Зміни до стандартів бухгалтерського обліку 2020

UA RU
Розглянемо зміни, які здійсненні Мінфіном до облікових стандартів та Інструкції до Плану рахунків наприкінці 2020 року. Вони стосуються «націоналізації» П(С)БО, уточнення до спрощеної фінансової звітності, обліку відстрочених податкових активів і зобов’язань та редакційні зміни.

⚡️ЗАКРИВАЄМО 2020 РІК КРОК ЗА КРОКОМ⚡️

Про які зміни йде мова

Зміни впроваджено наказом Мінфіну від 29.09.2020 р. № 588 “Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку” (далі – Наказ № 588). Цими змінами приводяться у відповідність до МСФЗ та Закону “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” від 16.07.1999 № 996 (далі – Закон про бухоблік) положення деяких стандартів, а також вносяться суто редакційні зміни.

Наказ № 588 набув чинності з дня його офіційного опублікування – 03.11.2020 р. Однак, станом на 10.12.2020 р. внесені ним зміни до положень (стандартів) бухгалтерського обліку та інших нормативних документів на сайті ВР ще не опрацьовані (!).

«Націоналізація» стандартів бухгалтерського обліку

За Наказом № 588 усі стандарти бухгалтерського обліку, які не містять у назві слова «національний» його отримають. Мова йде про “старі” стандарти, так як усі нові з 2013 року уже давно мають це слово. Нагадуємо, що їх до змін було всього три:

Це НП(С)БО. Усі інші стандарти називалися просто “положенням (стандартом)”, наприклад Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 “Основні засоби”, наказ Мінфіну від 27.04.2000 р. № 92 (або скорочено – П(С)БО 7).

Це ж саме стосується інших нормативних документів, які містять згадки про П(С)БО – редакційно все мають змінити на НП(С)БО.

Навіщо ці зміни? Вони узгоджують назви існуючих стандартів, так як за своєю суттю НП(С)БО та П(С)БО однакові, тому чому вони називаються по-різному – дійсно дивно. Приставку “національний” у 2013 р. ввели, аби якось словесно розділити стандарти України (“національні”) та МСФЗ (“міжнародні”), які з 2012 року стали обов’язковими для акціонерних товариств та ще цілої низки підприємств зі ст. 12-1 Закону про бухоблік.

Відтак згаданий вище П(С)БО 7 став НП(С)БО 7. І це стосується всіх інших: П(С)БО 6 “Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах”, П(С)БО 8 “Нематеріальні активи”, П(С)БО 9 “Запаси”, П(С)БО 10 “Дебіторська заборгованість”, П(С)БО 11 “Зобов’язання” і т.д. Враховуючи це, далі по тексту уже будемо використовувати нову назву – “НП(С)БО”.

Увага: П(С)БО стають НП(С)БО – “націоналізуються”

НП(С)БО – це не для банків

Здавалося б очевидний факт, але чомусь у багатьох стандартах та Інструкції до Плану рахунків (наказ Мінфіну від 30.11.1999 № 291) згадуються банки. Однак, усі комерційні банки, як відомо, використовують МСФЗ. Цей ляп відтепер з мінфініських документів приберуть.

Зміни до НП(С)БО 29 “Фінансова звітність за сегментами”

НП(С)БО 29 “Фінансова звітність за сегментами” отримає одне уточнення:

БУЛО

СТАЛО

Діяльність, що припиняється

Необоротні активи, утримувані для продажу, та припинена діяльність

Пояснення тут досить просте: чомусь у тексті стандарту залишилася досить уже стара назва НП(С)БО 27 “ Необоротні активи, утримувані для продажу, та припинена діяльність”.

Зміни в Інструкцію до Плану рахунків

Інструкція до Плану рахунків отримує уточнення щодо використання рахунку 96 “Втрати від участі в капіталі”, усуваючи ляп у назві НП(С)БО 12:

БУЛО

СТАЛО

Основні вимоги до обліку інвестицій викладені в Положенні (стандарті) бухгалтерського обліку 12 "Інвестиції".

Основні вимоги до обліку інвестицій викладені в Національному положенні (стандарті) бухгалтерського обліку 12 “Фінансові інвестиції”.

Уточнення до НП(С)БО 25 “Спрощена фінансова звітність”

До НП(С)БО 25 вносяться ціла низка уточнень:

Рядок звітності

БУЛО

СТАЛО

Зміни до існуючого рядка форми балансу для малих підприємств (1-м):

“Довгострокові зобов’язання, цільове фінансування та забезпечення”

(форма балансу 1-м)

Наводиться сума… заборгованості підприємства за зобов’язаннями щодо залучення позикових коштів (крім кредитів банків), на які нараховуються відсотки, та за іншими довгостроковими зобов’язаннями.

Наводиться сума… заборгованості підприємства за зобов’язаннями щодо залучення позикових коштів (крім кредитів банків), та за іншими довгостроковими зобов’язаннями.

Введення нового рядка форми балансу для мікропідприємств (1-мс):

“Неоплачений капітал” (рядок 1425)

Відображається сума заборгованості власників (учасників) за внесками до статутного капіталу. Ця сума вираховується (тобто віднімається) при визначенні підсумку власного капіталу.

Такі зміни практично нічого не змінюють, так як:

  • довгострокову заборгованість, на яку не нараховують відсотки все одно кудись треба було відносити, а у балансі форми 1м тільки один рядок для цього – “II. Довгострокові зобов'язання, цільове фінансування та забезпечення”. Отже, Мінфін просто прибрав черговий ляп;
  • неоплачені внески засновників раніше дійсно, якщо буквально слідувати НП(С)БО 25, мали відображалися у складі “Поточна дебіторська заборгованість” форми 1-мс. При чому у активі балансу. І це було більше схоже на помилку. Відтепер же борг засновників переходить до власного капіталу зі знаком “мінус”, тобто віднімається. Однак, аналогічний підхід діє й повному балансі за НП(С)БО 1. Враховуючи, що форма 1-мс – це спрощений варіант форм 1-м та форми 1, то ця зміна, скоріше за все, є виправленням помилки Мінфіну, яку раніше не догледіли.

Увага: Форма 1-мс спрощеного балансу для мікропідприємств отримала новий рядок – “Неоплачений капітал” (код 1425)

Уточнення до НП(С)БО 21 “Вплив змін валютних курсів”

У НП(С)БО 21 “Вплив змін валютних курсів” уточнили назву НП(С)БО 22 “Вплив інфляції” (у тексті до сих пір чомусь було “Влив змін цін та інфляції”).

Уточнення до НП(С)БО 17 “Податок на прибуток”

У НП(С)БО 17 “Податок на прибуток” уточнили, що відстрочені податкові активи та відстрочені податкові зобов'язання відображаються в балансі за окремими статтями у складі необоротних активів і довгострокових зобов’язань за недисконтованою сумою, що підлягає відшкодуванню або сплаті.

Зазначимо, що так воно й було, так як НП(С)БО 10 та НП(С)БО 11, які встановлюють вимоги щодо дисконтування довгострокової заборгованості, відстрочених податкових активів/зобов’язань взагалі не стосуються. Цю зміну внесли, так як до Мінфіну були питання від бухгалтерів з приводу потреби у дисконтуванні цих відстрочених податкових активів/зобов’язань.

Увага: Відстрочені податкові активи та відстрочені податкові зобов’язання дисконтувати не потрібно (!)

У цілому всі вищеописані зміни є суто косметичними або уточнюючими й на сам бухгалтерський облік практично не впливають. Здебільшого Мінфін прибрав ляпи та деякі застарілі назви з тексту існуючих стандартів.

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді