Бухоблік благодійної допомоги КНП: банк проведень

UA RU
На бухгалтерський облік благодійної допомоги КНП впливають цільовий або нецільовий характер, форма надходження — грошові кошти, запаси, основні засоби, роботи, послуги. Для кожного випадку у статті — правила обліку та зразки проведень.

Як отримати благодійні кошти від МОЗ, щоб відновити роботу медзакладу

Відносини з благодійником розпочинайте із письмового підтвердження бажання обох сторін долучитися до благодійної акції.

Фізособи-благодійники оформлюють бажання передати допомогу заявою довільної форми, де зазначають мету передачі коштів або перелік майна, що передають.

Юрособи передачу допомоги закріплюють договором дарування або пожертви (ст. 717 Цивільного кодексу України; ЦКУ). У чому відмінність? Договір пожертви передбачає цільове використання майна, яке передає благодійник бенефіціару-набувачу. Договір дарування такої вимоги не висуває. Предметом договору дарування (пожертви) може бути як рухоме майно, у т. ч. грошові кошти та цінні папери, так і нерухомість (ст. 718 ЦКУ). Договори укладайте у письмовій формі, окрім правочинів, які повністю виконуються сторонами в момент їх укладення (ст. 206 ЦКУ). Договір передачі нерухомості посвідчуйте нотаріально.

Отримання допомоги від фізособи оформте актом довільної форми, але з усіма обов’язковими реквізитами первинного документа (ст. 9 Закону про бухоблік). Акт складає комісія, призначена наказом керівника КНП у присутності благодійника. Отримані в дар без підтвердних документів запаси та основні засоби комісія оцінює за справедливою вартістю (п. 12 НП(С)БО 9 «Запаси», п. 10 НП(С)БО 7 «Основні засоби»).

Отримання допомоги від юрособи оформте документом залежно від виду допомоги:

Документ

Допомога

Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів (форма № ОЗ-1)

Основні засоби

Виписка банку

Безготівкові кошти

Прибутковий касовий ордер (форма № КО-1)

Готівка

Накладна

Запаси

Акт виконаних робіт, акт наданих послуг

Роботи, послуги

На бухоблік благодійної допомоги впливають:

  • цільовий або нецільовий характер допомоги;
  • форма надходження — грошові кошти, запаси, основні засоби, роботи, послуги.

Облік цільової благодійної допомоги

Бухгалтерський облік отриманої благодійної допомоги. Кошти, отримані на певну мету, визнайте цільовим фінансуванням. Використовуйте для обліку рахунок 48 «Цільове фінансування і цільові надходження» та субрахунки:

  • 483 «Благодійна допомога» — якщо КНП є платником ПДВ;
  • 484 «Інші кошти цільового фінансування і цільових надходжень» — якщо медзаклад не є платником ПДВ.

Не включайте цільові кошти відразу до доходів. Дочекайтеся, коли матимете підтвердження отримання коштів та зможете виконати умови фінансування (п. 16 НП(С)БО 15 «Дохід»). Збільшуйте доходи протягом періодів, у яких несли витрати на виконання умов фінансування (п. 17 НП(С)БО 15). Якщо отримуєте кошти від благодійника для придбання оборотних активів — виробничих запасів, МШП, робіт і послуг, що мають цільове призначення, збільште інші операційні доходи (субрахунок 718 «Дохід від безоплатно одержаних оборотних активів») у періоді здійснення витрат, пов’язаних із таким придбанням.

Зверніть увагу! За придбаними товарами, роботами, послугами КНП — платник ПДВ визнає податковий кредит на підставі податкової накладної, яку постачальник зареєстрував у ЄРПН (п. 188.1 Податкового кодексу України; ПКУ). Якщо придбані з ПДВ активи призначені для використання у звільнених від ПДВ операціях, нарахуйте компенсувальне податкове зобов’язання з ПДВ (п. 198.5 ПКУ). Оскільки під час придбання відомо про пільгове використання товарів, робіт, послуг, включіть суму ПДВ до первісної вартості придбаних активів.

Бухгалтерські проводки благодійної допомоги

Бухоблік благодійної допомоги: банк проведень

Приклад 1. Цільовий благодійний внесок безготівковими коштами для придбання запасів
КНП — платник ПДВ отримало від юрособи на рахунок у банку благодійну допомогу на придбання адреналіну для відділення кардіології в сумі 240 000 грн, у т. ч. ПДВ. Протягом місяця під час надання медичних послуг, звільнених від оподаткування ПДВ, використали медикаментів на суму 140 000 грн.


з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,
грн

К-т

Д-т

1

Отримали цільове фінансування на рахунок у банку

311

483

240 000

2

Придбали у постачальника адреналін

201

631

200 000

3

Нарахували податковий кредит із ПДВ згідно з податковою накладною, зареєстрованою в ЄРПН

641

631

40 000

4

Сплатили постачальнику

631

311

240 000

5

Нарахували компенсувальне податкове зобов’язання з ПДВ

201

641

40 000

6

Використали адреналін для надання медичних послуг

23

201

140 000

7

Визнали цільове фінансування доходом у сумі понесених витрат

483

718

140 000

А якщо КНП отримає благодійну допомогу у вигляді робіт або послуг? У цьому разі немає підстав нарахувати доходи та витрати. Оскільки роботи та послуги є безкоштовними, достовірно оцінити їх вартість неможливо. Є ризик, що такий сценарій контролери розцінять як використання доходів для цілей — інших, ніж передбачають установчі документи. А це — підстава виключити КНП із Реєстру неприбутківців, нарахувати податкове зобов’язання з податку на прибуток, штрафні санкції та пеню (пп. 133.4.4 ПКУ). Тому погодьте з благодійником звичайну вартість роботи, послуги та зазначте її у акті виконаних робіт (наданих послуг).

Бухоблік благодійної допомоги: банк проведень

СКАЧАТИ ПРОВЕДЕННЯ >>>

Вагома допомога — основні засоби. Цільове фінансування капітальних інвестицій визнавайте доходом протягом періоду корисного використання основних засобів пропорційно сумі нарахованої амортизації таких об’єктів (п. 18 НП(С)БО 15). Суму використаних цільових коштів у зв’язку з тривалим періодом використання основних засобів покажіть на рахунку 69 «Доходи майбутніх періодів». Щомісяця в сумі нарахованої амортизації визнавайте дохід звітного періоду: субрахунок 745 «Дохід від безоплатно одержаних активів». Отримані основні засоби амортизуйте у звичайному порядку за методом амортизації, що передбачили в обліковій політиці КНП. Не забудьте закріпити наказом керівника строк корисного використання, ліквідаційну вартість та групу об’єкта.

Бухоблік благодійної допомоги: банк проведень

СКАЧАТИ ПРОВЕДЕННЯ >>>

Бухоблік благодійної допомоги: банк проведень

СКАЧАТИ ПРОВЕДЕННЯ >>>

Бухгалтерський облік нецільової благодійної допомоги

Нецільові надходження КНП отримує у вигляді коштів та майна без визначених благодійником умов і напрямів використання.

Часто-густо КНП отримують готівкові кошти від фізичних і юридичних осіб. Підприємства мають право проводити розрахунки готівкою протягом дня за одним або кількома платіжними документами:

  • з іншими юрособами — у розмірі до 10 тис. грн включно;
  • з фізособами — у розмірі до 50 тис. грн включно (п. 6 розд. ІІ Положення № 148).

Однак ці готівкові обмеження не поширюються на благодійну допомогу та добровільні пожертвування (п. 8 р. ІІ Положення № 148).

На суму коштів або запасів, що отримали без чітко визначених цілей використання, в бухобліку на дату отримання активів збільште інші операційні доходи (субрахунок 718). У разі нецільової допомоги проводити надходження та використання коштів через рахунок 48 не треба.

Бухоблік благодійної допомоги: банк проведень

СКАЧАТИ ПРОВЕДЕННЯ >>>

Нецільовою допомогою можуть бути й необоротні активи. Активи визнавайте безоплатно отриманими та обліковуйте на субрахунку 424 «Безоплатно одержані необоротні активи». Основні засоби амортизуйте у загальному порядку. Враховуйте особливість: якщо безоплатно отриманий актив забезпечує надходження економічних вигід протягом кількох звітних періодів, то доходи визнають пропорційно та на систематичній основі у тих звітних періодах, коли надходять такі економічні вигоди, наприклад у сумі нарахованої амортизації (п. 21 НП(С)БО 15). Розмір загального доходу, який необхідно визнати, дорівнюватиме справедливій вартості безоплатно отриманих необоротних активів. Тому одночасно з нарахуванням амортизації зменшуйте залишок рахунку додаткового капіталу та визнавайте інші доходи (субрахунок 745).

Бухоблік благодійної допомоги: банк проведень

СКАЧАТИ ПРОВЕДЕННЯ >>>

Облік гуманітарної допомоги ЗОЗ

Гуманітарна допомога є різновидом благодійництва.

Бухоблік благодійної допомоги КНП: банк проведень

Отримувачами гуманітарної допомоги є юрособи, яких КМУ зареєстрував у Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги, а саме:

  • підприємства громадських організацій осіб з інвалідністю, ветеранів війни та праці, а також підприємства, установи та організації, що утримуються за рахунок бюджетів, уповноважені ними державні установи;
  • благодійні організації, створені в порядку, що визначає Закон України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» від 05.07.2012 № 5073‑VI;
  • громадські організації осіб з інвалідністю, ветеранів війни та праці, Товариство Червоного Хреста України та його обласні організації, творчі спілки, а також громадські організації, створені для здійснення передбаченої їх статутними документами екологічної, оздоровчої, аматорської, спортивної, культурної, освітньої та наукової діяльності;
  • релігійні організації, зареєстровані в порядку, що передбачає Закон України «Про свободу совісті та релігійні організації» від 23.04.1991 № 987-XII;
  • реабілітаційні установи для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, які мають відповідну ліцензію на здійснення реабілітаційних послуг, незалежно від відомчого підпорядкування, типу і форм власності (ст. 1 Закону № 1192).

Отже, щоб безпосередньо отримати гуманітарну допомогу від надавача, ЗОЗ має бути в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги.

Медичні КНП отримують гуманітарну допомогу, у т. ч. із закордону, через органи місцевого самоврядування — засновників і є набувачами такої допомоги.

Увага: на період воєнного стану КМУ дозволив особам, які збирають благодійну допомогу від фізичних і юридичних осіб — резидентів і нерезидентів для постраждалих під час бойових дій, не вести облік допомоги та не звітувати за загальними правилами (постанова КМУ «Деякі питання отримання, використання, обліку та звітності благодійної допомоги» від 05.03.2022 № 202, набула чинності з 06.03.2022).

Гуманітарну допомогу задокументуйте...

Обліковуємо гуманітарну допомогу медикаментами

СКАЧАТИ ПРОВЕДЕННЯ >>>

Облік благодійної допомоги ЗОЗ

Без держреєстрації ЗОЗ може отримати благодійну допомогу (пожертву) від будь-якого донора: як резидента, так і нерезидента. Підстава, щоб отримати пожертву, — лист‑звернення до благодійника. Медикаменти оприбуткуйте за актом надходження благодійної допомоги довільної форми з обов’язковими реквізитами первинки. Допомога може бути як цільовою, так і нецільовою. Вид допомоги зазначає благодійник.

Обліковуємо благодійну допомогу медикаментами

СКАЧАТИ ПРОВЕДЕННЯ >>>

Чи можуть бути благодійні надходження нецільовими: думка контролерів

Облік доходів та витрат регулюють НП(С)БО 15 та НП(С)БО 16 «Витрати». Вони є загальними, у т. ч. стосуються КНП. Облікові правила вимагають поділяти благодійні надходження на цільові та нецільові, які збільшують доходи медзакладу. За такого підходу можлива ситуація, коли доходи перевищують, дорівнюють або є меншими за витрати. Чи загрожує така нерівність неприбутковому статусу?

Законодавство не містить вимог про рівність доходів та витрат, а перевищення доходів над витратами не є підставою виключити КНП із Реєстру неприбуткових установ та організацій (лист ДПС від 16.10.2019 № 784/6/99-00-07-02-02-15/ІПК). Головна умова: доходи від нецільових благодійних внесків КНП має використати на утримання неприбуткової організації або фінансування напрямів діяльності, визначених установчими документами неприбутківця (пп. 133.4.2 ПКУ).

Через відсутність спеціальних норм в облікових стандартах та роз’яснень облік благодійної допомоги для неприбутківців — задача із зірочкою. Так, податківці в офіційному виданні всі надходження рекомендують визнавати цільовими («Вісник. Офіційно про податки» № 4/2018, № 8/2017). Відтак доходи і витрати у Звіті неприбутківця збігатимуться. Але цю думку вони не озвучують ані в ІПК, ані в ЗІР. Суперечить такий підхід і нормам бухобліку, адже податок на прибуток визначають за даними бухобліку. Аналогічні правила діють і для неприбутківців.

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді