ПДВ 2019

UA RU
Теми:
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Податок на додану вартість завжди був найважчим в адмініструванні як для платників податку, так і для податківців. Саме по ньому вперше створили систему електронного адміністрування. Дізнайтеся, як змінився ПДВ у 2019?

Якщо коротко ПДВ 2019

Алгоритм заповнення декларації з ПДВ

Податок на додану вартість (ПДВ) — це непрямий податок, який входить до ціни товарів (робіт, послуг) і сплачується покупцем, але його облік та перерахування до державного бюджету здійснює продавець (податковий агент).

Цього року оновлений Податковий кодекс України (ПК) ми отримали своєчасно — Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» від 23.11.2018 № 2628-VIII оприлюднили 12 грудня. Усі зміни набирають чинності з 1 січня. Тож саме час розібратися з новинками. У сфері ПДВ їх удосталь.

ПДВ 2019: коротка інформація

В таблиці нижче наведена основна інформація щодо правил бухобліку ПДВ в Україні на 2019 рік.

Критерій

Значення

Платники податку

Основні (можуть бути юрособи, ФОП загальної системи та єдиного податку 3 групи 3%):

  • суб’єкти господарювання, що зобов’язані зареєструватися через обсяги поставок, що перевищують порогове значення;
  • добровільні платники податку;
  • особи, що ввозять товари через митний кордон;
  • особа, яка веде облік спільної діяльності без створення юридичної особи;
  • інші платники, визначені ст. 180.1 ПКУ.

Порогова сума щодо обов’язкової реєстрації платником ПДВ

1 млн грн – сума оподатковуваних постачань товарів (послуг) протягом останніх 12 кал. місяців сукупно (не року, а саме 12 підряд календарних місяців) (п. 181.1 ПКУ). Операції з імпорту та ті, які звільнені від ПДВ, в даний обсяг не входять.

Порогова сума, коли не сплачується ПДВ при імпорті товарів

Митна вартість імпортованих товарів не перевищує 150 євро. Суми такого імпорту не зазначаються і в Податковій декларації з ПДВ. При перевищенні сплачується “імпортний” ПДВ (усіма, навіть фізичними особами, що не є платниками податку).

База оподаткування

Договірна вартість товарів (послуг), що постачаються, але не нижче звичайної ціни, ціни придбання та залишкової вартості (щодо основних засобів).

Крім постачання товарів звичайного існують ще операції, які прирівняні до нього (умовне постачання), наприклад, переведення основних засобів до складу невиробничих, ліквідація основних засобів за самостійним бажанням, використання іншого майна не за господарським призначенням тощо.

Ставки ПДВ

20% – основна ставка щодо більшості операцій постачання та для визначення “імпортного” ПДВ;

7% – використовується щодо лікарських засобів та медобладнання, медичних виробів;

0% – ставка ПДВ щодо експорту;

“без ПДВ” – існують операції звільнені від оподаткування взагалі (перелік таких товарів зокрема в ст. 196 ПКУ, куди зокрема відноситься книжна продукція).

Звітний період

Місячний – для всіх; квартальний – можливий для платників єдиного податку.

Операції, що звільняються від ПДВ 2019

Операції, що мають звільнення в цілому прописані в ст. 196 ПКУ. Однак, існує ще низка специфічних тимчасових виключень, які значаться в перехідних положеннях. Коротко щодо них.

Схоже, що залишається у 2019 році діяти режим “без ПДВ” щодо операцій з вивезення в митному режимі експорту технічних культур товарних позицій 1201 (соя), 1205 (ріпак) та 1206 00 (соняшник) згідно з УКТ ЗЕД. Це означає, що при виготовленні такої продукції доведеться й надалі коригувати податковий кредит з ПДВ за п. 198.5 ПКУ, так як режим “без ПДВ” позбавляє й права на податковий кредит.

Увага: У 2019 році спливає термін звільнення від ПДВ по деяким операціям

У 2019 році перестає діяти звільнення від ПДВ щодо операцій з імпорту електромобілів, яке діє з 1 січня 2018 року по 31 грудня 2018 року.

Також перестає діяти звільнення від ПДВ у 2019 році (з 1 січня) по операціям з:

  • постачання техніки, обладнання, устаткування, що стосуються альтернативних видів палива, зокрема біоетанолу (п. 2 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ);
  • імпорту відходів та брухту чорних і кольорових металів, а також паперу та картону для утилізації (макулатури та відходів) товарної позиції 4707 згідно з УКТ ЗЕД (ч. 1 п. 23 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ);
  • вивезення відходів та брухту чорних і кольорових металів в митному режимі експорту (ч. 2 п. 23 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ);
  • постачання на митній території України вугілля та/або продуктів його збагачення товарних позицій 2701, 2702, 2703 00 00 00, 2704 00 згідно з УКТ ЗЕД (п. 45 підрозділу 2 розділу ХХ Прикінцевих положень ПКУ).

31 березня 2019 р. припиняє дію звільнення щодо деяких лікарських засобів відповідно до законодавства в сфері технічного регулювання (п. 38 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ).

Касовий метод ПДВ 2019

З 1 січня 2019 року, якщо законодавці ще не внесуть свої правки, зупиняється дія касового методу визнання дати податкового зобов’язання та податкового кредиту для платників ПДВ, які:

  • здійснюють постачання (у тому числі оптове), передачу, розподіл електричної та/або теплової енергії, постачання вугілля та/або продуктів його збагачення по товарним позиціям 2701, 2702, 2703 00 00 00, 2704 00 УКТ ЗЕД;
  • надають послуги з централізованого водопостачання та водовідведення (п. 44 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ).

Дане правило ще буде працювати на операції, за якими дата виникнення першої з подій припадає на звітні (податкові) періоди до 1 січня 2019 року.

Увага: Касовий метод залишиться тільки для будівельників

Нагадуємо, що касовий метод щодо обліку ПДВ – це альтернатива правилу першої події. За касовим методом:

  • податкове зобов’язання визнається за датою зарахування коштів на банківський рахунок (у касу) платника ПДВ;
  • податковий кредит визнається також по даті оплати, тобто списанню коштів з банківського рахунку (чи видачі з каси).

Після 1 січня 2019 року касовий метод залишається за операціями з виконання підрядних будівельних робіт суб'єктами підприємницької діяльності (ст. 187.1 ПКУ).

Податкова декларація з ПДВ 2019

Загальна форма декларації з податку на додану вартість поки що без змін. Останні зміни вніс уже згаданий Наказ № 381. Дані зміни додали нові таблиці в додатки 1 (Д1) та 5 (Д5):

  • таблиці 1.1 і 1.2 додатка Д1 щодо заповнення у ситуації використання розрахунків коригування незареєстрованних у ЄРПН на дату подання декларації. Таблиця 1.2 слугує для відображення коригування податкових накладних 2018, що були у минулих звітних періодах та заповнюється лише один раз;
  • таблиці 1.1 і 1.2 додатка Д5 щодо заповнення у ситуації використання податкових накладних незареєстрованних у ЄРПН на дату подання декларації. Таблиця 1.2 слугує для відображення таких податкових накладних, що були у минулих звітних періодах та заповнюється як і аналогічна по додатку Д1 лише один раз.

Інформація, що вноситься до таблиць 1.1 додатків Д1 та Д5 у таблицю 1.2 не заноситься.

Дані зміни направлені на формування показника ∑Перевищ в СЕА.

Блокування податкових накладних 2019

І на останок про найбільш хвилююча тема для всіх бухгалтерів та керівників – деякі зміни в порядку моніторингу ризикових податкових накладних, які якраз своєю дією підуть на 2019 рік.

Отже, Мінфін підготовив цілу низку нормативки:

  • Критерії ризикованості платника податку 2019;
  • Критерії ризиковості здійснення операцій;
  • Перелік показників, за якими визначається податкова історія платника податку;
  • Перелік кодів УКТ ЗЕД та послуг з кодами згідно з ДКПП, що застосовується для визначення відповідності податкових накладних/розрахунків коригування, поданих на реєстрацію до ЄРПН, критеріям ризиковості здійснення операції при здійсненні моніторингу (причини коригування податкових накладних 2018);
  • проект наказу про затвердження вищезазначених документів.

Здавалося б уже щось подібне було на початку 2018 року: 22 березня була відновлена робота системи блокування податкових накладних і вона уже використовує й податкову історію, й критерії ризиковості як платника податку, так і ризиковості здійснення операцій. Що нового у вересневих документах? Справа в тому, що весняні критерії діяли по-факту нелегально, так як вони мали бути визначені КМУ, а не ДФС на основі листів. Відповідне зауваження зробила Державна регуляторна служба (лист від 19.04.2018 р. № 3890/0/20-18). Тому тепер Мінфін прагне юридично врегулювати ситуацію.

Якщо говорити в цілому, то система моніторингу не змінюється. Так само, як і раніше існують чотири етапи. Нагадуємо їх суть:

  • 1 етап – відкинути “нецікаві” податкові накладні/розрахунки коригування податкової накладної (адресовані кінцевому споживачу, який не може мати податкового кредиту; при обсягах менше 500 тис. грн; при значному податковому навантаженні підприємства – більше 3%);
  • 2 етап – перевірити ризиковість платника податку (тут треба перший документ – Критерії ризиковості платника податку). Якщо ризиковий, – блокування;
  • 3 етап – просів через позитивну податкову історію (тут треба Перелік показників, за якими визначається податкова історія платника). Позитивна, – значить податкова накладна пропускається;
  • 4 етап – якщо податкова накладна/розрахунок коригування дійшли до нього, то тут уже здійснюється перевірка на ознаки ризиковості самої операції (тут уже діють Критерії ризиковості здійснення операції та коди УКТ ЗЕД, які вказують ті товари, залишки яких для ДФС є сигналом підвищеної ризиковості операції). На цьому етапі можливе блокування.

“Осінні” критерії у порівнянні з “весняними” змінилися лише в деяких деталях. Їх викладемо нижче.

Критерії

“Весняні”

(2018)

“Осінні”

(2018-2019)

Ризиковості платника податку

5 критеріїв + додаткові

9 критеріїв. Додаткові перейшли в ці 9. Натомість зникли:

  • про новоствореного платника податку (до 3-х місяців). Тепер вони “надійні”;
  • обвинувальний вирок проти посадової особи за ст. 205 ККУ (про фіктивне підприємництво).

Податкової історії платника

4

4 (без змін)

Обсяги постачання не перевищують 150 тис. грн протягом місяця, постійність постачання цих товарі, їх значний обсяг у загальному обороті, наявність основних засобів залишковою вартістю 1 млн грн чи земельних ділянок понад 200 га, сплата ЄСВ на одного працівника перевищує у 2018 р. –1228,59 грн, а у 2019 р. – 1377,09 грн (1.5 мінімальних страхових внески).

Ризиковості здійснення операції

8

8 (без змін). Коди УКТ ЗЕД згруповані інакше – спочатку товари, потім послуги, але їх загальна кількість (65) не змінилася (в основному продукти харчування та сільського господарства, послуги з перевезень і будівництва, маркетингові послуги).

Як бачимо, в цілому для звичайного платника податку деяка дрібна зміна критеріїв особливої ролі, як в кінці 2018 року, так і в новому 2019 ролі не грає.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді