Ліміт каси в 2023 році

UA RU
Автор
керівник консультаційної групи Експертус Головбух
Як правильно розрахувати ліміт каси на підприємстві, який строк здавання готівки до банку, а також чи буде відповідальність зберігання понадлімітної готівки в касі — у статті.

Ліміт каси — це граничний розмір суми готівки, що може залишатися в касі у позаробочий час і забезпечити роботу на початку наступного робочого дня (пп. 16 п. 3 розд. І Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.2017 № 148, далі Положення № 148).

Підприємства мають право у позаробочий час тримати у своїх касах готівкову виручку (готівку) у межах, які не перевищують ліміту каси, що вони встановили на свій розсуд. Готівкову виручку (готівку) понад встановлений ними ліміт каси здають до банків для її зарахування на їхні банківські рахунки. Відокремлені підрозділи установ/підприємств мають право здавати готівкову виручку (готівку) безпосередньо до кас юросіб або надавачів платіжних послуг, комерційних агентів із приймання готівки для її переказу і зарахування на банківські рахунки юросіб (п. 15 розд. ІІ Положення № 148).

РРО-штрафи повертаються з 1 жовтня: кого не штрафуватимуть

Хто встановлює ліміт каси

Ліміт каси і строки здавання готівки до банку встановлюють підприємства, які проводять операції з готівкою.

Наразі ліміту каси і строків здавання готівкової виручки (готівки) не встановлюють тільки банки та фізособи-підприємці (п. 14 розд. ІІ Положення № 148).

Ліміт каси: розрахунок 2023

Умовно процедуру визначення ліміту касу поділимо на декілька етапів.

Етап 1. Визначте порядок розрахунку ліміту каси

Підприємство мусить розробити і затвердити внутрішній документ (наказ) про порядок розрахунку ліміту каси підприємства і своїх відокремлених підрозділів. При цьому зважайте на норми Положення № 148.

Отже, ліміт каси встановлюйте на підставі розрахунку середньоденного надходження готівки до каси або її середньоденної видачі з каси (п. 50 Положення № 148). Рішення про показник (середньоденне надходження готівки або її видача), на підставі якого будете розраховувати ліміт каси, прийме керівник підприємства.

Положення № 148 не містить жодних застережень щодо сум надходжень/видачі готівки, які беруть участь у розрахунку ліміту каси. Тому можете взяти для розрахунку ліміту каси всі суми надходжень/видачі готівки.

Період для визначення середньоденного надходження готівки до каси (її середньоденної видачі з каси) визначте на свій розсуд, позаяк Положення № 148 не містить вказівок про це.

Розраховуйте ліміт каси з огляду на строк, у який здаєте готівкову виручку (готівку) для її зарахування на рахунки в банках. Такий строк визначають у відповідному договорі банківського рахунку (п. 50 розд. V Положення № 148). Як саме строк здавання готівки до банку впливає на ліміт каси, норми Положення № 148 не пояснюють. Сподіваємося, що НБУ найближчим часом пояснить, як застосовувати цю норму. А поки таких пояснень немає, безпечніше визначати ліміт каси у межах показника середньоденного надходження/видачі готівки.

Ми визначили ключові моменти, що потрібно прописати у внутрішньому документі (наказ про ліміт каси):

  • на підставі якого показника розраховуватимете ліміт каси (середньоденного надходження готівки чи її видачі);
  • які суми надходжень/видачі готівки беруть участь у розрахунку ліміту каси;
  • період, на підставі показників якого визначатимете ліміт каси.

Отже, внутрішнім документом (наказом) затвердили порядок і підстави розрахунку ліміту каси підприємства. Тепер безпосередньо визначте ліміт каси.

Етап 2. Встановіть ліміт каси

Відповідно до затвердженого порядку і підстав розрахунку визначте ліміт каси. А саме, середньоденний показник обчисліть так: поділіть суму надходження/видачі за розрахунковий період на кількість робочих днів протягом такого періоду. Визначений ліміт каси затвердьте внутрішнім документом (наказом, розпорядженням). Розрахунок ліміту каси зробіть додатком для цього документа. Для відокремлених підрозділів підприємства встановіть окремі ліміти каси й доведіть їх до відома підрозділів відповідним внутрішнім документом.

Положення № 148 не передбачає ліміту каси у розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (нмдг) — 170 грн для підприємств, у яких відповідний середньоденний показник, обчислений на підставі касових оборотів, дорівнює нулю або не є меншим за 10 нмдг.

Ліміт каси для новоствореного підприємства

Підприємства, що розпочинають свою діяльність, та підприємства, діяльність яких була пов’язана винятково із безготівковими розрахунками і які розпочинають діяльність, що передбачає готівкові розрахунки, на перші три місяці роботи встановлюють ліміт каси за прогнозними розрахунками. Такий ліміт каси застосовують із дня першого готівкового розрахунку. Ліміт каси, встановлений на підставі прогнозних розрахунків, переглядають упродовж двох тижнів після спливу перших трьох місяців їх роботи за фактичними показниками діяльності (п. 50 розд. V Положення № 148).

Якщо не встановили ліміту каси

Якщо ліміт каси не встановлюється (незалежно від причин), підприємство вважають нульовим. Тоді вся готівку, що перебуває в касі на кінець робочого дня і яку підприємство не здало до банку, є понадлімітною (п. 53 розд. V Положення № 148).

Коли кошти не вважають понадлімітними

За певних обставин підприємства можна зберігати у своїх касах готівку понад встановлений ліміт. Зокрема, це стосується готівки, одержаної в банку для виплат, що належать до фонду оплати праці, а також пенсій, стипендій, дивідендів (доходу). Таку готівку можна зберігати понад встановлений ліміт каси протягом п’яти робочих днів, включаючи день одержання готівки в банку.

Підприємство також має право зберігати у касі готівку з виручки для виплат, що належать до фонду оплати праці. У такому разі кошти понад встановлений ліміт каси зберігають протягом трьох робочих днів із дня настання строків цих виплат у сумі, яку зазначено у переданих до каси відомостях на виплату грошей (п. 18 Положення № 148).

Окрім того, готівку не вважають понадлімітною в день її надходження, якщо її в сумі понад встановлений ліміт каси здали до обслуговуючих банків не пізніше ніж наступного робочого дня банку або видали наступного дня для використання на потреби, пов’язані з діяльністю підприємства. При цьому здавати її спочатку до банку й одночасно отримувати назад із каси банку не потрібно.

Готівку не вважають понадлімітною в день її надходження, якщо вона надійшла до кас підприємств у вихідні й святкові дні і її в сумі понад встановлений ліміт каси здали до обслуговуючих банків наступного робочого дня банку і підприємства або видали наступного робочого дня для використання на потреби, пов’язані з діяльністю підприємства. При цьому також не потрібно здавати її спочатку до банку й потім отримувати назад із каси банку.

Тобто касир має чітко дотримувати строків здавання готівки до банку, аби не мати клопоту.

Штраф за перевищення встановленого ліміту

За здавання виторгу торговельними підприємствами всіх форм власності, що здійснюють реалізацію товарів за готівку, з порушенням термінів, установлених правилами розрахунків і ведення касових операцій, на осіб, відповідальних за здавання виторгу, накладають штраф:

  • від 17 до 88 нмдг (від 289 до 1496 грн);
  • від 43 до 175 нмдг (від 731 до 2975 грн) — за ті самі дії, вчинені особою повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення (ст. 164-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення, КпАП).

При цьому норми Податкового кодексу України та інших нормативно-правових актів не передбачають фінансової відповідальності за перевищення встановлених лімітів в касах підприємства.

Увага: з 23.06.2019 немає штрафу за перевищення встановлених лімітів залишку готівки в касах — у двократному розмірі сум виявленої понадлімітної готівки за кожний день. Із цієї дати набрав чинності Указ Президента України від 20.06.2019 № 418/2019, який скасував Указ від 12.06.1995 № 436, що встановлював такий штраф

Отже, за порушенням термінів здавання готівкової виручки торговельними підприємствами всіх форм власності, установлених Положенням № 148, яке призводить до перевищення встановлених лімітів в касах, до посадових осіб, відповідальних за здавання виручки, чинне законодавство передбачає адміністративний штраф у розмірах, визначених статтею 164-4 КпАП.

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді