Система IBAN для бухгалтера 2024

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Що таке міжнародний стандарт банківського рахунку IBAN, який використовується в Україні, навіщо він був введений, що повинен знати бухгалтер про систему IBAN – це все розбираємо у статті

IBAN: це що

IBAN – це абревіатура, яка дослівно означає «міжнародний номер банківського рахунку» (= International Bank Accounting Number). Це міжнародний стандарт кодифікації банківських рахунків. Він прийнятий як міжнародний стандарт ISO 13616: 2007. У ньому враховані й потреби системи міжнародних переказів SWIFT. Спершу стандарт IBAN використовувався для платежів у межах ЄС. Однак зараз він набув поширення і серед інших країн, зокрема Близького сходу та Карибського басейну. Станом на липень 2023 року цей стандарт використовують 86 країн світу.

Метою впровадження системи IBAN було:

  • полегшення обробки транскордонних транзакцій;
  • спрощення розрахунків з країнами ЄС;
  • здешевлення міжнародних розрахунків – не треба переводити в інший формат, країна ідентифікується одразу по літерному коду;
  • зменшення помилок, так як зменшується кількість реквізитів. До цього код банку був окремо, а номер банківського рахунку йшов як окремий реквізит. У форматі IBAN це все один єдиний рахунок. Також відсутні реквізити, які можуть по-різному писатися різними мовами (назва країни, назва банку – усе зашифровано кодами, цифровими або літерними).

Фінзвітність за таксономією МСФЗ: де брати інформацію для складання

Коли в Україні був впроваджений IBAN

Міжнародний стандарт банківського рахунку був впроваджений ще з 13 січня 2020 року. Впровадження відбулося на підставі постанови НБУ «Про запровадження міжнародного номера банківського рахунку (IBAN) в Україні» від 28.12.2018 № 162. Тоді ж були змінені й номери банківських рахунків не лише у комерційних банках, а й у Держказначействі, що стосується сплати податків, зборів і ЄСВ.

Що означають цифри у системі IBAN

Номер IBAN в Україні шифрується на основі Національного стандарту ДСТУ-Н 7167:2010. Що означають дані цифри ­– наведено у таблиці нижче.

ПРИКЛАД БАНКІВСЬКОГО РАХУНКУ У ФОРМАТІ IBAN

літерний код країни

(Україна)*

k**

код банку

(МФО банку)

нулі, що доповнюють номер до 29 знаків

номер рахунку банку:

номер з плану рахунків банків***

k

аналітичний рахунок

U

A

7

9

3

0

5

2

9

9

0

0

0

0

0

2

6

0

0

2

6

6

1

1

7

6

3

1

8

2 знаки

2 знаки

6 знаків

5 знаків

14 знаків

29 знаків

Примітки:

* «UA»– літерне позначення України;

** k – контрольні цифри. Це штучні цифри, які нічого не означають. Розраховуються вони на основі цифр, які є у номері рахунку справа і зліва від них. Мета контрольних цифр – уникнення механічних помилок операціоніста банку чи платника при наборі цифри, чи виявлення помилки у реквізитах договору при наборі тексту. При зміні хоча б однієї цифри у номері, при перерахунку змінюються й контрольні цифри. Це виявляє система і видає повідомлення про помилку, шо такого номера не існує;

***мається на увазі План рахунків бухгалтерського обліку банків України, затверджений постановою Правління НБУ України від 11.09.2017 № 89. Наприклад з нього використовуються субрахунки:

  •  «2600» – це поточні рахунки суб’єктів господарювання (тобто юросіб, фізосіб-підприємців та осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність);
  • «2620» – поточні рахунки фізосіб.

Однак рахунки для сплати податків, зборів та ЄСВ, які адмініструє Держказначейство, в основі мають інший план рахунків – План рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі, що затверджений наказом Мінфіну від 29.12.2015 № 1219

Чи в усіх країн однаковий підхід до нумерації IBAN

Ні. По-перше, у різних країн різна довжина номеру. У європейських країн зустрічається від 15 (Норвегія) до 31 (Мальта). В Україні один з найдовших серед Європи (29). Більший якраз тільки у Мальти. У Польщі, Албанії, Кіпрі – 28. Взагалі ж максимально можлива довжина – 34.

По-друге, підходи до наповнення всередині теж дещо відрізняються. Для прикладу:

  • різна довжина рахунку у банку (Україна –14; Мальта – 18, Польща, Кіпр – 16, Німеччина – 10);
  • різна довжина коду банку (Україна – 6; Мальта, Польща, Кіпр – 3, Німеччина – 8)
  • у деяких країнах є код галузевої приналежності банку (Польща, Кіпр – 4).

До речі, на сайті НБУ існує можливість перевірити IBAN-рахунок.

Як дізнатися про свій номер у форматі IBAN

Можливими є декілька варіантів:

  • зайти до системи Інтернет-банкінгу, наприклад Приват-24;
  • зайти до відділення банку та дізнатися у менеджера;
  • скористатися інформаційно-довідковою службою банку, тобто зателефонувати.

У Приват-24 у вебверсії версії інтерфейсу це буде у меню: «Гаманець» → вибрати картку → Реквізити картки (правий верхній куток) → Спосіб поповнення: Український банк → IBAN.

IBAN

Чи треба вносити зміни до давніх документів через введення IBAN

У більшості випадків – ні. Наприклад, не треба вносити змін до:

  • договорів. Хіба що в них прямо зазначено про те, що якщо змінюється банківський рахунок, то треба вносити зміни. Рахунок – це хоч і важливий реквізит, але не є істотною умовою договору – можна повідомити будь-яким чином, наприклад паперовим листом чи електронною поштою. Відправити платіж на старий (національний) номер насьогодні просто неможливо, тому це не може стати помилкою, через яку гроші підуть не той рахунок;
  • грошових чекових книжок. Можна продовжувати користуватися старими невикористаними чековими книжками при отриманні готівки в банку з номерами у старому форматі. Єдине, що працівник банку може самостійно виправити реквізит «№ рахунку», вказавши там номер IBAN. Про це прямо говориться у листі НБУ від 09.09.2019 № 50-0006-46321.

Якщо номер IBAN не влазить у поле

Через свою значну довжину номер рахунку може і не поміститися у потрібне поле. У такому разі можна написати його у декілька рядків – НБУ не заперечує проти такого підходу.

На які документи вплинуло провадження системи IBAN

Разом з введенням міжнародного стандарту банківського рахунку змінилися й деякі документи, які вимагали його зазначення. Наприклад, НБУ свого часу оновив форми платіжних доручень. Нинішні платіжні інструкції, що змінили платіжні доручення, використовують спеціальні широкі поля для номеру IBAN-рахунку. Реквізити платіжних інструкцій можна знайти в Інструкції про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг, що затверджена постановою Правління НБУ від 29.07.2022 № 163.

Крім платіжних інструкцій номер IBAN-рахунку треба наводити й у деякій податковій звітності, наприклад декларації про майновий стан і доходи, яку подають фізособи, або декларації з ПДВ для отримання бюджетного відшкодування податку.

Приклад платіжної інструкції в системі IBAN

Платіжна інструкція містить номери двох IBAN-рахунків – рахунок платника (вгорі) та рахунок отримувача (внизу).

Зразок заповнення платіжної інструкції з номерами банківських рахунків у системі IBAN наведений нижче.

Зразок заповнення платіжної інструкції

СКАЧАТИ ЗРАЗОК



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді