Торговий патент 2020

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Про торговий патент у 2020 році та патентування торгової діяльності розповімо у статті.

СКАЧАТИ ПАМ’ЯТКУ: АЛГОРИТМ ДІЙ, ЩОБ ЗАСТОСУВАТИ ПРРО

Торгові патенти відмінено

Ні, зараз торгові патенти не потрібні. Справа в тому, що з 01.01.2015 р. торгові патенти були скасовані Законом “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи” від 28.12.2014 № 71. Регулювалася їх видача ПКУ, а до нього уже давно недіючим Законом “Про патентування деяких видів підприємницької діяльності” від 23.03.1996 р. № 98. На заміну патентам нового нічого не ввели, так як зміни були спрямовані на спрощення підприємницької діяльності.

Увага: Торгові патенти скасовані з 1 січня 2015 року

Торговий патент – це

Якщо попри 5 років їх відсутності у вас все одно виникає по ним питання, то з’ясуємо що це було. Торговий патент – це був дозвільний документ, який давав дозвіл суб’єкту господарювання на здійснення при здійсненні певних видів діяльності, наприклад у таких сферах, як:

  • торгівля у пунктах продажу. Це були магазини, інші торгові точки, які розташовані в окремому приміщенні/будинку, мали торговельний зал для покупців. Також як торгові точки розглядалися кіоски, палатки, автомагазини, розвозки, лотки, прилавки тощо. Усе це було визначено ПКУ;
  • торгівля валютними цінностями;
  • розваги, крім державних лотерей;
  • побутове обслуговування.

При цьому торговий патент видавався податківцями і посвідчував не тільки наявність самого дозволу, але й сплату збору за провадження торговельної діяльності, який сплачувався наперед до початку такої діяльності. Щодо торгових патентів і відповідно цього збору було й чимало винятків, наприклад для ФОП на ринках.

Увага: Торгові патенти посвідчували сплату спеціального збору (податку) та отримання дозволу на торгівлю на конкретній торговій точці

Цікавою була також вимога про розміщення торгового патенту “на виду”, тобто на фронтальній вітрині магазина, біля касового апарату, спеціальній табличці в магазині або на фронтальній вітрині кіоска тощо.

Торгових патентів немає, але звичайні патенти є

Сама назва – “патент” – у наведеному вище значенні була не досить вдалою, так як у багатьох викликає асоціацію з правами інтелектуальної власності. За своєю суттю торговий патент чимось нагадував ліцензію, а згаданий збір – ліцензійний платіж, де органом ліцензування виступала ДПС. Цілком логічно, що їх відмінили, так як при торгівлі, наприклад алкоголем і тютюном суб’єкту господарювання доводилися мати і відповідну ліцензію, і торговий патент. При цьому все сплачувалося й перевірялося податковою.

Увага: Торговий патент у чомусь нагадував ліцензію

Наразі ж “патент” розуміється саме в такому значенні – охоронний документ, що засвідчує пріоритет, авторство і право власності на винахід (корисну модель). Правила їх видачі, їх види, строк дії та інші питання можна знайти у Законі “Про охорону прав на винаходи і корисні моделі” від 15.12.1993 № 3687.

Увага: Патенти – це документи, які охороняють права інтелектуальної власності. І їх ніхто не відміняв

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді