Як виправляти сумові помилки у Звіті з ЄСВ: посібник медичного бухгалтера

Помилки в таблиці 6 Звіту з ЄСВ — не завжди наслідок прорахунків бухгалтера. Часто їх зумовлюють сторонні чинники. Запізнилися документи для нарахування виплат — бухгалтер визначив не ті, що треба було б, базу та суму ЄСВ. Аби владнати ситуацію, необхідно виправити звіт. Інструкції та приклади — у статті

Сумові помилки в таблиці 6 Звіту з ЄСВ — не завжди наслідок неуважності чи прорахунків бухгалтера. Часто-густо їх зумовлюють сторонні чинники. Запізнилися документи для нарахування виплат, як-от наказ про доплату чи довідка МСЕК про встановлення інвалідності, — бухгалтер визначив не ті, що треба було б, базу та суму ЄСВ.

Аби владнати ситуацію, необхідно виправити сумові помилки. У цьому вам не допоможе розділ V «Виправлення помилок» Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.2015 № 435 (далі — Порядок № 435). Він стосується лише несумових помилок.

Керуйтеся пунктом 9 розділу IV Порядку № 435.

Окремими рядками, не у складі зарплати, маємо відображати суми:

  • відпускних;
  • допомоги з тимчасової непрацездатності;
  • допомоги з вагітності та пологів (п. 9 розд. IV Порядку № 435).

Тому до зарплати ці виплати не включайте.

Розглянемо, як виправити помилку та заповнити Таблицю 6 Звіту з ЄСВ, якщо…

Зразок таблиці 6 Звіту з ЄСВ із виправленнями сумових помилок

СКАЧАТИ ЗРАЗОК Таблиці 6 Звіту з ЄСВ

... нарахували попередню зарплату не повністю

Правило 1. Якщо в поточному звітному місяці донараховуєте зарплату за попередні місяці, у т. ч. у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилки, у таблиці 6 донарахування відображайте одним рядком разом із зарплатою за поточний звітний місяць.

Переглянути на прикладі: Донарахована зарплата в таблиці 6 Як виправляти сумові помилки у Звіті з ЄСВ: посібник медичного бухгалтера

Не встигли вчасно нарахувати зарплату - читайте:

... недоплатили відпускних, лікарняних, декретних

Коли нараховуєте відпускні, лікарняні, декретні за поточний та минулі/майбутні місяці, показуйте:

  • відпускні — у реквізиті 10 таблиці 6 із кодом типу нарахувань «10»;
  • допомогу з тимчасової непрацездатності, допомогу з вагітності та пологів — у реквізиті 9 таблиці 6 із кодами категорії застрахованої особи «29» («36») і «42» («43»), відповідно.

Усі ці виплати під час нарахування ЄСВ розподіляйте за періодами, за які їх нарахували. Цього вимагають Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 № 449, та пункт 9 розділу IV Порядку № 435.

Правило 2. Якщо донараховуєте відпускні або допомогу з тимчасової непрацездатності, вагітності та пологів за минулі місяці, у таблиці 6 донарахування відображайте:

  • одним рядком разом із відповідною виплатою за поточний звітний місяць — лікарняні за минулий період разом із лікарняними за поточний місяць, відпускні з відпускними тощо;
  • одним рядком разом із зарплатою за поточний звітний місяць — якщо у поточному звітному місяці відповідних виплат немає.

Переглянути на прикладі: Донараховані відпускні та лікарняні у Таблиці 6 Як виправляти сумові помилки у Звіті з ЄСВ: посібник медичного бухгалтера

СКАЧАТИ БЛАНК Таблиці 6 Звіту ЄСВ

... зайво виплатили зарплату, відпускні, лікарняні, декретні

Зайво нараховані виплати бухгалтер має сторнувати.

Правило 3. Сторновані суми відпускних, лікарняних і декретних відображайте окремим рядком зі знаком «–». Аналогічно, за Правилом 3, показуйте сторновані суми зарплати, якщо вони зумовлені уточненням відпрацьованого часу через хворобу або відпустку, у т. ч. у зв’язку з вагітністю та пологами.

Якщо сторнуєте зарплату з інших причин, відображайте її одним рядком у складі зарплати за поточний місяць, тобто за Правилом 1.

Приклад розрахунку тут: Сторнування зарплати через лічильну помилку Як виправляти сумові помилки у Звіті з ЄСВ: посібник медичного бухгалтера

Приклад: Сторнування зарплати через хворобу Як виправляти сумові помилки у Звіті з ЄСВ: посібник медичного бухгалтера

Аналогічно, за Правилом 3, відображайте в таблиці 6 сторновані відпускні та лікарняні, якщо помилково зайво нарахували їх:

  • в окремих рядках;
  • зі знаком «–»;
  • відпускні — із кодом типу нарахувань «10»;
  • лікарняні, декретні — із відповідним кодом категорії застрахованої особи.

Якщо сторнуєте відпускні через переривання відпустки і відтак за ці дні нарахуєте в поточному звітному місяці зарплату за минулий місяць, суму нарахованої зарплати відображайте в окремому рядку із зазначенням періоду нарахування. Правило 1 не застосовуйте, оскільки зарплату не донараховуєте, а нараховуєте замість сторнованих відпускних.

Як виправляти сумові помилки у Звіті з ЄСВ: посібник медичного бухгалтера
Ірина Петрусенко, експерт Експертус Головбух
Суми відпускних бухгалтери розраховують на основі середнього заробітну працівника. У таких розрахунках дуже легко можна помилитися. Як цьому запобігти і як виправити помилку до того, як її знайде інспектор?

... через помилку зменшуєте/донараховуєте ЄСВ

Коли виправляєте помилки у Звіті з ЄСВ, пам’ятайте про мінзарплатне правило. Нагадаємо, якщо база нарахування за місяць менша за розмір мінімальної зарплати, бухгалтер:

  • визначає додаткову базу нарахування ЄСВ як різницю між мінімальною зарплатою і фактично нарахованими виплатами за місяць;
  • нараховує на неї ЄСВ;
  • відображає її в реквізиті 19 таблиці 6 із зазначенням коду типу нарахувань «13» або «14».

Для виправлення помилки за Правилами 1-3, коди типу нарахувань «2» і «3» у реквізиті 10 таблиці 6 не проставляйте. Помилки у сумах зарплати чи соцвиплат не є підставою використовувати ці коди. Ці коди застосовуйте, коли:

  • у реквізитах 17, 18, 19 і 21 або лише у реквізиті 21 таблиці 6 за попередній звітний місяць завищили чи занизили суму порівняно з тією, що відобразили у первинних документах і бухгалтерському обліку (тобто в таблиці 6 є арифметична помилка);
  • забули відобразити виплату, нараховану в попередньому звітному місяці, чи додаткову базу нарахування ЄСВ та/або суму ЄСВ, нарахованого на цю виплату чи додаткову базу;
  • нарахували ЄСВ на виплату, що не є базою нарахування ЄСВ;
  • замість ставки ЄСВ 22% застосували 8,41%, або навпаки.

Щоб виправляти такі помилки, користуйтеся правилом 4.

Правило 4. Якщо для зарплати (винагороди) за попередні звітні місяці самостійно донараховуєте або зменшуєте ЄСВ, у таблиці 6 зазначте коди типу нарахувань «2» (донараховуємо) або «3» (зменшуємо).

Якщо в таблиці 6 відображаєте код типу нарахувань «2», покажіть у таблиці 1 суми в рядках 4, 4.1, 4.4 і поясніть зміст помилки. Якщо код типу нарахувань «3» — відобразіть у таблиці 1 суми в рядках 5, 5.1, 5.4 і теж поясніть зміст помилки.

Сподіваємося, що наведені правила і приклади заповнення Таблиці 6 допоможуть швидко та без проблем виправити будь-яку помилку.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді