Відображаємо в обліку вирощування сидератів

UA RU
Автор
експерт з питань бухгалтерського обліку та оподаткування, Полтава
Сільгосппідприємство засіяло сидератами земельні ділянки під паром. Наступного року на них планують вирощувати сільгосппродукцію. Як обліковувати сидеральні витрати?

Сидерати ще називають зеленими добривами. Це рослини, якими засівають тимчасово вільні земельні ділянки, які знаходяться під паром. Наступного року сидерати заорюють у грунт, на якому висівають сільгоспкультуру для вирощування сільгосппродукції.

⚡️ ПН аграрія у небезпеці: підкажемо, як її уберегти

Як відобразити в обліку витрати на вирощування сидеральних культур

З наведеного вище випливає, що сидерування – це своєрідний перший етап технологічного циклу вирощування сільгосппродукції. Тому витрати на сидерування включаються до виробничої собівартості сільгосппродукції, яка вирощуватиметься на відповідних земельних ділянках.

Таким чином, всі витрати на сидерування списують на рахунок 23.

Як обліковувати сидеральні витрати на дату балансу

Прямої однозначної відповіді на це питання нормативні документи з бухгалтерського обліку не містять. Можемо міркувати таким чином.

Біологічний актив - це тварина або рослина, яка в процесі біологічних перетворень здатна давати сільськогосподарську продукцію та/або додаткові біологічні активи, а також приносити в інший спосіб економічні вигоди (див. п. 4 П(С)БО 30 «Біологічні активи»).

Сидерати це рослини, які будуть використовуватися як добрива. Тобто, вони принесуть економічні вигоди саме в такий спосіб. Отже, сидеральні витрати можна класифікувати як біологічний актив.

За нормами п. 10 і п. 11 П(С)БО 30 «Біологічні активи» на дату балансу біологічні активи мають відображатися:

  1. за справедливою вартістю, зменшеною на очікувані витрати на місці продажу або
  2. як незавершене виробництво (якщо справедливу вартість достовірно визначити неможливо, або якщо сільгосппідприємство є платником податку на прибуток).

Таким чином, на дату балансу (квартального, якщо сільгосппідприємства складає фінзвітність поквартально чи річного) витрати на сидерати потрібно відобразити в бухобліку і фінзвітності застосовуючи першу чи другу оцінку. Яку з цих двох обрати, повинно бути зазначено в обліковій політиці.

Облік сидеральних витрати за справедливою вартістю

Обравши справедливу вартість, сидеральні витрати обліковують за такою вартістю проводкою: Дт 211 Кт 23. А різниці між собівартістю і справедливою вартістю списують проводкою Дт 23 Кт 710 чи Дт 940 Кт 23.

Оформляють цю господарську операцію Актом на оприбуткування поточних біологічних активів рослинництва, оцінених за справедливою вартістю (форма № ПБАСГ-1).

В балансі сидеральні витрати, відображені на субрахунку 211 відображають:

  • у балансі малого підприємства форми № 1-м в рядку 1110 «Поточні біологічні активи»;
  • у балансі мікропідприємства форми № 1-мс у рядку 1100 «Запаси» (див. п. 1.3 розд. ІІІ НП(С)БО 25 «Спрощена фінансова звітність»);
  • у балансі форми № 1 у рядку 1110 «Поточні біологічні активи».

Доходи (субрахунок 710) чи витрати (субрахунок 940) відображають у Звіті про фінансові результати у складі інших операційних доходів і інших операційних витрат.

Сидеральні витрати, понесені після дати балансу, також відображають на рахунку 23. А на дату чергового балансу різницю між оцінками таких витрат на поточну і попередню дати балансу відображають проводкою: Дт 211 Кт 23. Таким чином, на субрахунку 211 буде числитися справедлива вартість, зменшена на очікувані витрати на місці продажу, визначена на дату такого чергового балансу. Причому якщо після наведеного вище запису на рахунку 23 залишиться різниця, її списують проводками Дт 23 Кт 710 чи Дт 940 Кт 23.

А чи потрібно оприбутковувати вирощені сидерати як сільгосппродукцію?

Знову-таки, єдиної думки щодо цього питання немає. Можуть бути різні облікові варіанти. З нашого погляду, за загальним правилом, оприбутковувати не потрібно, тому що понесені сидеральні витрати не мають самостійного значення, а тільки як початковий етап для вирощування сільгосппродукції на відповідних земельних ділянках. Отже, сидеральні витрати – це всього лише один з елементів витрат на вирощування сільгосппродукції на земельних ділянках, де вирощували сидерати. Тому всі подальші витрати на вирощування сільгосппродукції обліковуються в такому самому порядку, як і сидерати. Тобто, витрати списують на рахунок 23, а на дату балансу оприбутковують біологічний актив: Дт 211 Кт 23. В той самий час відображають різниці: Дт 23 Кт 710 чи Дт 940 Кт 23.

А вже перед збиранням сільгосппродукції всю накопичену на субрахунку 211 суму списують на виробничу собівартість такої продукції: Дт 23 Кт 211. Оформляють цю операцію Актом на списання поточних біологічних активів рослинництва, оцінених за справедливою вартістю (на початок збирання врожаю) (форма № ПБАСГ-2).

Нарешті, оприбутковують сільгосппродукцію проводкою: Дт 27 Кт 23.

Облік у складі незавершеного виробництва

Обравши варіант оцінки на дату балансу у складі незавершеного виробництва, всі понесені витрати залишають на рахунку 23.

У фінзвітності сидеральні витрати у складі незавершенки відображають:

Всі наступні понесені після дати балансу витрати, як на сидерування, так і на вирощування сільгосппродукції, збільшують собівартість сільгосппродукції на рахунку 23. Зрештою, оприбутковують сільгосппродукцію стандартно: Дт 27 Кт 23.

Розподіл сидеральних витрат, якщо на ділянках, де понесені такі витрати вирощуватимуть різні культури

Якщо сидератами засівають поле, на якому вирощуватимуть одну культуру, то всі сидеральні витрати списують на собівартість такої культури.

Якщо на полі вирощуватимуть різні культури, сидеральні витрати слід розподілити між такими культурами пропорційно площі земельних ділянок, зайнятих такими культурами.

Наприклад, поле площею 10 га засіяно сидератами. Загальна сума сидеральних витрат склала 300 000 грн. Надалі на площі 7 га посадили картоплю і на 3 га – помідори.

На собівартість картоплі спишуть сидеральні витрати в розмірі 210 000 грн. (300 000 : 10 х 7). На собівартість помідорів 90 000 грн. (300 000 – 210 000).

Оформити такий розподіл можна бухгалтерською довідкою.

Якщо облік собівартості різних культур на рахунку 23 ведуть на окремих аналітичних рахунках, то всі сидеральні витрати облікують на рахунку 23 «Сидерати». На підставі бухгалтерської довідки їх спишуть на собівартість відповідної культури:

  • Дт 23 «Картопля» Кт 23 «Сидерати» - 210 000 грн.;
  • Дт 23 «Помідори» Кт 23 «Сидерати» - 90 000 грн.

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді