Безоплатна роздача товарів на рекламному заході: коли нараховувати ПДВ-зобов’язання

Товари/готову продукцію/послуги вважають використаними в оподатковуваних операціях в межах господарської діяльності, якщо вартість безоплатно переданих таких товарів/готової продукції (придбаних (ввезених) чи виготовлених) та наданих послуг іншим особам для проведення маркетингових/рекламних заходів (у т. ч. для безоплатного розповсюдження) безпосередньо платником або через інших осіб, включено до складу вартості оподатковуваних операцій.

Зокрема, до вартості продажу товарів/готової продукції/послуг, які підлягають оподаткуванню та пов'язані з отриманням доходів.

Алгоритм заповнення декларації з ПДВ

Це повинна підтверджувати, наприклад,:

  • калькуляція вартості товарів/готової продукції/послуг;
  • інший, визначений обліковою політикою, документ, який встановлює ціни продажу придбаних, ввезених чи самостійно виготовлених товарів, та враховує у складі таких цін вартість безоплатно розданих/наданих з рекламною метою товарів/послуг.

За таких умов безкоштовне розповсюдження не є окремою операцією з постачання і додаткового нарахування податкових зобов’язань з ПДВ не вимагає.

Отже податкові зобов'язання з ПДВ відповідно до пункту 185.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) під час здійснення операцій з безоплатного розповсюдження товарів/готової продукції/послуг в маркетингових/рекламних цілях не нараховують.

Якщо при придбанні товарів/послуг сума ПДВ не нараховувалася та, відповідно, не включалася до складу податкового кредиту, податкові зобов'язання з ПДВ відповідно до пункту 198.5 ПКУ не нараховують.

Якщо вартість безоплатно переданих товарів та наданих послуг, придбаних з ПДВ (сума нарахована (сплачена) та включена до складу податкового кредиту) не включають до складу вартості оподатковуваних операцій з постачання (реалізації) самостійно виготовлених товарів/послуг, то така передача є операцією з безоплатного постачання.

Вона є об’єктом оподаткування ПДВ яку оподатковують у загальновстановленому порядку. База оподаткування ПДВ визначена пунктом 188.1 ПКУ. При нарахуванні податкових зобов’язань з ПДВ виходячи із бази оподаткування, визначеної пунктом 188.1 ПКУ, додаткового нарахування податкових зобов’язань з ПДВ за пунктом 198.5 ПКУ не здійснюють.

Якщо безкоштовне розповсюдження придбаних (ввезених) та/або самостійно виготовлених товарів в межах проведення рекламних акцій здійснює не безпосередньо платник податку, а за його дорученням треті особи, то такі послуги є об’єктом оподаткування ПДВ. І відповідно оподатковують їх у загальновстановленому порядку. Базою оподаткування в даному випадку є вартість послуги з розповсюдження, а не вартість товарів, які підлягають розповсюдженню.

Лист ДФС від 23.05.2019 № 2343/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Бухоблік ПДВ

Безоплатна роздача товарів на рекламному заході: коли нараховувати ПДВ-зобов’язання
Олег СічКерівник Об’єднаної редакції Експертус: Головбух, сертифікований фахівець з міжнародних стандартів фінансової звітності (ACCA DipIFR(rus))
Бухоблік за розрахунками з ПДВ залежить від того, як їх оподатковують відповідно до ПК . На основі цього Мінфін затвердив Інструкцію з бухгалтерського обліку податку на додану вартість. Для бухобліку ПДВ — це ключовий документ…


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Податкова декларація з ПДВ 2024/2025

У консультації розповімо про загальні правила подання ПДВ-звітності: в які строки, періоди, способи звітувати та коли можна не подавати звітності
183195

Історичне збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д ухвалила ВРУ. Розглянемо, що для платників податків наразі відомо
1527

Навчальний тренажер для бухгалтера: перевірте себе

Хочете підвищити свої бухгалтерські навички та бути впевненими у своїй професійній майстерності? Перевірте себе за допомогою навчальних тестів для бухгалтерів. Незалежно від того, чи ви тільки починаєте свій шлях у бухгалтерії, чи вже маєте багаторічний досвід, наш тренажер допоможе вам освіжити знання та виявити свої слабкі місця. Спробуйте прямо зараз — і переконайтеся, що ви готові до будь-яких викликів
256

Розрахунок коригування до податкової накладної: оновлена форма

У консультації про розрахунок коригування до податкової накладної та причини коригувань, які податкова визначила для його складання. Наведемо умовні коди в розрахунку коригування, їхнє призначення та приклади складання розрахунків коригування з різними кодами («101», «102», «103», «104» і «301»)
532535

Податкова накладна 2024/2025: нова форма

Обов’язок платників ПДВ вчасно реєструвати податкові накладні під час воєнного стану й надалі діє. Із новою формою податкової накладної, яка діє з 1 жовтня 2024 року, та особливостями її складання допоможе ознайомитися роз’яснення експерта. У консультації знайдете зразки податкової накладної, які можете скачати
336198

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді