Як отримати індивідуальну податкову консультацію (ІПК)

Автор
експерт з обліку та оподаткування
Автор
керуючий партнер Адвокатського об’єднання «Адвокатська фірма «Єфімов та партнери», адвокат, аудитор, доцент кафедри цивільного та трудового права Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана
Кожен платник може звернутися до ДПС по індивідуальну податкову консультацію. У консультації — поради, як отримати ІПК та оскаржити абсурдні у суді

Хоч у законодавстві й закріплений принцип презумпції правомірності рішень платника податків, цілковито покладатися на нього платники бояться.

Найкращий помічник для вас: система «Експертус Головбух»

Що таке індивідуальна податкова консультація ІПК

Індивідуальна податкова консультація (ІПК) — це зареєстроване в єдиному реєстрі індивідуальних податкових консультацій роз’яснення, що надає орган контролю платникові податків щодо практичного використання окремих норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на орган контролю (пп. 14.1.172-1 ПК).

ІПК як інструмент захисту у відносинах з органом контролю, заслуговує на детальнішу увагу. Вона має індивідуальний характер. Тобто скористатися ІПК може винятково платник податків, якому її надано (п. 52.2 ПК). Посилатися на ІПК, надану іншому платникові податків, не заборонено. Але наслідки будуть інші.

Платника податків (податкового агента та/або його посадову особу), що діяв відповідно до індивідуальної податкової консультації, наданої йому у письмовій формі, не можна притягнути до відповідальності, у т. ч. фінансової (штрафні санкції та/або пеня), за діяння, що містить ознаки податкового правопорушення (ст. 53 ПК). Щоб отримати таку «індульгенцію», платник податків має:

  • отримати у письмовій формі ІПК, безпосередньо надану йому. Тобто в ІПК має бути зазначене ім’я/найменування платника;
  • впевнитися у тому, що надана йому ІПК зареєстрована в єдиній базі індивідуальних податкових консультацій і не суперечить положенням узагальнюючої податкової консультації (інакше слід застосовувати положення узагальнюючої податкової консультації).

Але навіть за дотримання наведених умов ІПК не звільняє платника податків та/або податкового агента, що діяли відповідно до податкової консультації, від обов’язку сплатити податкове зобов’язання, визначене ПК. Тобто, якщо орган контролю надав помилкову ІПК, у якій зазначив, що певна операція оподатковується ПДВ за нульовою ставкою, а потім під час перевірки таку помилку виявили і платнику донарахували ПДВ за повною ставкою, такий ПДВ доведеться сплатити. ІПК врятує лише від штрафних санкцій та/або пені. Хоча це не так уже й однозначно, про що — далі.

Увага! ІПК врятує лише від штрафних санкцій та/або пені, але не від обов’язку сплатити податкове зобов’язання.

ІПК можна оскаржити до суду як правовий акт індивідуальної дії, який, на думку платника податків, суперечить нормам або змісту відповідного податку чи збору. Тобто спір щодо правильності застосування будь-якої норми податкового законодавства можна вирішити, перш ніж платник здійснить господарські операції і програш у такому спорі матиме вагомі фінансові наслідки.

Інакше кажучи, коли платник планує розпочати діяльність або ж здійснити господарську операцію, він має право звернутися по ІПК й отримати її. Якщо отримана ІПК не влаштує платника податків, він матиме підставу звернутися до суду з адміністративним позовом про оскарження ІПК. Суду доведеться розтлумачити спірну норму податкового законодавства. І хоча він не тлумачитиме норму податкового законодавства безпосередньо, йому доведеться ухвалити рішення стосовно того, чи скасовувати таку ІПК. Якщо рішення буде на користь платника, тобто суд скасує ІПК, орган контролю має надати нову ІПК з урахуванням висновків суду протягом 30 календарних днів (к. дн.) з дня набрання законної сили рішенням суду про скасування неправильної ІПК. Тобто суду, що скасовуватиме ІПК, доведеться підтвердити її неправомірність і надати висновки стосовно свого бачення того, як тлумачити норму податкового закону.

Як отримати індивідуальну податкову консультацію (ІПК)

ІПК надають платникові податків за його зверненням безоплатно. Строк надання ІПК — 25 к. дн., що настають за днем отримання такого звернення відповідним органом контролю (п. 52.1 ПК). Цей строк може подовжити на 10 днів уповноважена особа ДПС.

 

Увага! В ЄРІПК реєструють винятково ІПК, надані в письмовій формі. Усі ІПК підлягають обов’язковій реєстрації в єдиному реєстрі індивідуальних податкових консультацій (ЄРІПК), який складається з розділів, що дають змогу знаходити ІПК за реєстраційним номером, датою, стислим змістом питань (ключові слова), номером судової справи (за наявності) та органом, що надав таку консультацію. ДПС зобов’язана забезпечити вільний, цілодобовий і безоплатний доступ до відомостей, що містяться в ЄРІПК (Порядок ведення єдиного реєстру індивідуальних податкових консультацій, затверджений наказом Мінфіну від 24.05.2017 № 523)

Саме за такою процедурою платник податку отримує «правильну» ІПК від органу контролю або ж ІПК від ДПС, якщо остання не згодна з ІПК місцевого органу контролю.

Як отримати індивідуальну податкову консультацію (ІПК) через Е-кабінет

Щоб сформувати та надіслати звернення на отримання ІПК в електронній формі, дійте за алгоритмом.

Як скористатися індивідуальною податковою консультацією (ІПК)

Як отримати індивідуальну податкову консультацію (ІПК)

ЧИТАТИ В СИСТЕМІ «ЕКСПЕРТУС ГОЛОВБУХ» ▶️

Як суд скасовує абсурдні податкові консультації

Зазвичай судді стають на бік бізнесу, але це не аксіома. Якщо суд скасує ІПК, податкова має надати нову — з урахуванням висновків суду. Нову відповідь чекайте протягом 30 календарних днів з дня набрання законної сили рішенням суду про скасування неправильної ІПК (п. 53.2 Податкового кодексу України; ПК).

Резюме

З огляду на презумпцію правомірності рішень платника податку, який сплачував податок відповідно до наданої йому ІПК, можна стверджувати, що він вчиняв правомірно. А отже, немає підстав не сплачувати спірного податку. Так само, як немає підстав сплачувати штрафні санкції та пеню відповідно до пункту 53.1 ПК.

Утім сто разів подумайте, перш ніж направляти запит до ДПС. Чи не виникне нова проблема, коли отримаєте відповідь? А якщо вже отримати «незручну» консультацію — оскаржуйте її у суді. Виграти суд — це реально! Доказ — рішення судів, які ми зібрали у цій консультації.

 

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді