Надання фіндопомоги — без готівкових обмежень

Лист ДФС від 30.08.2018 № 3780/ІПК/06-30-14-06-14

Обмеження готівкових розрахунків між підприємством та фізособою в сумі 50 тис. грн стосується винятково розрахунків за товари, роботи. Це обмеження не поширюється на розрахунки з оплати праці, матеріальної допомоги з тимчасової непрацездатності (у т. ч. допомоги по вагітності та плогах) і надання поворотної фінансової допомоги.

Чи покарають за воєнного стану за неподання звітності та несплату податків

Нагадаємо, раніше податківці зазначили, що обмеження готівкових розрахунків поширюється на розрахунки за правочинами, предметом яких є будь-які матеріальні та нематеріальні блага, які можна оцінити у грошовій формі, в т. ч. на видачу коштів під звіт та і повернення, фінансову допомогу, виплату зарплати (лист ДФС від 14.08.2018 № 3531/ІПК/18-28-14-06-31).

Зважаючи на мінливу позицію податківців, радимо щодо цього питання дотримувати позиції НБУ як розробника Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.2017 № 148. НБУ, своєю чергою, в листі від 22.05.2018 № 50-0007/28247 зазначив, що обмеження готівкових розрахунків поширюється на виплату зарплати, фінансової допомоги та видачу і повернення підзвітних коштів.



Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Товарний чек: зразок

Які обов’язкові реквізити товарного чека, яка його форма та зміст — про все це у статті
32323

Розрахунки та зобов’язання. База бухпроведень

В одному місці редакція «Експертус Головбух» зібрала для вас найпоширеніші бухгалтерські проведення по розрахункам та зобов’язанням: дебіторській та кредиторській заборгованості, дисконтуванню, порушенню договірних зобов'язань, податкам та зборам. Більше проведень знайдете у рубрикаторі або через пошуковий рядок
71

Розрахунково-платіжна відомість працівника

Про розрахунково-платіжну відомість та її призначення розповімо у даній консультації. Також наведемо зразок заповнення розрахунково-платіжної відомості та повідомлення про розміри виплат (розрахункового листка)
41570

Розрахунки з постачальниками та підрядниками: бухгалтерський облік

Найбільш повсякденна операція у бухгалтерському обліку? Мабуть, це облік розрахунків, адже придбання товарів, робіт, послуг відбувається мало не щодня. Які рахунки використовуються, облік податкового кредиту з ПДВ, як впливає система оподаткування на розрахунки та в якій формі їх можна проводити, розрахунки в іноземній валюті – це питання даного огляду.
62146

Грошові кошти та валютні операції. База бухпроведень

В одному місці редакція системи «Експертус Головбух» зібрала для вас найпоширеніші бухгалтерські проведення по грошовим коштам та валютним операціям: готівці, безготівковим розрахункам, іноземній валюті та курсовим різницям. Більше проведень знайдете у рубрикаторі або через пошуковий рядок
134

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді