Фінансові надходження: банк проведень для КНП

UA RU
Покажемо в обліку: дохід медзакладу від платних послуг та оренди; цільову й нецільову фіндопомогу; надходження з бюджету на комуналку; надходження з бюджету на придбання медобладнання.

Отримання коштів з бюджету та від благодійників, за платні медпослуги та послуги з оренди КНП, медичний бухгалтер має показати в обліку. Нижче знайдете готові проведення, які допоможуть вам швидко впоратися з цим завданням.

⚡️ БАНК ПРОВЕДЕНЬ ДЛЯ КНП ⚡️

Бухоблік платних медпослуг

Перелік платних послуг у медзакладах затвердив КМУ постановою від 17.09.1996 № 1138. Норми цієї Постанови є обов’язковими для бюджетних установ і орієнтовними для КНП (лист МОЗ від 27.09.2019 № 25-04/41795/2-19). Але дотримувати їх радимо всім.

Вартість наданих послуг визнайте доходом, якщо дотримали умови пункту 10 НП(С)БО 15 «Дохід». Під час надання послуг покажіть собівартість реалізації згідно з вимогами НП(С)БО 16 «Витрати». Для розрахунку собівартості використовуйте Методику розрахунку вартості послуги з медичного обслуговування, затверджену постановою КМУ від 27.12.2017 № 1075.

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⤵️

Фінансові надходження: банк проведень для КНП

Бухоблік надходжень від оренди КНП

Плату від орендарів включайте до інших операційних доходів, а витрати на утримання майна, якщо їх передбачає договір оренди, — до інших операційних витрат, оскільки орендні операції не є основним видом діяльності КНП. Орендну плату, що отримали на рік вперед, показуйте у складі доходів майбутніх періодів з наступним включенням до інших операційних доходів (п. 6.3, 6.4 НП(С)БО 15). Частину орендного платежу, що належить місцевому бюджету, показуйте як вирахування з доходу (п. 6.6 НП(С)БО 15).

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⤵️

Фінансові надходження: банк проведень для КНП

Бухоблік фінансової допомоги КНП

Облік фінансової допомоги залежить від її виду — цільова або нецільова. Цільову фіндопомогу відобразіть в обліку на субрахунку 484 «Інші кошти цільового фінансування і цільових надходжень». Далі визнайте дохід за правилами НП(С)БО 15. Нецільову допомогу визнавайте доходом у момент отримання в повній сумі та обліковуйте у складі інших операційних доходів.

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⤵️

Фінансові надходження: банк проведень для КНП

Бухоблік надходжень з бюджету до КНП

Бюджетні кошти на користь КНП-отримувача є цільовим фінансуванням (субрахунок 482 «Кошти з бюджету та державних цільових фондів»). Надходження зарахуйте на рахунок у казначействі. Цільове фінансування визнайте доходом у момент здійснення цільових витрат в сумі таких витрат (п. 17 НП(С)БО 15). Витрати обліковуйте відповідно до вимог НП(С)БО 16.

Якщо цільові кошти отримали для фінансування поточних витрат (оплата комуналки тощо), в обліку на суму понесених витрат зменште залишок цільових бюджетних коштів та збільште інші операційні доходи.

Цільове фінансування капінвестицій визнавайте доходом протягом періоду використання таких основних засобів, нематеріальних активів пропорційно до суми нарахованої на ці об’єкти амортизації (п. 18 НП(С)БО 15).

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⤵️

Фінансові надходження: банк проведень для КНП

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⤵️

Фінансові надходження: банк проведень для КНП

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді