Робота у святковий день: за яких умов надають інший день відпочинку

Як оплачують роботу у вихідні, святкові й неробочі дні

Держпрці встановило, що підприємство не оплатило працівникам роботу у святкові і неробочі дні у подвійному розмірі. Відповідно був нарахований штраф.

Цю справу розглянув Верховний Суд (ВС) за касаційною вимогою Держпраці. В ній контролери зазначили, що працівникам підприємства не змогли надати інший день відпочинку, оскільки, вони одержують місячний оклад. Та робота у святкові і неробочі дні провадилася у межах місячної норми робочого часу. А відтак, якщо надати день відпочинку за таку роботу, то не буде повністю відпрацьована встановлена норма робочого часу.

Рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій не встановлено обставин справи (з перевіркою їх належними, допустимими, достовірними і достатніми доказами) щодо того, чи здійснювалась працівниками робота у святковий чи неробочий день у межах місячної норми робочого часу, або ж понад таку норму.

ВС послався на постанову Пленуму ВС «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці» від 24.12.1999 № 13, в якій йдеться, що працівникам, які залучались до роботи у святковий чи неробочий день, її оплачують за години, відпрацьовані в ці дні:

  • відрядникам — за подвійними відрядними розцінками;
  • працівникам, чия праця оплачується за годинними або денними ставками, — у розмірі подвійної такої ставки;
  • працівникам, які отримають місячний оклад, — у розмірі одинарної годинної або денної ставки понад оклад, якщо ця робота провадилась у межах місячної норми робочого часу, і в розмірі подвійної такої ставки, якщо цю норму було перевищено.

На бажання працівника, який працював у святковий або неробочий день, можна надати інший день відпочинку за умови, що робота в цей день виконувалась понад установлену місячну норму робочого часу.

Отже, у разі, залучення до роботи у святковий чи неробочий день працівників, які одержують місячний оклад, таку роботу оплачують у розмірі подвійної годинної або денної ставки понад оклад, лише якщо ця робота провадилась з перевищенням місячної норми робочого часу. При цьому, у разі виконання зазначеними працівниками роботи у святковий чи неробочий день, однак, у межах місячної норми робочого часу, інший день відпочинку не надають, оскільки це спричинить зменшення встановленої їм норми робочого часу.

ВС задовільнив касаційну скаргу Держпраці.

Постанова ВС від 24.07.2019 № 817/2367/16


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7397

Відомість нарахування заробітної плати 2024

Бухгалтер під час нарахування зарплати працює з чималою кількістю первинних документів, основним з яких є розрахунково-платіжна відомість. Якщо зарплатна відомість працівника містить помилки, це може призвести до штрафів. Як все правильно оформити та які форми документів краще використати читайте у консультації
184645

Штраф за несвоєчасну виплату заробітної плати 2024

Затримка заробітної плати — це порушення трудового законодавства, за яке передбачено штраф. Поговоримо про розмір штрафу за несвоєчасну виплату зарплати у 2024році, та коли вдасться уникнути покарання
72045

Норми тривалості робочого часу 2025

У статті знайдете календар робочого часу 2025 для 5-денки та 6-денки, а також іншу доречну інформацію для планування часу наприклад про облік робочого часу, враховуючи реалії воєнного часу
743

Навчання працівників за рахунок підприємства

Коли направляєте працівника на навчання, чітко визначте вид навчання та його вартість, місце, де працівник навчатиметься. Консультація підкаже, як правильно все оформити та уникнути сплати зайвих податків
8862

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді