Перевіряємо стан електронного ПДВ-рахунку

Автор
експерт з бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
Інформація про стан електронного ПДВ-рахунку міститься в рядку 1 Витягу з системи електронного адміністрування ПДВ. З’ясуємо, як розрахувати або перевірити цю суму

У рядку 1 «Стан рахунку» Витягу з системи електронного адміністрування (СЕА) ПДВ відображають залишок коштів на електронному ПДВ-рахунку.

Зарахування коштів на електронний ПДВ-рахунок, відкритий у Казначействі, платник ПДВ здійснює самостійно.

Згідно з Порядком електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженим постановою КМУ від 16.10.2014 № 569 (далі — Порядок № 569), платники ПДВ зараховують на електронні ПДВ-рахунки кошти з власних поточних рахунків:

  • у сумах, необхідних для сплати до бюджету узгоджених податкових зобов’язань з ПДВ, задекларованих платниками в податковій звітності з ПДВ;
  • у сумах, необхідних для збільшення розміру суми, що надає право для реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) податкових накладних/розрахунків коригування.

Інформацію про стан електронного ПДВ-рахунку ДФС надає за відповідним електронним запитом платника шляхом отримання Витягу з СЕА за встановленою формою.

Витяг з СЕА, який надають платнику ПДВ, містить інформацію щодо стану рахунку; суми ПДВ, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні/розрахунки коригування; складових формули розрахунку реєстраційної суми.

Стан рахунку в СЕА

Зазвичай залишок коштів на поточному банківському рахунку клієнта має лише додатне значення або нуль. Адже клієнт може скористатися лише тими коштами, які надійшли на рахунок у банку, зокрема від його контрагентів. (Перевіряємо контрагента - тут)

Рух коштів на електронному ПДВ-рахунку подібний банківському, за винятком того, що електронний ПДВ-рахунок платник ПДВ поповнює лише з власного поточного банківського рахунку. Ніхто інший не може перерахувати кошти на електронний ПДВ-рахунок цього платника.

Проте стан рахунку, що міститься у рядку 1 Витягу з СЕА, може мати як додатне, так і від’ємне значення. На відміну від звичайного банківського рахунку, стан рахунку у СЕА нагадує підсумок в інтегрованій картці платника ПДВ.

У разі якщо на дату запиту на електронному ПДВ-рахунку є залишок коштів, значення рядка 1 Витягу з СЕА має додатне значення.

Від’ємне значення означає заборгованість перед бюджетом внаслідок перевищення задекларованих податкових зобов’язань з ПДВ на дату їх сплати над залишком коштів на електронному ПДВ-рахунку. Тобто від’ємне значення виникає тоді, коли на електронному ПДВ-рахунку в день граничного строку сплати ПДВ до бюджету недостатньо коштів для погашення узгоджених податкових зобов’язань з ПДВ.

Залишок узгоджених податкових зобов’язань платника ПДВ, не сплачений до бюджету, обліковується Казначейством до виконання в повному обсязі шляхом перерахування до бюджету коштів, що перераховуються платником ПДВ з поточного рахунку на електронний ПДВ-рахунок.

Інформацію щодо перерахованих з електронних ПДВ-ра­хун­ків коштів до бюджету та сум, не перерахованих у зв’язку з відсутністю коштів на таких рахунках, Казначейство подає ДФС в розрізі платників податку.

Такі повноваження Казначейства закріплено у пунктах 22 та 24 Порядку № 569.

Облік коштів на електронному ПДВ­-рахунку платником

Платник ПДВ самостійно веде облік коштів на електронному ПДВ-рахунку.

Для цього призначено новий субрахунок 315 «Спеціальні рахунки в національній валюті».

Згідно з наказом Мінфіну від 18.06.2015 № 573 рахунок 31 «Рахунки в банках» доповнено новим субрахунком 315, призначеним для обліку коштів на рахунку у СЕА, відкритому платнику податку в Казначействі, а також на інших спеціальних рахунках, відкритих у банку та/або органі Казначейства відповідно до законодавства, тощо. Відповідні зміни внесені до Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Мінфіну від 30.11.1999 № 291.

Перерахування коштів платником ПДВ з поточного банківського рахунку на електронний ПДВ-рахунок (як для можливості реєстрації податкових накладних в ЄРПН, так і для подальшого списання ПДВ до бюджету) відображають проведенням:

Д-т 315 — К-т 311 «Поточні рахунки в національній валюті».

Списання Казначейством з електронного ПДВ-рахунку в бюджет суми узгоджених податкових зобов’язань з ПДВ, задекларованих за відповідний звітний (податковий) період, відображають проведенням:

Д-т 641/пдв — К-т 315.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді