Працівник власним коштом придбав ТМЦ для підприємства: що з ПДФО та військовим збором

Мінфін вважає, що сума, яку компенсують працівникові за товари (роботи, послуги), що він придбав для підприємства, витративши власні кошти (готівкові чи з використанням власних платіжних карток), не є доходом і не оподатковується ПДФО і військовим збором.

Але за умови, що керівник підтвердив доцільність та обгрунтованість витрат, що здійснив працівник, і затвердив Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт.

Скачати Звіт

Чи покарають за воєнного стану за неподання звітності та несплату податків

Тоді бухгалтер відображає в обліку зобов’язання перед працівником за кредитом субрахунку 372 «Розрахунки з підзвітними особами».

Мінфін вважає: ситуацію, коли працівник у межах трудових відносин придбав товари (роботи, послуги) за підзвітні кошти або за власні, що потім відшкодовує роботодавець, потрібно розглядати з огляду на вимоги законодавства про працю.


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Додаткове благо: оподаткування та звітування

Працівники можуть отримувати від роботодавця доходи не лише у вигляді зарплати. Зазвичай, працівників стимулюють додатковими благами. Наприклад, безкоштовне харчування, таксі, тощо. Розглянемо, які виплати податківці відносять до додаткового блага, як його оподатковувати та чи можна оптимізувати податкові наслідки
101658

Оптимізація податків 2024

Оптимізація податків на підприємстві може допомогти цілком легальними засобами зекономити кошти підприємства на сплаті податків, зборів та ЄСВ. Про поширені методи оптимізації оподаткування ПДВ, податку на прибуток та зарплатних податків – у консультації
268

Податковий агент

Усі працюючі сплачують зі своєї зарплати податки, часто навіть не знаючи про їхні суми, тому що за них усе роблять податкові агенти. Хто ці податкові агенти? І які ще податки, крім зарплатних, вони сплачують?
12800

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
23991

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді