Податок на Google та Facebook: до чого готуватися фізособам-резидентам

UA RU
Автор
Експерт з питань бухгалтерського обліку та оподаткування, САР, DipFM, DipMA
Експерт роз’яснить, про зміни, впроваджені законом 1525, що запрацював із 02.07.2021 року. Дізнайтеся, як із 2022 року працюватиме новий механізм оподаткування електронних послуг, які нерезиденти надають фізособам.

⚡️ Чергові зміни до ПКУ: підготуйтеся до цих "удосконалень"

Шукаючи додаткові ресурси для наповнення держскарбниці, законодавець звернув увагу на загальну світову тенденцію: оподаткування компаній, які постачають електронні послуги кінцевим споживачам без фізичної присутності у країні споживання. Досі постачання послуг мережею інтернет було більш-менш врегульоване для вітчизняних споживачів — суб’єктів господарювання. Вони виконували роль податкових агентів іноземних постачальників, навіть якщо не були зареєстровані як платники ПДВ.

Однак донедавна ринок послуг для фізосіб залишався без українського ПДВ. Аж ось іноземних надавачів електронних послуг зобов’язали сплачувати ПДВ до української скарбниці вже з 2022 року. Цю норму встановив Закон України від 03.06.2021 № 1525-IX, який запрацював із 2 липня 2021 року.

Розповідь про нововведення можновладців розпочнемо з норми, яка завдяки Закону № 1525 вже з’явилася у Податковому кодексу України та зачіпає пересічних платників ПДВ.

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді