Як облікувати ПММ для сільгосптехніки

UA RU
Автор
експерт з питань бухгалтерського обліку та оподаткування, Полтава
Агропідприємство має парк сільгосптехніки. З’ясуємо та на прикладах покажемо, як облікувати паливо для сільгосптехніки та списати ПММ.

Як облікувати й оподаткувати ПММ для сільгосптехніки, знищене окупантами

Ваші колеги часто запитують, як списати пальне, знищене окупантами з балансу та які податкові наслідки для аграріїв? Маємо готове роз’яснення експерта для вас.

ОТРИМАТИ РОЗ’ЯСНЕННЯ ЕКСПЕРТА ⏩

Які умовні еталонні гектари та еталонні виробітки для тракторів

У методичній літературі зазначають, що роботи, виконані різними тракторами, потрібно зводити до єдиного показника для зіставності виконаних робіт. З цією метою переводять фактичні показники виконаної тракторами роботи в еталонний показник — умовні еталонні гектари. Для умовних еталонних гектарів наводять також норми витрат пального. Отже, залежно від обсягу виконаних еталонних гектарів визначають і використане пальне за нормами.

Однак така методика — необов’язкова, тому що не затверджена нормативними документами. Тобто використовувати її чи ні, кожне сільгосппідприємство має вирішувати самостійно.

Також зауважте, що показники для застосування такої методики (виробіток в умовних еталонних гектарах, норми витрат пального на такі гектари) в методичній літературі наведені для тракторів, які на сьогодні майже не застосовують. Тобто, якщо агропідприємство використовує нову сільгосптехніку, воно може просто не знайти показників для такої техніки.

Якщо сільгосппідприємство вирішить застосовувати таку методику й має для цього всі необхідні показники, воно насамперед має затвердити відповідний порядок наказом керівника.

Як користуватися зазначеною методикою, покажемо на умовному Прикладі 1.

Як облікувати ПММ для сільгосптехніки

Як облікувати ПММ для сільгосптехніки

СКАЧАТИ ПРИКЛАД

Як застосувати систему GPS/GPRS

Основні елементи системи комплексного обліку роботи сільгосптехніки наведено на Схемі.

Як облікувати ПММ для сільгосптехніки

На сьогодні це найточніша, найбільш об’єктивна та технологічна система обліку пального. Тому сільгосппідприємство може додатково не встановлювати норми витрат пального, коли застосовує таку систему. Пальне списують на витрати за даними системи, які наводять у звіті витрачання пального.

Водночас, якщо пальне списуєте за системою GPS/GPRS, врахуйте розходження між похибками вимірювання пального паливороздавальною колонкою, з якої заправляють сільгосптехніку, та датчиком пального. Для колонки похибка коливається в межах +/- 0,25%, для датчика — +/-2%.

Узгодження між цими та іншими похибками покажемо на умовному Прикладі 2.

Як облікувати ПММ для сільгосптехніки

Як облікувати ПММ для сільгосптехніки

СКАЧАТИ ПРИКЛАД

Чи використовує сільгосппідприємство норми продуктивності та витрат пального

Норми продуктивності та витрат пального для сільгосптехніки розробляє та публікує Український науково-дослідного інститут продуктивності АПК (НДІ «Украгропромпродуктивність»).

Норми мають рекомендаційний характер і не обов’язкові.

Тому кожне сільгосппідприємство може придбати такі норми і встановити наказом керівника для власного застосування. Розглянемо умовний Приклад 3.

Як облікувати ПММ для сільгосптехніки

Як облікувати ПММ для сільгосптехніки

СКАЧАТИ ПРИКЛАД

Як облікувати ПММ для сільгосптехніки

Облік палива для сільгосптехніки ведуть на субрахунку 203 «Паливо». На окремих субрахунках четвертого порядку чи окремих аналітичних рахунках ведуть облік пального на складі (АЗС) сільгосппідприємства та в баках сільгосптехніки.

Використане пальне списують на рахунки обліку, залежно від напряму роботи сільгосптехніки. Наприклад, у разі посіву кукурудзи використане пальне списують на собівартість кукурудзи (Д-т 23 К-т 203).

Під час заправлення сільгосптехніки на складі (АЗС) кількість заправленого пального може відображатися в Лімітно-забірній картці на отримання матеріальних цінностей (форма № ВЗСГ-1, затверджена Методичними рекомендаціями щодо застосування спеціалізованих форм первинних документів з обліку виробничих запасів в сільськогосподарських підприємствах, затвердженими наказом Мінагрополітики від 21.12.2007 № 929).

Списання пального може відображатися в первинних документах, якими оформляють роботу сільгосптехніки, та/або у звіті про використане пальне, який складають, коли застосовують систему обліку пального GPS/GPRS.

Вітчизняні нормативні документи форму первинного документа для обліку роботи сільгосптехніки не встановлюють. Як зразок для розроблення власної форми сільгосппідприємство може використати форми, затверджені наказом Міністерства сільського господарства СРСР від 24.11.72 № 269-2:

  • Обліковий лист тракториста-машиніста (сільгоспоблік, форма № 67 чи № 67-Б) — для оформлення роботи сільгосптехніки, що виконує сільгоспроботи (посів, посадка, внесення добрив тощо);
  • Дорожній лист трактора (сільгоспоблік, форма № 68) — для оформлення роботи сільгосптехніки, що виконує транспортні роботи.

Тепер ви знаєте, як облікувати ПММ для сільгосптехніки, тож впораєтеся з цим завданням швидко та без помилок.

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді