Із 4 квітня діє нова Інструкція про відкриття рахунків

Нацбанк оновив Інструкцію про порядок відкриття і закриття рахунків. Яким юрособам-нерезидентам дозволили відкривати рахунки в Україні? З якої дати можна не подавати банку картки зі зразками підписів? Хто такі компанії-оболонки? Відповіді знає експерт

Ключових змін — три. І кожна з них стосується всіх підприємств без винятків. Розглянемо новації докладніше.

Будьте в темі! ТОП-Зміни законодавства у зручній таблиці

Іноземні компанії можуть відкривати рахунки в Україні

Юрособи-нерезиденти, у т. ч. іноземні інвестиційні фонди і компанії з управління активами, що діють від імені цих фондів, можуть відкривати в Україні банківські рахунки (п. 4 розд. І Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків-резидентів і нерезидентів, затвердженої постановою Правління НБУ від 12.11.2003 № 492*, далі — Інструкція № 492).

* У редакції постанови Правління НБУ від 01.04.2019 № 56, яка набрала чинності 04.04.2019.

Тобто крок назустріч іноземцям зроблено. І дійсно, якщо вітчизняним фірмам дозволили відкривати рахунки за кордоном (ч. 3 ст. 4 Закону України «Про валюту та валютні операції» від 21.06.2018 № 2473-VIIIдалі — Закон про валюту), то чим іноземці гірші? Їм теж можна. Формально цю можливість нерезиденти отримали ще 07.02.2019 (ч. 4 ст. 4 Закону про валюту), а наразі з’явилася процедура.

Відкриваємо представництво за кордоном

Із 4 квітня діє нова Інструкція про відкриття рахунків
Олена СЕРДЮК, експерт МСFR Головбух, канд. екон. наук
Юрособа відкриває представництво за кордоном. Чи складати окрему фінансову звітність за таким підрозділом? Які податки сплачувати, а які можна зарахувати, бо вже сплатили в іноземній державі? Відповіді на ці та інші запитання — у статті

Картка зі зразками підписів — тепер архаїзм

Із 04.04.2019, щоб відкрити рахунок, клієнти банка більше не зобов’язані подавати картку зі зразками підписів. Рахунком можна розпоряджатися на підставі переліку осіб, які за законодавством мають на це право (п. 9 розд. І Інструкції № 492). По суті, це такий же список довірених осіб, як і картка зі зразками підписів. Але посвідчувати його у нотаріуса не потрібно. Якщо склад розпорядників рахунком змінився, фірма має подати банку оновлений перелік.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді