Ставка ПДФО з дивідендів у 2018 році

Ставки ПДФО, за якими оподатковують окремі види дивідендів, не змінилися. Із дивідендів, що нарахували фізособі, сплатіть ПДФО та військовий збір. Для військового збору встановлено єдину ставку. А ПДФО з дивідендів утримуйте за однією зі ставок — 5%, 9% або 18%. До яких виплат яку ставку застосовувати — дізнайтеся зі статті

Підприємства, що нараховують (виплачують) дивіденди фізособам, мають виконати обов’язки податкового агента. Тобто розрахувати податки, утримати їх із виплати і перерахувати до бюджету (пп. 168.1.1, 170.5.1 Подактового кодексу України; ПК).

Дивіденди оподатковуйте під час їх нарахування, а не виплати — цього вимагає підпункт 170.5.4 ПК. Тому, коли оподатковуєте дивіденди ПДФО, беріть до уваги момент нарахування, а не період, за який їх нараховуєте. Тобто дивіденди, що їх нарахували у 2017 році, а виплачуєте у 2018-му, оподатковуйте ПДФО за правилами, які були чинними у 2017 році. Відповідно, до дивідендів, нарахованих у поточному році, застосовуйте ставки ПДФО цього року.

Виплата дивідендів засновнику може здійснюватися, як коштами, так і в натуральній формі. Обмеження встановлено лише для акціонерних товариств. Вони виплачують дивіденди винятково грошима (ч. 1 ст. 30 Закону України «Про акціонерні товариства» від 17.09.2008 № 514-VI; далі — Закон № 514).

Форма виплати дивідендів впливає на визначення бази оподаткування ПДФО. Якщо виплачуєте дивіденди фізособі у негрошовій формі, оподатковуваний дохід визначайте із застосуванням натурального коефіцієнта (п. 164.5 ПК).

Ставка ПДФО

Ставки ПДФО, за якими оподатковують окремі види дивідендів, не змінилися.

Так, нерезиденти, інститути спільного інвестування та суб’єкти господарювання, які не є платниками податку на прибуток, під час нарахування дивідендів у 2018 році застосовуватимуть половинну ставку ПДФО, тобто 9% (пп. 167.5.1 ПК).

Ставку 5% залишили для оподаткування ПДФО доходів у вигляді дивідендів за акціями та корпоративними правами, що їх нараховують резиденти — платники податку на прибуток, крім тих, які виплачують інститути спільного інвестування (пп. 167.5.2 ПК).

Дивіденди зі статусом привілейованих чи іншим статусом, який передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів або суми, що перевищує суму виплат, розраховану на будь-яку іншу акцію, оподатковуйте за ставкою 18% (див. табл.).

Ставки ПДФО під час оподаткування дивідендів у 2018 році

Види дивідендів

Ставка, %

За акціями та корпоративними правами, нараховані резидентами — платниками податку на прибуток

5

Що прирівнюються до зарплати, за умови, що емітент є платником податку на прибуток

18

Нараховані за акціями та/або інвестиційними сертифікатами, що їх виплачують інститути спільного інвестування

18

Нараховані у вигляді акцій (часток, паїв), емітованих юридичною особою — резидентом, яка нараховує такі дивіденди, за умови, що таке нарахування не змінює пропорцій (часток) участі всіх акціонерів (власників) у статутному фонді емітента і в результаті його збільшується статутний фонд емітента на сукупну номінальну вартість нарахованих дивідендів

не оподатковуються

Нараховані нерезидентами, інститутами спільного інвестування і суб’єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток

9

До зарплатних дивідендів, нарахованих у 2018 році, застосовуйте ставку ПДФО 18%.

До виплати зарплати прирівнюють дивіденди, нараховані за акціями або іншими корпоративними правами, що мають статус привілейованих або передбачають виплату фіксованого розміру дивідендів (пп. 170.5.3 ПК).

Як і раніше, не утримуйте ПДФО із суми нарахованих дивідендів у разі їх реінвестиції. Тобто коли суму дивідендів не виплачуєте, а спрямовуєте на збільшення статутного капіталу (пп. 165.1.18 ПК).

Чи утримувати військовий збір

Із суми нарахованих дивідендів утримуйте військовий збір (пп. 1.7 п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПК). Ставка збору — 1,5%. Якщо виплачуватимете дивіденди у натуральній формі, застосовувати натуральний коефіцієнт до оподатковуваного доходу не потрібно. Пункт 16-1 підрозділу 10 розділу XX ПК не вимагає застосовувати коефіцієнт для військового збору. За натуральної виплати дивідендів утримайте військовий збір із будь-якого іншого доходу фізособи.

Військовий збір при виплаті дивідендів


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді