Штраф за несвоєчасну сплату податку, коли єдиноподатник провів оплату

Часто підприємці-єдиноподатники, сплативши готівкою авансовий внесок з єдиного податку, вважають свою місію виконаною. Але через різні помилки такий платіж може і не відобразитися в особовому рахунку підприємця. Тоді виникне заборгованість. І добре, якщо податківці оперативно повідомлять про недоїмку. У гіршому випадку до підприємця не лише застосують штраф за несвоєчасну сплату податків, а й позбавлять статусу єдиноподатника

Розповімо, чим може загрожувати сплата авансового внеску з єдиного податку в граничний термін і коли до  підприємця-єдиноподатника можуть застосувати штраф за несвоєчасну сплату єдиного податку фізичною особою.

Наслідки несвоєчасної сплати податку через помилку

Складання та подання податкової декларації з рентної плати для місячних платників податку Нагадаємо, що платники єдиного податку першої та другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20-го числа (включно) поточного місяця.

Та помиляються усі, і під час сплати авансового внеску з єдиного податку могли допустити помилку при оформленні платежу. Якщо так — виникають передумови для штрафу за несвоєчасну сплату податку.

Уявімо, що підприємець подав документи на переказ готівки в післяопераційний час 19-го числа. Тоді банк на касових документах проставляє поточну дату і час приймання документів або напис чи штамп «вечірня» або «післяопераційний час» (п. 1.13 гл. 1 розд. IV Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні, затвердженої постановою Правління НБУ від 01.06.2011 № 174). Виконані в післяопераційний час операції мають бути проведені не пізніше наступного операційного дня. А якщо банк не встигне провести такий переказ 20-го числа?

Тож у податківців з’являються підстави вважати, що підприємець не сплатив авансового внеску з єдиного податку. Бо за особовим рахунком підприємця сплата не пройшла, і після 20-го числа виникла заборгованість.

Нагадаємо, що за несплату єдиного податку в установлені строки передбачений штраф у розмірі 50% ставки єдиного податку (п. 122.1 ПК).

Крім того, якщо сплата узгодженого грошового зобов’язання відбулась після закінчення встановлених строків, на суму податкового боргу в картці особового рахунку платника єдиного податку автоматично нараховується пеня за кожний календарний день прострочення у його сплаті із розрахунку 120% річних облікової ставки НБУ (п. 129.1 ПК).

Хто їх сплатить — залежить від винуватця. Бо у нашій ситуації ним може бути або банк, або сам підприємець.

Чи застосовувати РРО у разі часткової оплати продукції через POS-термінал Читайте у продовженні статті:

  • Як довести, що порушник — банк
  • Коли порушником визнають підприємця
  • Що робити, аби уникнути штрафу за несвоєчасну сплату податку


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Вебінар для бухгалтера

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді