Коли у рядку «код» ПН із 01.03.2021 зазначати ознаку джерела податкового номера «3»

UA RU
Автор
незалежний експерт, м. Київ
Із появою нової податкової накладної з 01.03.2021 у платників виникло запитання про те, кого відображати з кодом «3» в новій ПН? Наш експерт має відповідь — дізнайтеся її та заповнюйте накладну без помилок.

ПДВ: поглиблена програма СПРОБУВАТИ БЕЗПЛАТНО ⚡️

З 01.03.2021 платники ПДВ складають та реєструють податкові накладні та розрахунки коригування до них за новими, що затверджені наказом Мінфіну від 02.12.2020 № 734.

Так, податкову накладну та розрахунок коригування (далі — ПН/РК), зокрема, доповнили новим реквізитом «код». В ньому потрібно зазначати ознаку джерела податкового номера відповідно до реєстру, якому належить податковий номер особи:

  • 1 — Єдиний державний реєстр підприємств та організацій України (ЄДРПОУ);
  • 2 — Державний реєстр фізичних осіб-платників податків (ДРФО);
  • 3 — реєстраційний (обліковий) номер платника податків, який присвоюється контролюючим органом (для платників податків, які не включені до ЄДРПОУ);
  • 4 — серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті).

Рядок «код» заповнюйте виключно в разі заповнення рядка «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта».

Заповнення податкової накладної із 01 березня 2021 року

Коли у рядку «код» ПН із 01.03.2021 зазначати ознаку джерела податкового номера «3»
Наталія Товченикексперт з бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
► графа «Зведена податкова накладна» ► графа «Складена на операції, звільнені від оподаткування» ► графа «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» ► заголовна частина ПН ► дата складання ► порядковий номер ► постачальник (продавець) ► отримувач (покупець) ► таблична частина ПН ► підпис в ПН

Коли у рядку «код» податкової накладної 2021 проставляти ознаку «3»

Код «3» вказують тоді, коли в рядку «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» зазначили реєстраційний (обліковий) номер платника податків, який присвоює контролюючий орган платникам, які не включені до ЄДРПОУ.

Кого відображати з кодом «3» в новій ПН від 01.03.2021

Так, податковим номером платника податку може бути реєстраційний (обліковий) номер платника податків (Порядку обліку платників податків і зборів, що затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 № 1588; далі — Порядок № 1588).

Такий реєстраційний (обліковий) номер присвоюють:

1) уповноваженим особам договорів про спільну діяльність на території України без створення юридичної особи при взятті на облік договору;

2) управителям майна при взятті на облік договорів управління майном;

3) інвесторам (операторам) за угодами про розподіл продукції;

4) виконавцям (юрособам-нерезидентам) проєктів (програм) міжнародної технічної допомоги та представництвам донорських установ в Україні;

5) іноземним дипломатичним представництвам та консульським установам, представництвам міжнародних організацій в Україні у разі взяття їх на облік або як платників ЄСВ;

6) нерезидентам у разі взяття їх на облік (крім дипломатичних місій);

7) постійним представництвам нерезидентів на території України у разі взяття їх на облік.

Реєстраційний (обліковий) номер складається з 9 цифр.

Отже, при постачанні товарів/послуг, наприклад, виконавцям (юрособам-нерезидентам) проєктів (програм) міжнародної технічної допомоги та представництвам донорських установ в Україні, у рядку «Податковий номер платника податку» ПН зазначаєте їх реєстраційний (обліковий) номер платника податків. А у рядку «код» вказуєте ознаку джерела податкового номера «3».

Коли у рядку «код» ПН із 01.03.2021 зазначати ознаку джерела податкового номера «3»
Наталія Товченикексперт з бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
Експерт розробив детальний алгоритм заповнення зі зразками, тепер РК до ПН зможете оформити «на відмінно»!



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді