Оподаткування виграшів та призів 2021

UA RU
Отримувати виграші та призи завжди приємно. Але не варто забувати правильно їх оподаткувати. У статті дізнаєтеся про правила оподаткування виграшів та призів у 2021 році.

Податки та зарплата: що змінилося в 2021 році СПРОБУВАТИ БЕЗПЛАТНО⚡️

Дотримуючись п. 164.2 ПКУ, платник податку, який отримав дохід у вигляді виграшу або призу в розіграші, лотереї, букмекерському парі, у парі тоталізатора, грошовий виграш (за участь в аматорському спорті) зобов’язаний включити його до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу. Податковий агент оподатковує такий дохід час виплати.

Як оподаткувати виграші та призи

Виграші та призи оподатковують ПДФО та ВЗ за такими ставками:

  • ПДФО — 18%;
  • ВЗ — 1,5%.

Оподаткування виграшів та призів 2021

Сплатити їх необхідно у терміни, які визначені в ПКУ для місячного податкового періоду.

Як відобразити виграші та призи у звітності

Податкові агенти відображають загальну суму виплачених у звітному податковому періоді доходів у вигляді виграшів (призів) та загальну суму утриманого з них податку у податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску.

Інформацію про суми окремого виграшу, суми його оподаткування і відомості про фізособу — платника податків, що отримала дохід у Податковому розрахунку не зазначають.

Якщо нарахування виграшу передбачає придбання платником податку права на участь у лотереях/розіграшах, то такі витрати платника податків не беруть до уваги.



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді