Супермаркет замість банкомата: як видати готівку з каси магазину

Європейці вже давно знімають готівку в касах супермаркетів і кафе, коли поруч немає банкомата. Тепер цим зручним сервісом можуть користуватися й українці. Розповімо, як видати готівку з каси магазину без порушень.

5 РРО-ЗАПИТАНЬ, ЯКІ ЦІКАВЛЯТЬ КОЖНОГО БУХГАЛТЕРА↪️

Із 1 серпня 2020 року торговцям дозволили видавати готівку держателям платіжних карток через каси магазинів чи кафе. Обов’язкова умова — наявність РРО. Документальне оформлення, розрахункові документи, правила роботи — про усе це розповімо докладно.

Хто може видавати готівку із каси

Підприємства, їх відокремлені підрозділи та ФОПи, які приймають платіжні картки та використовують РРО, можуть надавати держателям карток послуги з видачі готівки (п. 9 Положення № 148). Чому так? Уся сіль — у тлумаченні поняття РРО.

Реєстратор розрахункових операцій — пристрій або програмно-технічний комплекс, в якому реалізовані фіскальні функції і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів/наданні послуг, операцій з видачі готівкових коштів держателям електронних платіжних засобів та з приймання готівки для подальшого переказу.

Стаття 2 Закону про РРО

Яка картка підійде? Будь-яка. Mastercard та Visa у партнерстві з банками ПриватБанк, Ощадбанк та Райффайзен банк Аваль запустили послугу «Готівка на касі». Максимальна сума видачі на одну транзакцію — 500 грн. Причому вона не залежить від вартості покупки. Тож клієнт може розрахуватися карткою за пляшку мінеральної води вартістю 10 грн і зняти зі своєї картки 500 грн.

Нерідко банки справляють за таку послугу комісію. Про це має бути інформація у договорі на оформлення платіжної картки. Тож попередьте покупців про цей факт. Крім того, операція купівлі з видачею готівки супроводжується обов’язковим введенням ПІН-коду або автентифікацією у платіжному мобільному додатку.



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді