Як і коли заповнювати РК з причиною коригування «Зменшення обсягу при нульовій кількості»

Автор
експерт з бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
Як і за яких обставин заповнювати РК з причинами коригування «Зменшення обсягу при нульовій кількості» або «Зменшення кількості при нульовому обсягу»?

Причину коригування до податкової накладної «Зменшення обсягу при нульовій кількості» зазначайте, щоб виправити неточності, які виникли через раніше подані розрахунки коригування (РК), у яких замість ціни зменшили кількість. Тобто таку причину застосовуйте лише за умови, що є сума (обсяг) постачання, а кількість при цьому нульова. І навпаки, якщо замість кількості відкоригували ціну (тобто коли помилково обнулили обсяг, але залишилася кількість), використовуйте причину коригування «Зменшення кількості при нульовому обсягу».

На відміну від РК із причиною коригування «Усунення неоднозначностей», коригування із цими двома причинами робіть одним рядком. Нових рядків податкової накладної у такому РК не додавайте.

Як і коли заповнювати РК з причиною коригування «Зменшення обсягу при нульовій кількості»
Наталія Товченикексперт з бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
► графа «Зведена податкова накладна» ► графа «Складена на операції, звільнені від оподаткування» ► графа «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» ► заголовна частина ПН ► дата складання ► порядковий номер ► постачальник (продавець) ► отримувач (покупець) ► таблична частина ПН ► підпис в ПН

Зважте на особливості заповнення РК із цими двома причинами. Так, якщо зменшився обсяг при нульовій кількості, зазначте у графі 13 зі знаком «–» обсяг постачання, що залишився в результаті попереднього коригування. Значення показників у графах 7 і 8 дорівнюватимуть «0» (тобто графи 7, 8 не заповнюйте). Такий РК передбачає лише один рядок на зменшення обсягу (Приклад 2). Новий рядок із правильною кількістю не додавайте.

Приклад: Якщо зменшилася кількість при нульовому обсягу, зазначте у графі 7 зі знаком «–» кількість, що залишилася в результаті попереднього коригування. Значення показників у графах 8, 13 дорівнюватимуть «0» (тобто графи 8, 13 не заповнюйте).

В яких випадках застосовувати цю причину, незрозуміло. Наразі немає податкових роз’яснень щодо її практичного застосування. Перше, що спадає на думку, — некоректне відображення в РК повернення товару. Тобто коли коригування кількості відобразили у графі 10 замість графи 7, а ціну — зі знаком «–» у графі 9. У результаті такого коригування обсяг постачання, зазначений у графі 13 зі знаком «–», обнулив обсяг постачання, зазначений у ПН, а вся кількість залишилася в пам’яті програмного забезпечення. Сподіваємося, що ДФС невдовзі пояснить, навіщо складати виправляючий РК, коли коригувати вже нічого.

Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді