім почнуть діяти логіка і механізми виживання. Ви генеруватимете ідеї, як розв’язати ситуацію. Записуйте, якими дивними вони не здавалися б. Це додасть вам наснаги та рішучості.

Зробіть ревізію ваших навичок і вмінь після звільнення

Зможете заробити дітям на хліб із маслом своїм хобі, наприклад якщо брати замовлення на в’язання? Як щодо віддаленої роботи — обліковувати на аутсорсингу?

Якщо ви — досвідчений головбух, може, піти викладачем? А може, ви вправний водій авто? Печете смачні пиріжки — теж згодиться.

Страх від втрати роботи розвіється, тільки-но зрозумієте, що навіть без неї ви зможете продовжувати сплачувати кредит або оплачувати навчання дітей.

Розвивайтеся

Навчіться чогось нового за фахом або суміжної професії, щоб підвищити кваліфікацію. Це підвищить вашу цінність на ринку кадрів, і думка про високу конкуренцію вже не буде так дошкуляти. А навчання того, що не стосується бухгалтерії, дасть вам новий досвід, знання і можливість на цьому заробити.

Якщо не готові витрачатися — в інтернеті безліч безкоштовних майстер-класів, вебінарів і лекцій. Не шукайте причин не робити, шукайте можливості.

Переглядайте вакансії

Це своєрідний контроль ситуації. Ви відчуєте впевненість, якщо дізнаєтеся реальні пропозиції на ринку праці. Побачите, що є місця, куди можна піти після звільнення з роботи.

Заощаджуйте гроші

Мати гроші «про всяк випадок» краще, ніж вживати заспокійливе. Так, відкраяти від сімейного бюджету значну суму непросто. Але подумайте, скільки ви можете зекономити і відкладати щомісяця? 300 чи 1000 гривень? Усе згодиться. Головне — почати.

До речі, можна відкласти й суму, яку отримали за випадковий підробіток.

І насамкінець — змініть ставлення до звільнення

Життя доводить, що зміни часто відбуваються на краще. Щоб людина розвивалася як особистість, вона має подолати якусь кризу.

Звільнення з роботи — одна з них. Криза — це добра можливість зростати й розвиватися.

Як поводитися, аби уникнути звільнення з роботи в період скорочень

1. Виявляйте лояльність до компанії

Не пліткуйте з колегами про скруту і пов’язані з нею непопулярні рішення шефа. Це не зарадить проблемі, а лише додасть стресу і зіпсує вашу репутацію.

2. Радійте тому, що робота є

Подумайте, який працівник має більше шансів лишитися: похмурий скиглій, що постійно вештається поміж колег чи на перекур, або діловий, енергійний, позитивний, який завжди має ідеї?

3. Допоможіть компанії

Запропонуйте, наприклад, як можна оптимізувати сплату податків, убезпечте від штрафу. Зрештою, заощаджуйте на канцелярії. Навіть якщо керівник не підтримає пропозиції, йому сподобається ваша ініціативність.

4. Не починайте працювати абияк

Так, скорочення нікого не надихають. Але якщо через вас справи в’язнутимуть, це значно зменшить ваші шанси зберегти роботу.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді