ФОП: каса по-новому 2021

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
З наближенням 2021 року підприємці очікують все більше змін. Окрім скасування обов’язкової реєстрації Книг обліку доходів мають бути ще й зміни в обліку касових операцій, які готує Нацбанк. Також є зміни в обліку операцій з металобрухтом. Аналіз проєкту НБУ – у цьому огляді.

КОМУ З ФОПІВ ПОДАТКОВА СПИШЕ ЄСВ-БОРГИ❓

Спрощення оприбуткування готівки

НБУ пропонує спрощення оприбуткування готівки у підприємців на єдиному податку груп 1, 2, 3 (неплатники ПДВ).

Для цього заготовлений проєкт змін до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою правління НБУ від 29.12.2017 № 148 (далі – Положення № 148). З самим проєктом можна ознайомитися нижче (далі – проєкт НБУ).

Чому НБУ змінює оприбуткування готівки

Зміни з боку НБУ пов’язані з відміною з 1 січня 2021 року єдиної форми Книги обліку доходів та обов’язкової її реєстрації у платників єдиного податку-фізосіб 1 і 2 групи, а також 3 групи (неплатники ПДВ). Вони мають вести облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів. При цьому Книга обліку доходів у них може бути у якій завгодно формі: паперова чи електронна, зошит чи спеціально виготовлені бланки, Excel чи 1С, у себе на комп'ютері чи через Електронний кабінет. Можна використовувати буде й стару форму, але реєструвати уже нічого не потрібно. Повна свобода записів. Єдині вимоги, які залишаються:

  • виведення щомісячних підсумків;
  • відповідність інформації у Книзі первинним документам;
  • збереження Книги і первинних документів протягом 3-х років.

Ці спрощення для підприємців затверджені Законом від 14.07.2020 р. № 786 (далі – Закон № 786), який вніс зміни до ПКУ. Більш детально можна про все це почитати:

Оприбуткування готівки у ФОП 2021 (неплатники ПДВ)

З 1 січня 2021 року для тих ФОП, які ведуть Книгу обліку доходів, можуть здійснювати оприбуткування та облік отриманих доходів у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів у порядку, визначеному ПКУ. Як відомо, Книгу обліку доходів ведуть підприємці-єдиноподатники 1 та 2 групи, а також 3 групи, які неплатники ПДВ. Для цього з Положення № 148 прибираються слова, що Книга обліку доходів є документом установленої форми.

Цей крок НБУ відповідає тим змінам, які приніс Закон № 786. Книги обліку доходів усталеної форми просто не буде існувати.

А що ж 3 група-платники ПДВ

А ось тут залишається великий знак “?”. Справа в тому, що якщо читати проєкт НБУ, то спрощення стосується тільки тих, хто веде Книгу обліку доходів. Як відомо, підприємці 3 групи, які платники ПДВ, ведуть Книгу обліку доходів і витрат. Виходить, що за проєктом НБУ вони мають здійснювати оприбуткування готівки у Книзі обліку доходів і витрат, яка залишається “документом усталеної форми”. Це все можна бачити у порівняльній таблиці від НБУ.

У своєму роз’ясненні щодо проєкту таких єдиноподатників НБУ не згадує. Отже, спрощення для них немає?

Увага: ймовірно, що єдиноподатників 3 групи, які платники ПДВ, спрощення оприбуткування готівки з 2021 не торкнеться

Однак, Закон № 786 для таких ФОП також передбачив спрощення – Книга обліку доходів і витрат у довільній формі з помісячним відображенням доходів і витрат. Якщо буквально читати проєкт НБУ, то виходить, що підприємцям, які мають справу з оприбуткування готівки й перебувають на 3 групі єдиного податку й є платниками ПДВ, доведеться й далі використовувати типову Книгу обліку доходів і витрат. Ту ж саму, що використовують зараз або якусь нову, що приймуть з 2021 року.

Можливо, слід почекати остаточного прийняття цього проєкту та додаткових роз’яснень НБУ або ДПС, яка все це буде контролювати.

А що ж ФОП на загальній системі

З ними все зрозуміло – і за Законом № 786, і за проєктом НБУ у ФОП-загальників Книга обліку доходів і витрат залишається усталеної форми. Там вони й оприбутковують готівку. Змін для них ніяких немає.

Інші зміни в обліку підприємців з проєкту НБУ

Окрім змін в обліку підприємців проєкт містить ще два нововведення:

  • з 14.11.2020 р. – оформлення заготівлі металобрухту та операцій з металобрухтом здійснюватиметься згідно з Законом “Про металобрухт” від 05.05.1999 р. № 619. На цю дату набуває чинності Закон “ Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо детінізації ринку металургійної сировини та операцій з металобрухтом” від 14.07.2020 р. № 776. За ст. 6 останнього Закону оплата купленого у фізосіб металобрухту може здійснюватися готівкою як через каси суб’єктів господарювання, що здійснюють заготівлю або операції з металобрухтом, у тому числі їхніх приймальних пунктів, так і просто готівкою, якщо таке придбання здійснює ФОП. В останньому випадку про касу не згадується;
  • з 20.11.2020 р. – змінено один з можливих документів, що свідчить про здавання виручки до банку. Замість “третього примірника Копії супровідної відомості сумки з готівкою з підписом та відбитком печатки інкасатора” буде просто “супровідний касовий ордер до сумки з валютними цінностями”.

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді