Директор пропонує новий, але небезпечний, спосіб заощадити: як діяти головбухові

Головбухам не дивина виконувати незвичні накази керівників. Але деякі прохання спантеличують навіть досвідчених головбухів. Ми на прикладі реальних історій розповімо, як реалізувати найдивовижніші способи заощадити і наскільки вони небезпечні.

Ідея ПЕРША. Головбух-власник

Нас у компанії було троє: я, директор і комірник. Ми з керівником працювали в офісі, комірник — на складі. Керівник шукав покупців, я оформлювала документи. Офіс винаймали, тут була і наша юридична адреса. Але керівник вирішив, що це зайві витрати. Адже ми з ним можемо працювати вдома, а платити за офіс лише через адресу — це вже розкіш. Я маю власну квартиру, тому він запропонував, аби компанія переїхала до мене додому.

Директор пропонує новий, але небезпечний, спосіб заощадити: як діяти головбухові

Законодавство не забороняє використовувати місце реєстрації фізособи як адресу юрособи. Але не містить і дозволу це робити.

З одного боку, за нормами Цивільного кодексу України (ЦК) житлова площа призначена для проживання громадян. З другого — можна зареєструвати підприємство за адресою, де переважно перебуває його керівник (ст. 93 ЦК). Адже місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце провадження діяльності (магазин — якщо торгують, СТО — якщо ремонтують і виконують техобслуговування авто, завод — коли виробляють продукцію тощо) або розміщення офісу, з якого щодня керують діяльністю юридичної особи (тут переважно перебуває керівництво) та організовують облік.

Втрата первинних документів через руйнування офісу

Отже, фактично можна зареєструвати підприємство за адресою, де переважно перебуває керівник як виконавчий орган підприємства.

Але головбухові небезпечно погоджуватися, аби чужий бізнес «оселився» у його квартирі. Якщо органи контролю доведуть, що компанія ухиляється від сплати податків, відповідатиме за це головбух. Позаяк його квартира — юридична адреса компанії, а це дає підстави вважати його керівником компанії.

Контрагенти також можуть відмовитися співпрацювати з компанією, яку «прописали» у квартирі.

Однак підприємство дійсно заощадить на оренді, адже безоплатно використовуватиме майно головбуха. Є й інший плюс — сторонні особи, в т. ч. податківці, можуть потрапити до квартири-офісу лише з поліцією та за наявності рішення про обшук.

За що покарають головбуха

Головбух — особа відповідальна. Це той, хто поряд з керівником у «разі чого» відповідає перед законом. Щоб у вас не було огріхів, за які доведеться розплачуватися, вчіться на чужих помилках

Ідея ДРУГА. Договір із дружиною

Ми працюємо на спрощеній системі, проектуємо будівлі. Позаяк ми ТОВ, гроші від свого бізнесу засновник може отримувати лише у вигляді зарплати або дивідендів. А це додаткові витрати на внески і податки. Директор розв’язав проблему так: оформив дружину як приватного підприємця, вид діяльності якої збігається із бізнесом компанії. Вивести гроші з рахунку підприємця — не проблема. Ми віддавали свої замовлення дружині-підприємцеві за меншу ціну, але фактично всі послуги, як і раніше, виконували самотужки.

Директор пропонує новий, але небезпечний, спосіб заощадити: як діяти головбухові

Компанія має право за винагороду залучати помічників, аби виконати замовлення. Їй не заборонено співпрацювати з бізнесменами-родичами. Від такої угоди виграє сім’я директора, адже отримає гроші, які заробила компанія.

Якщо директор — єдиний власник бізнесу, ніхто не зможе висунути йому претензію. А коли компанії терміново потрібні гроші, саме засновники допомагають їй фінансово.

Але органи контролю підозріливо ставляться до таких договорів із підприємцями. Вони доводитимуть, що угода фіктивна, бо контрагенти — сім’я. Перевіряльники можуть донарахувати компанії податки, а також пені і штрафи.

Ідея ТРЕТЯ. Платоспроможний головбух

Ми знайшли постачальника, який пропонував товар за вигідною ціною, але лише за умови попередньої оплати. Ми не мали на розрахунковому рахунку потрібної суми. Тоді директор запропонував мені оформити на себе кредит. Для фізосіб ставка за позикою нижча, і кредит надають швидше. Так компанія заощадить і час, і гроші. Керівник пообіцяв, що компанія вчасно сплачуватиме за моїм кредитом і намагатиметься погасити його достроково. Я запитала, чому директор не оформлює позику на себе. Він поскаржився, що у нього вже є іпотека й автокредит...

Директор пропонує новий, але небезпечний, спосіб заощадити: як діяти головбухові

Компаніям не заборонено позичати гроші у своїх працівників. А звідки працівник взяв кошти — неважливо.

Головбухові, який погодився виручити компанію, варто пам’ятати, що саме він відповідатиме за кредитом перед банком. Якщо компанія з будь-яких причин не внесе чергового платежу, платити доведеться позичальникові. Інакше банк стягне штраф за прострочення, а кредитна історія позичальника зіпсується.

Навіть якщо компанія не зволікатиме із платежами, як обіцяла, головбух все одно може стикнутися з незручностями. Якщо йому терміново знадобиться кредит для себе, банки можуть відмовити у потрібній сумі, поки не закриє кредит для компанії.

Ідея Четверта. «Підприємницька» компанія

Директор вирішив усіх працівників «записати» у підприємці. Якщо вони стануть спрощенцями, це буде їм вигідно. Ми заощаджуємо на ЄСВ, працівники — на ПДФО. Але чи не зацікавляться нашою компанією контролери? ⇒ Директор пропонує новий, але небезпечний, спосіб заощадити: як діяти головбухові


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді