Отримайте за 10 хвилин нову довідку про стаж для оплати лікарняного

Починаючи із жовтня Пенсійний фонд видає паперові та електронні довідки про страховий стаж для оплати лікарняних. Довідку можуть отримати і працівник, і роботодавець. Як це зробити через інтернет, як рахувати стаж за новою довідкою — у порадах наших експертів

Розмір допомоги з тимчасової непрацездатності залежить від страхового стажу. Щоб порахувати стаж працівника, вам знадобляться трудова книжка та довідка «Дані про трудовий та страховий стаж», яку видає ПФУ.

Чому та чим замінили ОК-5

ПФУ надавав відомості про стаж за формами ОК-5 та ОК-7. Обчислення стажу за цими формами нагадувало вправляння з арифметики — дні стажу перераховували в місяці, місяці — в роки, а на додачу розшифровували відомості щодо «стажу БСВ» за періоди, коли страхових внесків не сплачували.

ПФУ дослухався до проблем підприємств — змінив порядок ведення Реєстру та впровадив нову форму довідки з відомостями про стаж для оплати лікарняних (постанова правління ПФУ «Про затвердження Положення про реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування» від 18.06.2014 № 10-1, у редакції постанови правління ПФУ від 27.03.2018 № 8-1; далі — Положення № 10-1).

Назва нової довідки — «Дані про трудовий та страховий стаж». Її регламентовану форму містить Додаток 9 до Положення № 10-1.

Хоча ця форма чинна з 12.06.2018, ПФУ почав видавати нову довідку лише в жовтні 2018-го — для доопрацювання технічних моментів знадобилося кілька місяців.

Нині довідка «Дані про трудовий та страховий стаж» є підтвердним документом для нарахування допомоги з тимчасової непрацездатності, з вагітності та пологів.

Як обчислювати стаж за новою довідкою

Щоб обчислити страховий стаж працівника, візьміть:

Роботодавці обчислюють страховий стаж у два способи:

Період

Спосіб обчислення

По 31.12.2010

За трудовою книжкою — з урахуванням періодів, які включали до стажу згідно з чинним раніше законодавством

З 01.01.2011

За відомостями про стаж, що містить Реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування

Підстава — пункт 2 статті 21 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV (далі — Закон № 1105).

1. Обчисліть за трудовою книжкою страховий стаж, що працівник набув до 31.12.2010. Включайте до розрахунку лише періоди, які зараховують до стажу. На допомогу — Шпаргалка.

2. Порахуйте за довідкою (див. Додаток) стаж, набутий з 01.01.2011.

Додаток. Довідка «Дані про трудовий та страховий стаж» — фрагмент:

Отримайте за 10 хвилин нову довідку про стаж для оплати лікарняного

СКАЧАТИ ФРАГМЕНТ

Зауваги насамкінець

1. Довідка містить відомості про стаж з 2004 року. Утім для розрахунку беремо лише період з 01.01.2011. З цієї дати запроваджений персоніфікований облік у системі соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Тому страховий стаж, набутий до 2011 року, обчислюйте за трудовою книжкою та/або іншими передбаченими законодавством документами, що підтверджують трудову діяльність; набутий після 2011 року — на підставі відомостей про застрахованих осіб з Державного реєстру.

Такий алгоритм відповідає роз’ясненням Фонду соціального страхування України «Щодо особливостей обчислення страхового стажу за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності» від 10.10.2018.

2. Нині ПФУ не має відомостей про трудовий стаж працівників. Із часом, коли трудові книжки замінить електронний реєстр, ПФУ зможе відображати в довідці й таку інформацію. Наразі графа про трудовий стаж наприкінці довідок — порожня.

3. Працівник також може отримати довідку про стаж:

  • у паперовому вигляді — у відділеннях ПФУ за паспортом та ідентифікаційним кодом,
  • в електронному вигляді (ПДФ) — через Портал електронних послуг ПФУ portal.pfu.gov.ua.

Умова — особа має електронний цифровий підпис.

Працівник може отримати персональний ЕЦП у Приватбанку або одному з центрів сертифікації ключів.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді