П’ять завдань у грудні, які допоможуть заощадити на податках у 2024 році

Автор
експерти об'єднаної редакції Експертус Головбух
Податківці не люблять оптимізації і часто прирівнюють її до ухилення від оподаткування. Поглядів фіскалів ми не розділяємо, адже зменшити податкове навантаження дозволяє закон і надає для цього спеціальні інструменти. Якщо так, то чому б ними не скористатися? Ми підготували список дій бухгалтера, які допоможуть на законній підставі заощадити на податках у наступному році. Зважати на них чи ні — вирішуйте самі

1. Заощадьте на зарплатних податках за рахунок підприємців

Популярна схема з перетворенням всіх працівників на ФОПів — небезпечна. Якщо інспектор розкриє ваш план, то перекваліфікує договори з ФОПами на трудові і покарає за те, що не оформили трудових договорів, за статтею 265 Кодексу законів про працю України та ще й донарахує податки.

⚡️Що можна зробити⚡️

⚡️Чого робити не можна⚡️

2. Виплатіть премії зараз, щоб заощадити на ЄСВ

Багато компаній нараховують премії за рік у січні — лютому. Так логічно, але ліпше це зробити до кінця грудня, адже тоді зможете заощадити на ЄСВ.

⚡️Що можна зробити⚡️

⚡️Чого робити не можна⚡️

3. Уцініть запаси, щоб зменшити прибуток

Нацстандарти вимагають уцінити запаси до чистої вартості реалізації, якщо на дату балансу:

  • їх ціна знизилася;
  • вони зіпсовані;
  • вони застаріли
  • іншим чином втратили первісно очікувану економічну вигоду (п. 25 НП(С)БО 9 «Запаси»).

⚡️Що можна зробити⚡️

⚡️Чого робити не можна⚡️

4. Застосуйте непрямолінійний метод амортизації, щоб зменшити прибуток

Припустимо, вам від дому до роботи 40 хв пішки або 10 хв на транспорті. Багато хто обирає другий варіант. Чому? Через звичайну лінь. Так і бухгалтери часто лінуються і не хочуть ускладнювати собі роботу.

У податковому обліку є чотири методи амортизації — прямолінійний, зменшення залишкової вартості, прискореного зменшення залишкової вартості та кумулятивний. Але ваші колеги зазвичай застосовують найпростіший метод — прямолінійний. Але так вони позбавляють підприємство можливості знизити податок на прибуток, яку дають інші методи амортизації.

⚡️Що можна зробити⚡️

⚡️Чого робити не можна⚡️

5. Створіть резерв сумнівних боргів, аби зменшити прибуток

Створювати резерв сумнівних боргів вигідно прибутківцям. Адже за рахунок резерву вони платять менше податку на прибуток і переносять платежі на більш пізні терміни. Але маємо розуміти, хто ви — малодохідник чи прибутківець, який застосовує податкові різниці.

⚡️Малодохідник⚡️

⚡️Високодохідник⚡️



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді