Інспектор обов’язково перевірить, чи коригуєте ви середню зарплату

Коли розраховуєте працівникові суму відпускних, перевірте, чи не підвищували йому заробітну плату в розрахунковому періоді. Адже тоді маєте відкоригувати середній заробіток на коефіцієнт підвищення. Розглянемо на конкретному прикладі, як розрахувати коефіцієнт і відкоригувати заробіток.

Якщо у розрахунковому періоді або під час відпусткипрацівникові підвищували тарифну ставку чи посадовий оклад, заробіток до підвищення маєте відкоригувати на коефіцієнт підвищення. Цього вимагає пункт 10 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.1995 № 100 (далі — Порядок № 100).

  

Обов’язково відкоригуйте заробіток працівника, якщо оклади підвищили:

  • усім працівникам підприємства;
  • у розрахунковому періоді або в періоді, коли за працівником зберігали середній заробіток (п. 10 Порядку № 100);
  • відповідно до положень колдоговору чи угоди (лист Мінпраці від 04.04.2006 № 260/13/84-06) або за спільним рішенням виконавчого органу підприємства та профспілок (постанова ВСУ від 07.10.2015 № 6-573цс15).

Не коригуйте зарплату:

  • у місяці розрахункового періоду, в якому її підвищили;
  • якщо оклади зросли в окремих працівників (лист Мінпраці від 05.12.2005 № 06-4/165; далі — Лист № 165);
  • якщо посадовий оклад підвищили у зв’язку з переведенням працівника на іншу вищеоплачувану роботу, присвоєнням вищого розряду (лист Мінпраці від 04.04.2006 № 260/13/84-06).

Щоб з’ясувати, чи потрібно застосовувати коефіцієнт, доводиться звертатися до роз’яснень відомств (див. Шпаргалку).

Шпаргалка для тих, хто сумнівається, чи застосовувати коефіцієнт

Коефіцієнт коригування застосовуйте, коли обчислюєте не лише відпускні, а й всі виплати за Порядком № 100. Зокрема, якщо розраховуєте середню зарплату для оплати відряджень, вимушеного прогулу, виплати вихідної допомоги тощо.

Як розрахувати коефіцієнт

Щоб обчислити коефіцієнт, поділіть оклад працівника після підвищення на оклад, що був до цього. Якщо працівникові встановили тарифну ставку — беріть її за основу розрахунків. Доплати, надбавки, премії працівника не враховуйте.

Розрахуйте коефіцієнт для кожного працівника, якому підвищували зарплату, на основі його окладу.

Отриманий показник помножте на виплати, нараховані працівникові до підвищення. Відкоригувати на коефіцієнт підвищення маєте не лише оклад (тарифну ставку) працівника, а й усі виплати, що враховуєте під час розрахунку середньої зарплати. Із отриманих сум визначте середній заробіток для відпускних.

Чи можна знизити коефіцієнт

Якщо ви небюджетне підприємство — можете знизити коефіцієнт. Але лише за умови, що маєте скруту із грошима. Пункт 10 Порядку № 100 дозволяє небюджетним підприємствам коригувати середній заробіток з огляду на фінансові можливості. Бюджетні підприємства таких «пільг» не мають.

Узагалі не коригувати середній заробіток на коефіцієнт не можна (Лист № 165 і лист Мінсоцполітики від 27.10.2016 № 1491/13/8416).

Інспектор обов’язково перевірить, чи коригуєте ви середню зарплату Зверніть увагу: для кожного працівника — свій коефіцієнт коригування.

Рішення про зниження коефіцієнта коригування належно задокументуйте. Для цього підготуйте відповідний наказ (розпорядження) керівника. У наказі зазначте причини, через які не можете провести коригування повністю. Це може бути зниження замовлення, рентабельності тощо. Під час перевірки з питань дотримання трудового законодавства перевіряльники не мають права аналізувати звітність підприємства з податку на прибуток і стан рахунків. Наказ про коригування відпускних погодьте із виборним органом первинної профспілкової організації підприємства або іншим органом, уповноваженим на представництво трудовим колективом.

Зразок наказу про зменшення коефіцієнта коригування відпускних ми для вас підготували.

Як коригувати заробіток

Якщо у розрахунковому періоді зарплата підвищувалася декілька разів, на кожне підвищення розрахуйте коефіцієнт. На ці показники відкоригуйте суми виплат до підвищення.

Розглянемо на Прикладі порядок обчислення відпускних, якщо в розрахунковому періоді працівникові кілька разів підвищували оклад.

Чи покарають, якщо не застосовувати коефіцієнт

Якщо не коригуватимете заробіток під час розрахунку працівникові відпускних, занизите їх суму. За це підприємство заплатить штраф у розмірі однієї мінзарплати, встановленої на момент виявлення порушення (абз. 8 ч. 2 ст. 265 Кодексу законів про працю України). На цьому наголошує Мінсоцполітики (лист від 16.08.2016 № 1143/13/84-16). Посадових осіб підприємства можуть оштрафувати на суму від 510 до 1700 грн (ст. 41 Кодексу про адміністративні правопорушення України).


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді