Штраф за несвоєчасну сплату єдиного податку 2023

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Несплата будь-якого податку – це штраф та пеня. Це може статися як усвідомлено, так і через допущену помилку, яка виявлена самостійно чи органом ДПС. Про наслідки несвоєчасної сплати єдиного податку, штрафи за несплату єдиного податку під час воєнного стану — у цьому огляді

Строки сплати єдиного податку 1-3 група

Платники податку несуть відповідальність за правильність обчислення, своєчасність та повноту сплати сум єдиного податку. Нагадаємо існуючі строки сплати та ставки єдиного податку (ЄП) в залежності від групи (1-3) у таблиці нижче.

ХАРАКТЕРИСТИКА ГРУП ЄП

Показник

Групи ЄП

1

2

3

тільки ФОП

тільки ФОП

ФОП і юрособи

ставка податку

не більше 10% прожиткового мінімуму (ПМ) виходячи з ПМ на 01 січня (у 2023 р. – 268,40 грн)*

не більше 20% мінімальної заробітної плати (МЗП) виходячи з МЗП на 01 січня (у 2023 р. – 1340,00 грн)*

  • 3доходу – для платників ПДВ;
  • 5% доходу – для неплатників ПДВ

періодичність сплати ЄП

раз на місяць, авансом, не пізніше 20-го числа (включно) поточного місяця. Платити треба навіть коли немає доходу від діяльності.  Окрім ситуації оформленого декрету чи податкової відпустки для ФОП, що можливо для єдиноподатників 1-2 групи, які не використовують працю найманих осіб (дивп. 295.5 ПКУ)

раз у квартал протягом

50 кал. днів після кінця кварталу

* є звільнення на час воєнного стану. З 01 квітня 2022 р. по 31 липня 2023 р. право не сплачувати ЄП мають усі єдинники 1 та 2 групи (п. 9.1 підрозд. 8 Перехідних положень ПКУ). З 01 серпня 2023 р. звільнення залишається лише у тих єдинників, які мають податкову адресу на територіях бойових дій (або на тимчасово окупованих територіях), станом на дату початку бойових дій або тимчасової окупації. Право не сплачувати ЄП існує з 1-го числа місяця, в якому розпочалися бойові дії на відповідній території (виникла можливість бойових дій або почалася тимчасова окупація такої території), до останнього числа місяця, в якому завершилися активні бойові дії (припинилася можливість бойових дій або завершилася тимчасова окупація) (законопроєкт № 8401, прийнятий 30.06.2023)

Штрафи за несплату єдиного податку 2023 – після податкової перевірки

Розміри штрафів за несплату єдиного податку, якщо несплата (недоплата, несвоєчасна сплата) виявлена в ході податкової перевірки такі, як наведено у таблиці нижче.

ШТРАФИ ЗА НЕСПЛАТУ ЄДИНОГО ПОДАТКУ 2023,

що нараховуються ДПС після податкової перевірки

Ситуація

Штраф

Норми ПКУ

для ФОП 1-2 групи 2023

несплата/недоплата авансових внесків

штрафи – 50% суми ЄП*, тобто:

  • у єдинників 1 групи ­– 134,20 грн у 2023 р. (= 268,40×0,5);
  • у єдинників 2 групи ­– 670,00 грн у 2023 р. (= 1340,00×0,5)

п. 122.1 ПКУ

для ФОП 3 групи 2023

неумисне запізнення сплати податку чи його недоплата

у залежності від строку несплати:

  • якщо ≤ 30 днів – 5% від суми боргу (недоплати);
  • якщо > 30 днів – 10% від суми боргу (недоплати)

п. 124.1 ПКУ

умисна несплата (несвоєчасна сплата) узгодженого** податкового зобов’язання

у залежності від частоти даної ситуації:

  • перший раз – 25% суми боргу (недоплати);
  • повторно впродовж 1095 к. днів затримка сплати на строк понад 90 к. днів – 50% суми боргу (недоплати)

п. 124.2 ПКУ

* сума штрафу фіксована та не залежить від суми недоплати (повна чи часткова). Навіть якщо цей авансовий внесок з єдиного податку не був сплачений всього лише на 1 грн, то штраф буде все одно 50% суми ЄП для даної групи;

**узгоджене податкове зобов’язання – це сума податку, яка була вказана самим платником у поданій податковій декларації або ж сума, яка була вказана у отриманому від ДПС та неоскарженому ППР. ПКУ не роз’яснює що таке умисна несплата. Виходить, що якщо платник податку не може довести зворотного (форс-мажору), то будь-яка несплата суми податку податківцями розцінюється як умисна

Вищезазначені штрафи нараховуються при виявленні недоплати податкового зобов’язання органом ДПС і сплачуються на основі надісланого платнику податку податкового повідомлення-рішення (ППР). Сплачуються впродовж 10 робочих днів, що настають за днем отримання такого ППР.

Зверніть увагу, що під час воєнного стану нарахування штрафів має свої особливості – див. наприкінці консультації.

У декларації з ПДВ — від’ємне значення: чи можна отримати бюджетне відшкодування

Самоштраф за несплату єдиного податку 2023

Штрафи за заниження податкового зобов’язання з єдиного податку ФОП 3 група 2023, що виявлено самостійно платником податку (самоштраф) розміром менші, а саме:

  • якщо подати уточнюючий розрахунок – 3% від суми недоплати (пп. «а» п. 50.1 ПКУ);
  • якщо показати суму недоплати у складі поточної декларації, яка подається у наступний податковий період за періодом виявлення помилки – 5% від суми недоплати (пп. «б» п. 50.1 ПКУ).

Також самостійним вважається й виправлення помилки за результатами електронної перевірки, яку замовив сам же платник єдиного податку у ДПС.

Зверніть увагу, що під час воєнного стану нарахування самоштрафів має свої особливості – див. наприкінці консультації.

Податкова пеня при несплаті єдиного податку

Крім штрафу також може бути нарахована пеня. Хоча податкова пеня зараз і не вважається у ПКУ штрафною санкцією, але, як правило, у ПКУ за поодинокими винятками штраф і пеня згадуються разом. Крім того, пеня залишається штрафною санкцією згідно ч. 1 ст. 230 Господарського кодексу України (ГКУ). Розберемо правила податкової пені – і тут теж залежить від того, чи заниження податку виявив сам платник податку чи податківці.

Якщо сума податкового зобов’язання визначена:

  • платником податку, то пеня починає нараховуватися після закінчення 90 к. днів, що настають після закінчення строку сплати податкового зобов’язання (пп. 129.1.3 ПКУ). Тобто пеня нараховується з 91-го дня прострочення за кожний календарний день прострочення, включаючи день погашення з розрахунку 100% річних облікової ставки НБУ, діючої на кожний такий день;
  • самим органом ДПС, то на його суму податковий орган має нарахувати пеню за період, що починається з 1-го робочого дня після закінчення строку сплати та закінчуючи днем сплати (пп. 129.1.1 ПКУ та п. 129.3 ПКУ). Пеня нараховується за кожний день прострочення, включаючи день погашення боргу, виходячи з 120% облікової ставки НБУ, що діє на кожний такий день (п. 129.4 ПКУ).

При нарахування пені в базі її нарахування враховуються суми несплати та штрафів за їхньої наявності, але без урахування суми пені. Через цю особливість податкову пеню інколи не розглядають як штрафну санкцію, але дане питання не має суттєвого значення, адже пеня на пеню й у інших сферах господарських відносин, наприклад порушенні умов договору, також не нараховується.

Зверніть увагу, що під час воєнного стану пеня має свої особливості нарахування – див. наприкінці консультації.

Якщо самостійно – то штраф і пеня менші

Виходить, що самому виявити заниження податкового зобов’язання й задекларувати недоплату вигідно тим, що:

  • пеня буде сплачуватися на 90 днів менше (або взагалі не буде, якщо вкластися в 90 днів прострочення);
  • меншою буде й облікова ставка НБУ (100%, а не 120%);
  • сума штрафу менша 3 (5) % проти (5) 10 %;
  • також не буде пені на сам штраф, якщо він несплачений.

Самостійним виявленням буде вважатися й ситуація, коли платник податку подав добровільно заяву до ДПС на електронну перевірку і потім задекларував недоплачену суму податку.

При самостійному виявленні помилки також треба враховувати строк давності 1095 днів з дня, який настає за останнім днем граничного строку подання податкової декларації, по якій така помилка виникла (п. 50.1, п. 102.1 ПКУ). Якщо помилка виявлена пізніше, то уже платник податку не має права на її самостійне виправлення. Однак зверніть увагу:

  • у звʼязку з COVID-карантином та воєнним станом перебіг термінів позовної давності призупинений (п. 522 підрозд. 10 Перехідних положень ПКУ, пп. 69.9 підрозд. 10 Перехідних положень ПКУ), тобто термін 1095 к. днів у період з 03 березня 2020 року (початок карантину) не відліковується;
  • попри скасування карантину воєнний стан у липні 2023 року все ще триває;
  • законопроєкт № 8401 з 01 серпня 2023 року зберігає зупинку перебігу строків позовної давності, так як продовжується мораторій на планові та позапланові податкові перевірки.

Увага: з 03 березня 2020 року перебіг строків позовної давності зупинений.

Для відображення такого штрафу використовується ряд. 20 Податкової декларації платника ЄП 1-3 групи (фізособи). Взагалі штрафи для 3 групи нараховуються однаково, як фізособам, так і юрособам.

Також не забуваємо про пеню 100% ставки НБУ з 91-го дня (пп. 129.1.3 ПКУ). 

Облікові ставки НБУ для визначення пені

Дізнатися про облікові ставки НБУ при розрахунку пені можна з офіційного веб-сайту НБУ. На середину липня 2023 року вона становить 25%. Наприклад, якщо пеня нараховується за 35 к. днів на суму недоплати 2500 грн, то за такої облікової ставки НБУ маємо такий розрахунок:

2500 × 0,25 × 35/365 = 59,93 грн

Штраф і пеня в умовах воєнного стану та карантину

Ситуація з нарахуванням штрафу і пені податківцями та подальшою їхньою сплатою така, як наведена у таблиці нижче.

ЯК НАРАХОВУЮТЬ ШТРАФ І ПЕНЮ ПОДАТКІВЦІ

під час дії воєнного стану

Період, у якому виявили заниження податку

Чи нараховується

Пояснення

штраф

податкова пеня

з 03.03.2020* до 27.05.2022

ні

ні

штрафів і пені від податківців має не бути навіть після закінчення дії карантину (підстава – п. 521 підрозд. 10 Перехідних положень ПКУ). Однак конкретних роз’яснень ДПС щодо штрафів за цей період після закінчення карантину поки що не було

з 27.05.2022 по 30.06.2023

так

ні

  • штраф ­– сплачуються за податковим повідомленням-рішенням (ППР) як і звичайно. З 27 травня 2022 року (дата набуття чинності Закону від 12.05.2022 р. № 2260) ні «воєнний», ні «карантинний» мораторії на нарахування штрафів не діє. Виняток, коли можна уникнути штрафу, – довести форс-мажорні обставини (пп. 112.8.9 ПКУ);
  • пеня ­– не нараховується, тому що до кінця COVID-карантину працює звільнення за п. 521 підрозд. 10 Перехідних положень ПКУ (лист ДПС від 21.10.2022 р. № 12714/7/99-00-04-03-02-07). При цьому «платникам податків не нараховується пеня, а нарахована, але не сплачена за цей період пеня підлягає списанню»

з 01.07.2023 по 31.07.2023

так

так

пеня нараховується, так як дія COVID-карантину вже закінчилася

з 01 серпня 2023 року

ні

ні

якщо платник податку сплачує податкове зобов’язання за надісланим податківцями ППР впродовж 30 к. днів та не оскаржує його, то він звільняється від штрафу та податкової пені, які пов’язані з таким донарахуванням (законопроєкт № 8401, прийнятий 30.06.2023)

так

так

якщо умови звільнення не виконуються

* початок COVID-карантину

У свою чергу, для самоштрафів і податкової пені по самостійно виявлених недоплатах податків діють дещо інші правила. Розглянемо їх. 

Самоштраф і пеня в умовах воєнного стану та карантину

Насьогодні ситуація з нарахуванням самоштрафу та податкової пені при самовиправленні помилок склалася така, як у таблиці нижче.

ЯК НАРАХОВУВАТИ САМОШТРАФ І ПЕНЮ

під час дії воєнного стану

Період за який виправляється помилка

Чи нараховується

Пояснення

самоштраф

податкова пеня

Якщо помилка виправляється у період з 03 січня 2023* по 31 липня 2023

до 24.02.2022

так

так

якщо помилка призвела до заниження податку у звітності, граничним терміном подання якої був період до початку воєнного стану, то треба нарахувати самоштраф і податкову пеню (читайте роз’яснення ГУ ДПС в Івано-Франківській області щодо ПДВ, але його логіка актуальна й для всіх податків, у т.ч. єдиного податку)

з 24.02.2022

ні

ні

Якщо помилка призвела до заниження податку у звітних (податкових) періодах, що припадають на період дії воєнного стану, то є звільнення від нарахування самоштрафу і податкової пені (підстава – абз. 14 пп. 69.1 підрозд. 10 Перехідних положень ПКУ, роз’яснення ДПС 132.01 ЗІР). Умови даного звільнення – дотримання вимог п. 50.1 ПКУ, зокрема таких:

  • подача уточнюючої декларації;
  • або виправлення помилки у поточній декларації, яка подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт недоплати;
  • погашення недоплати, яка виникла

Якщо помилка виправляється з 01 серпня 2023 і до кінця воєнного стану

(законопроєкт № 8401, прийнятий 30.06.2023)

за будь-який період, у т.ч. й до початку воєнного стану

ні

ні

у разі самостійного виправлення помилки з недоплати податку звільнення поширюється на всі періоди, у яких сталася помилка, якщо вони припадають на період дії воєнного стану

* дата набуття чинності Закону від 13.12.2022 р. № 2836, що оновив пп. 69.1 підрозд. 10 Перехідних положень ПКУ

Чому не діє «карантинний» мораторій на штрафи під час воєнного стану з 27.05.2022

Так, з 03 березня 2020 року був мораторій на нарахування штрафів та пені. Однак по-перше, карантин закінчився 30 червня 2023 року. По-друге, у період дії воєнного стану податківці вважають правила воєнного стану домінуючими над карантинними правилами. Це значить, що замість «карантинного» пп. 521 підрозд. 10 Перехідних положень ПКУ засовується «воєнний» пп. 69.1 підрозд. 10 Перехідних положень ПКУ. Правила останнього – воєнного – були змінені 27.05.2022, зокрема був скасований мораторій на штрафи.

Прикладом таких суджень податківців є роз’яснення ДПС у Хмельницькій області, де зокрема сказано: «тимчасово, на період дії воєнного стану, починаючи з 27.05.2022, переважають норми п. 69 підрозд. 10 розд. XX ПКУ. Тому, норма п. 521 підрозд. 10 розд. XX ПКУ щодо мораторію (зупинення) застосування штрафних санкцій … не застосовується з 27.05.2022 на період дії воєнного стану». Такий підхід є спірним, адже до пп. 521 підрозд. 10 Перехідних положень ПКУ змін не вносилося й згаданого правила про переважання одних норм над іншими у самому ПКУ не записано, але така думка податківців.

Інші наслідки за несвоєчасну сплату єдиного податку

Крім штрафу та пені також можуть бути й інші наслідки, якщо сплата податку затягується:

  • примусове переведення на загальну систему. За наявності податкового боргу, тобто недоплати податку, штрафу, пені, на кожне 1-ше число місяця впродовж 2-х послідовних кварталів платник податку зобов’язаний перейти на загальну систему оподаткування (пп. 298.2.3 ПКУ);
  • анулювання реєстрації єдинника. Якщо порушення (несплата) виявляється при перевірці органом ДПС, то платник податку зможе повернутися на сплату ЄП тільки після закінчення 4-х послідовних кварталів з моменту прийняття органом ДПС рішення про анулювання реєстрації платника ЄП (п. 299.11 ПКУ);
  • податкова застава. Несплата будь-якого податку – у ДПС виникає право податкової застави з 1-го дня несплати. Воно існує навіть, якщо опис майна не проводився. Будь-яку операцію по відчуженню майна з цієї дати можна буде визнати незаконною.


зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді