Відпустка на травневі свята: шпаргалка з відпускних і податків

Цього року наприкінці квітня та на початку травня маємо тривалі вихідні — із 27 квітня по 1 травня. Далі — два робочих дні й знову вихідні. Працівники захочуть взяти відпустку, щоб відпочити дев’ять днів. Розглянемо на конкретних прикладах, як потрібно написати заяву на відпустку, щоб уникнути непорозумінь через суму відпускних

Кабмін рекомендував роботодавцям перенести робочий день 30 квітня на 11 травня (розпорядження від 10.01.2019 № 7-р), щоб об’єднати неробочий день 29 квітня і святковий 1 травня. Тож матимемо п’ятиденні канікули — із 27 квітня по 1 травня. Аби відпочити довше, працівники захочуть піти у відпустку одразу після канікул. Наприклад, якщо взяти два дні відпустки (на 2 та 3 травня), то можна буде відпочити аж дев’ять днів.

Чи враховуються вихідні дні у відпустку

Які дні не оплачувати

Святкові та неробочі дні не включають до відпустки (ст. 78-1 Кодексу законів про працю України; КЗпП). Тож неробочий день 28 квітня (Великдень) і святковий 1 травня до відпустки не зараховуйте. За ці два дні відпускні 2019 не виплачуйте. 30 квітня — робочий день, який перенесли на 11 травня. За цей день нарахуйте відпускні.

Покажемо на Прикладах 1 і 2, як нараховувати відпускні залежно від формулювання у заяві періоду відпустки та як це впливає на суму відпускних.

Приклад 1. У заяві — перший день відпустки і загальна тривалість відпустки

Працівник написав у заяві на відпустку: «Прошу надати щорічну відпустку із 27 квітня на 14 календарних днів». Скільки днів оплатити працівникові та коли він має вийти на роботу?
Рішення
Якщо від 27 квітня відрахувати 14 календарних днів, отримаємо 10 травня. Але 28 квітня, 1 і 9 травня у тривалість відпустки не включають. Значить, відпустка подовжиться на 3 дні — 11,12 і 13 травня. Працівник відпочине 17 календарних днів, але бухгалтер нарахує відпускні за 14 календарних днів.

Схема 1

Працівник зазначив у заяві кількість днів відпустки

Працівник зазначив у заяві кількість днів відпустки

Калькулятор щорічної відпустки

Приклад 2. У заяві — дати першого й останнього днів відпустки

Працівник написав у заяві: «Прошу надати мені щорічну оплачувану відпустку із 27 квітня по 10 травня». За скільки днів нарахувати йому відпускні?
Рішення
Бухгалтер оплатить лише 11 днів, оскільки 28 квітня, 1 і 9 травня не включають у період відпустки. Відпочиватиме працівник 14 днів. На роботу має вийти 11 травня — це робоча субота.

Схема 2

Працівник зазначив останній день відпустки

Працівник зазначив останній день відпусткиУ Прикладі 1 працівник ризикує помилитися з датою виходу на роботу: вийти 11 травня замість 14-го. У Прикладі 2 він може не погодитися із сумою відпускних. На практиці трапляється комбінований варіант. Наприклад, у заяві написано: «Прошу надати мені щорічну оплачувану відпустку з 27 квітня по 10 травня тривалістю 14 календарних днів». Аби уникнути в цьому випадку непорозумінь щодо суми відпускних і днів відпочинку, роз’ясніть працівникові, за скільки днів він отримає плату і коли йому стати до роботи.

Як оформити заяву

У відпустку працівники йдуть за графіком. Цей документ має бути в кожній компанії. Його зобов’язані дотримуватися і роботодавці, і працівники. Якщо хтось бажає взяти відпустку не за графіком, нехай напише заяву. Перенести дату відпустки в односторонньому порядку працівник не має права, потрібна згода роботодавця.

На які саме дні писати заяву, залежить від того, що хоче працівник — більше грошей чи можливість зберегти відпускні дні для майбутнього відпочинку.

Типові помилки під час обчислення відпускних

Відпустка на травневі свята: шпаргалка з відпускних і податків
Ірина Петрусенкоексперт Експертус Головбух
Аби розрахувати суму відпускних, спочатку треба обчислити середню заробітну плату працівника. До таких розрахунків дуже легко може закрастися помилка. Як цьому запобігти і як виправити помилку до приходу інспектора?

Розглянемо Приклад 3.

Приклад 3. Два варіанти отримати вільний від роботи час із 1 по 12 травня

Працівник планує відпочивати із 1 по 12 травня. Як йому написати заяву, якщо він хоче:
  • варіант 1 — отримати більше відпускних;
  • варіант 2 — зберегти дні відпустки на літо?
Рішення
Варіант 1. Працівник хоче більше грошей.
У заяві потрібно зазначити максимальну кількість оплачуваних днів відпустки: «Прошу надати мені чергову відпустку на період із 2 по 12 травня 2019 року». За такого формулювання бухгалтер нарахує відпускні за 10 днів, а відпочинок триватиме із 27 квітня по 12 травня — 16 днів.
Варіант 2. Працівник хоче зберегти дні відпустки.
У заяві потрібно зазначити мінімальне число днів відпустки — із 2 по 10 травня. Але тоді працівник отримає гроші лише за 9 днів.

Схема 3

Граничний строк виплати відпускних

Граничний строк виплати відпускних
Як не порушити строків виплати відпускних Відпустка на травневі свята: шпаргалка з відпускних і податків

Коли сплатити податки з відпускних Відпустка на травневі свята: шпаргалка з відпускних і податків


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді